Hlavní obsah

Domy, jež mají odolat zemětřesení, překvapí hravou kombinací materiálů

Novinky, Jana Nesvadbová

Dvojici domů v historickém centru italského městečka San Quirino v provincii Pordenone navrhli architekti z ateliéru Elasticospa+3. Domy hned na první pohled upoutají pozornost kolemjdoucích nápaditou hrou s materiály, tedy s kamenem a betonem. Autoři se tak snažili vyjít vstříc podmínkám seizmicky nejistého prostředí a místní tradici. O povedenosti díla nazvaného Stoned hovoří jeho nominace do letošního klání o evropskou cenu za architekturu – Mies Award 2019.

Foto: Mattia Balsamini

U hlavního, prvního domu, ponechali architekti fasádu z kamene, zevnitř ji ovšem vyztužili železobetonem.

Článek

Starobylé centrum severoitalského městečka, ležícího mezi Benátkami a Udine, prochází proměnou. Ta zasáhla i dvojici objektů, u nichž bylo potřeba některé části obnovit, jiné zdemolovat a další rekonstruovat. Toto vše dalo architektům příležitost prostudovat důkladně úlohu různých materiálů v historické zástavbě.

V místě, kde je veliké riziko seizmické aktivity, se tak například tradiční stavební prvek, jímž je kamenná zeď, ukázal jako velice křehký.

Foto: Mattia Balsamini

U rodinného domu jenom na několika místech vystupuje betonová kostra ven.

Foto: Mattia Balsamini

Původní malá okna s originálními dřevěnými překlady doplnila po rekonstrukci domu i moderní velká.

Pro architekty by proto bylo nejsnazší od něj zcela upustit. To ovšem není možné, má-li zůstat zachován původní ráz historického centra městečka, které bylo postaveno prakticky jenom z kamene.

Architekti tak museli nalézt jiný způsob, jak s kamenem pracovat, a přitom neohrozit stabilitu nových budov.

Foto: Mattia Balsamini

Oblouk nad vchodem je jedním z originálních prvků v domě.

Řešením se ukázalo použití betonu. Vedle něj kámen totiž působí přirozeně. Beton na sebe převzal statické funkce, zatímco kámen má nově především úlohu zdobnou.

Výsledkem jsou dva domy odpovídající přísným požadavkům místních stavebních úřadů, jež jsou ale zároveň zajímavé, a to nejenom na pohled.

Foto: Mattia Balsamini

Na přiznaném betonu byl záměrně vytvořen vzor z latěk, který působí velice přirozeně.

Foto: Mattia Balsamini

Zatímco nosnou funkci mají prvky z betonu, kamenné zdi hrají už jen estetickou roli.

Technické informace
Pozemek: 2216 m²
Velikost domů: 300 m² a 120 m²
Konstrukce domů: železobeton + detaily z přírodního kamene
Střešní krytina: Pálená - prejz
Vytápění: Tepelné čerpadlo

První dům byl přebudován tak, aby mohl sloužit jako rodinná rezidence. Autoři z původní podoby zachovali několik typických prvků.

Zůstaly některé kamenné zdi, kamenný oblouk nad vstupními dveřmi a také hezká kamenná fasáda směřující do ulice. Naopak mezi novinky patří nové rozvržení oken a dveří.

Foto: Mattia Balsamini

Druhý dům vznikl na půdorysu staré stodoly, která měla ovšam už tak narušenou statiku, že ji bylo nutno strhnout. Její tvar ale zachovává.

Foto: Elisabetta Crovato

Poloha v oblasti s vysokým rizikem seizmické činnosti si vyžádala změnu v materiálech použitých na tradiční konstrukční prvky.

Druhá z budov vyrostla na místě stodoly, jejíž konstrukce byla už natolik chatrná, že ji bylo nutné strhnout. Nově slouží jako dům pro vůz, nad nímž je obytná část.

Foto: Elisabetta Crovato

Uvolnění kamene pouze k dekoračním účelům umožnilo i vytvoření takovéto záclonky, která v slunných dnech stíní část oken.

Foto: Elisabetta Crovato

Na nové budově architekti připomínají i malá okna charakteristická pro historickou zástavbu.

Oba domy mají konstrukci z železobetonu (v případě prvního slouží jako výztuha existujícího kamenného zdiva). Obě budovy jsou důkladně tepelně izolované, přičemž izolace je umístěna na vnitřní stranu. Tam ji překrývá sádrokarton anebo dřevěné panely, které proteplují i vizuálně.

Obě stavby jsou vytápěny tepelnými čerpadly. Místnímu stylu architekti přizpůsobili rovněž volbu střešní krytiny, což je tradiční prejz.

Foto: Elisabetta Crovato

Velký přesah střechy měla už původní stodola. Architekti tento prvek zachovali u její nové verze také.

Foto: Elisabetta Crovato

Dílo italských architektů se zúčastní letošního evropského klání o cenu Mies Award 2019.

Důležitou roli v návrzích staveb hrálo také množství světla, které bude proudit dovnitř. K původním malým okénkům přibyla moderní velká okna i velké prosklené vstupy a v prvním domě i světlík nad vchodem. To vše podporuje pocit vzdušnosti v interiérech a dává vyniknout dvojité výšce stropů.

U druhého domu pak velká otevření fasád na jihozápadní straně stíní „záclona“ z kamenů, která navíc při západu slunce vytváří zajímavé světelné efekty.

Může se vám hodit na Sreality.cz:

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám