Hlavní obsah

Dívat se i ochutnávat. Vietnam láká na první muzeum kávy v zemi

Novinky, mšv

Káva patří k nejvýznamnějším vietnamským artiklům. Nápoji je teď zasvěceno vůbec první muzeum v zemi, které se otevřelo ve městě Buôn Ma Thuột. Návštěvníci se v něm mohou vydat na cestu, kterou káva urazí z plantáží až do šálků, součástí je proto i degustace, píše agentura AP.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Ve Vietnamu otevřeli Muzeum kávyVideo: AP

 
Článek

Muzeum je už na pohled velmi moderní — hlavní budova architektonicky vychází z podoby domů etnika Rade, které patří mezi nejčastější pracovníky na kávových plantážích. Uvnitř návštěvníci naleznou přes 10 000 exponátů, které byly sesbírány z celého světa, množství pochází například z muzea kávy v Hamburku. K vidění jsou sto let staré kávovary, starožitné hrnečky a podšálky z Turecka, ale i místní vietnamské nádobí pro servírování kávy.

„Muzeum má být otevřeným prostorem pro všechny, včetně farmářů, kteří pracují na plantážích. Je místem, kde se lidé mohou dozvědět zajímavosti o kávě a sdílet své vlastní poznatky a zkušenosti. Máme v plánu organizovat zde množství akcí, jako například farmářské trhy, abychom představili lokální zemědělské produkty, nebo také workshopy pro lidi pracující v kávovém průmyslu,“ uvedl Pham Thi Diep Giang, zástupce ředitele společnosti Trung Nguyen Legend Group, jež je provozovatelem muzea.

Dlouholetá tradice

Pro množství turistů to bude možná překvapení, ale káva má ve Vietnamu relativně dlouhou tradici. Poprvé ji místním představili v 19. století francouzští kolonisté, a dnes je známá svou intenzitou a výraznou chutí. Často se podává s ledem a kondenzovaným mlékem, aby byla sladká. „V muzeu mohou návštěvníci ochutnat kávy různých příchutí a objevit příběhy, které se za nimi skrývají,“ doplnil Pham Thi Diep Giang.

„O dalších druzích kávy nemám moc potuchy, piju jen tu lokální. Takže jsem se přišel poučit,“ svěřil se jeden z prvních návštěvníků Doan Trung Kien.

Vietnam je podle agentury AP největší světový exportér robusty, což je vedle arabiky hlavní kávová odrůda, a po Brazílii je druhým největším exportérem kávy na světě. V roce 2016 jí bylo ze země vyvezeno zhruba 1,8 milionu tun.

Reklama

Výběr článků

Načítám