Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Místo Ťoka má namále ministr školství Plaga? Odvádíme dobrou práci, hájí se

Autor: ČTK, pk - 
18. ledna 2019
12:20

Ministr školství Robert Plaga (ANO), o jehož dalším působení ve funkci se spekuluje, je přesvědčen, že jeho úřadu se v posledním roce mnoho věcí daří a spousta je rozpracovaná. Ve vyjádření upozornil na přidávání peněz do všech úrovní škol i do sportu. Uvedl, že jeho cílem je školství stabilizovat.

 

„Mým cílem vždy bylo resort stabilizovat a oprostit se od zavedené myšlenky, že co ministr, to spousta nápadů a nepromyšlených změn. To je něco, co školství v posledních letech spíše škodilo. V každém případě jsou personální záležitosti vlády plně v rukou pana premiéra,“ uvedl Plaga. Premiér Andrej Babiš (ANO) na cestě po Asii ve čtvrtek odmítl spekulace médií komentovat. Uvedl pouze, že pokud by věc byla aktuální, nejprve by o ní hovořil s prezidentem, až poté s médii.

Plaga schytal kritiku od Zemana 

Plagu ve čtvrtek kritizoval prezident Miloš Zeman za jeho schůzku s ředitelem Bezpečnostní informační služby (BIS) Michalem Koudelkou, označil to za hrubou chybu. K tomu ministerstvo zopakovalo, že Plaga se k výrokům BIS ohledně údajného ruského vlivu na školství stavěl velmi rezervovaně a schůzka s Koudelkou to nezměnila. Snahu o změnu výuky moderních dějin avizoval ministr už dříve.

Za hranou bylo Plagovo jednání s šéfem BIS i podle Vojtěcha Filipa, předsedy KSČM, která podporuje menšinový kabinet ve Sněmovně. „To je v rozporu se základní listinou práv a svobod, s právem na svobodné přijímání informací a svobodné bádání. Aby se zpravodajská služba sešla s ministrem školství a říkali, co se smí a nesmí,“ řekl ČTK. Plaga podle něj ani nevyslyšel doporučení Sněmovny, aby řešil problémy s inkluzí v malých školách, které nemají na žáky se specifickými potřebami finance ani personál. „To je důvod ke kritice,“ uvedl. Zdůraznil, že složení vlády je věcí premiéra.

„Za mého působení se ministerstvu daří, hájí se Plaga 

Obecně Plaga nechce hájit sám sebe. „Záleží, jak to vidí terén, tedy oblast školství, mládeže a tělovýchovy. Za sebe jsem toho názoru, že v odborné rovině se během roku mého působení řada věcí na ministerstvu daří a spousta je rozpracovaná,“ uvedl ministr. Připomenul, že úřad masivně přidává prostředky nejen do regionálního, ale i vysokého školství, důsledně postihuje podvodné poskytování vysokoškolského vzdělání. „Masivně přidáváme finance také do sportu. Navýšili jsme finanční podporu programu pro kluby, ve kterých sportují děti a talentovaná mládež, a podstatně jsme u tohoto programu zrychlili administraci,“ uvedl.

Plaga se s Koudelkou, kterého Zeman opakovaně odmítl povýšit a pravidelně jej kritizuje, sešel ve druhém lednovém týdnu. Podle ministerstva schůzka potvrdila, že v době hybridních hrozeb je víc než kdy jindy potřeba věnovat pozornost vytvoření prostoru pro vyváženou výuku moderních dějin, což by měl být jeden z cílů revize rámcových vzdělávacích plánů. Později ministerstvo upozornilo, že nezaznělo ani slovo o proruských dějinách či bezhlavém naslouchání BIS, jak schůzku interpretovali někteří novináři.

Spekulace o Plagově možném konci ve vládě přinesly ve čtvrtek Lidové noviny, jež prostřednictvím mediální skupiny Mafra vlastní holding Agrofert, který před dvěma roky vložil premiér Babiš. Uvedly, že Plagu by mohl ve funkci nahradit bývalý brněnský primátor a místopředseda ANO Petr Vokřál, který sice loni zvítězil v komunálních volbách, ale skončil v Brně v opozici. Vokřál řekl, že jsou to jen spekulace. S Babišem probíral více možností svého dalšího působení.

Hnilička uvedl, že jeho spolupráce s Plagou je korektní

Vládní zmocněnec pro sport a poslanec ANO Milan Hnilička uvedl, že jeho spolupráce s ministrem školství Robertem Plagou (za ANO) je korektní. Na některé záležitosti mají jiný názor, což je ovšem podle Hniličkova vyjádření běžné. Zmocněnec to dnes napsal ČTK v souvislosti informacemi Lidových novin, podle nichž by Plaga mohl být odvolán pro názorové střety s Hniličkou o financování sportu.

„Veškerá jednání s panem ministrem jsou odborná a korektní. Samozřejmě jako u kohokoliv jiného i my dva máme na některá témata jiný názor, ale já plně respektuji jeho postavení a kompetence,“ sdělil prostřednictvím SMS Hnilička.

Více se k „mediální kauze“, jak ji označil, vládní zmocněnec vyjadřovat nechce. „Neboť se jedná čistě o kompetence předsedy vlády (Andreje Babiše z ANO), který je navíc nyní v zahraničí, a nerad bych mluvil za něj,“ dodal Hnilička.

Spor ve vládě o obědy zdarma: Babiš vyzval ministra školství Plagu (za ANO) k předělání návrhu, Maláčová (ČSSD) jej rovnou odmítla. 

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

illyria ( 18. ledna 2019 13:36 )

Osnovy byly zrušeny... Teď jsou rámcové vzdělávací plány... Proč se vyjadřujete o věcech o kterých nic nevíte?

adeso ( 18. ledna 2019 13:26 )

pamatuj si že výuka nemá být zpolitizovaná!!! a nějaké bláboly pravnuka nějakého živnostníčka... proto je to tu samý zloděj a podvodník

illyria ( 18. ledna 2019 13:02 )

Jistě, odvádí dobrou práci... Za posledních 30 let je to první ministr, který si nechá od "politické policie" vykládat dějiny a pak je chce zapracovat do rámcových vzdělávacích plánů... Ani komunisté to nevytrubovali takhle veřejné... Vskutku dobrá práce...

illyria ( 18. ledna 2019 12:59 )

Valachová je z ČSSD... Plaga z ANO... O reorganizaci správy rezortů se nejedná... Máte interní info, že by Valachová chtěla přestoupit do ANO? .-D

agfor ( 18. ledna 2019 12:28 )

Zaa ty prachy co berou sice něco odvádějí, ale práce to rozhodně není, natož aby byla dobrá.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa