Hlavní obsah

Místopředseda EK Šefčovič chce být slovenským prezidentem

– Bratislava • Aktualizováno
Právo, Ivan Vilček

Místopředseda Evropské komise Maroš Šefčovič souhlasil, že bude kandidátem vládní strany Směr-sociální demokracie na post prezidenta Slovenské republiky. Oznámil to na páteční mimořádné tiskové konferenci v Bratislavě.

Foto: Ivan Vilček

Maroš Šefčovič oznamuje kandidaturu na post slovenského prezidenta.

Článek

Šefčovič připomněl, že když při rozdělení federace dostal jako československý diplomat otázku, kterou zemi chce po rozdělení zastupovat, řekl bez zaváhání, že Slovensko. „Od té doby jsem zastupoval Slovensko a bojoval za jeho zájmy,“ řekl prezidentský kandidát.

„Naše země potřebuje dobrého nadstranického prezidenta, který přispěje k celospolečenskému smíru a bude Slovensku otevírat dveře v Evropě i ve světě,“ dodal Šefčovič, který zároveň zdůraznil, že není členem strany Směr. Prezidentský kandidát konstatoval, že jako hlava státu bude garantovat pevné ukotvení Slovenska v Evropské unii.

Kandidaturu mu navrhl Fico

Šefčovičovi měl kandidaturu nabídnout přímo předseda Směru a bývalý premiér Robert Fico. Původním kandidátem Směru měl být ministr zahraničí Miroslav Lajčák, ale ten vidí svou budoucnost v mezinárodní diplomacii a kandidaturu na hlavu státu odmítl.

Šefčovič byl minulosti velvyslancem Slovenska při Evropské unii a později eurokomisařem. „Má velkou šanci dostat se do druhého kola voleb,“ domnívá se politický analytik Juraj Hrabko. Preference strany Směr se momentálně pohybují kolem 20 procent.

Volba bude v březnu 

Předseda slovenského parlamentu Andrej Danko vypsal termín volby prezidenta Slovenské republiky na 16. března 2019. V případě, že v prvním kole nezíská žádný z kandidátů nadpoloviční většinu hlasů, druhé kolo voleb se uskuteční 30. března 2019.

Seznam kandidátů není zatím uzavřen. Z dosud potvrzených zájemců o post prezidenta se největší popularitě těší vědec Robert Mistrík s nepatrným náskokem před předsedou vládní strany Most-Híd Bélou Bugárem.

Maroš Šefčovič

Maroš Šefčovič se narodil v roce 1966 v Bratislavě. Je slovenským diplomatem a politikem. V současné době působí jako místopředseda Evropské komise pro energetickou unii.

Od října 2009 do února 2010 byl eurokomisařem pro vzdělání, kulturu a mládež. V minulosti byl slovenským velvyslancem v Izraeli a při Evropské unii. 

Současný slovenský prezident Andrej Kiska, kterému pětiletý mandát skončí v polovině června, se o znovuzvolení ucházet nehodlá.

Reklama

Výběr článků

Načítám