Pojmenovali je Stará Amatérská jeskyně. „Když jsem uslyšel téct vodu, dojalo mě to. Hned jsme věděli, že jde o mimořádný objev. V Dómu objevitelů jsme uviděli nádherné krápníky,“ zavzpomínal Vít.

V srpnu téhož roku jeskyňáři byli ještě u kolosálnějšího objevu, takzvané Nové Amatérské jeskyně. Odborníci zjistili, že celý jeskynní systém má více než čtyřicet kilometrů. Je nejdelší v České republice.

Podzemí v Moravském krasu. Ilustrační foto.
Nejdelší jeskynní systém v Česku ohrožují dusičnany, zemědělci přijdou o pozemky

Podzemní prostory se nacházejí mezi propastí Macocha a obcemi Sloup a Holštejn. Pro veřejnost jsou až na výjimky nepřístupné. „Je to úžasná lokalita. Nedotčená přírodní laboratoř. Davy turistů by mohly unikátní jeskynní systém zničit,“ řekl Antonín Tůma ze Správy chráněné krajinné oblasti Moravský kras.

Zhruba jednou za dva roky se ale do Amatérské jeskyně podívají i návštěvníci. S helmami a baterkami v doprovodu speleologů. „Letos na podzim na prohlídky vyčleníme tři víkendy,“ uvedl speleolog Petr Polák z Plánivské skupiny.

Léčebná jeskyně

Častěji se do podzemního labyrintu za novými poznatky vydávají speleologové a vědci. Zkoumají třeba tamní mikroklima. V minulosti se část jeskyně využívala k léčbě dětí s astmatem a alergiemi.

Otazníky visí i nad lokalitami, kudy protékají podzemní vody. Před časem jeskyňáři objevili při potápěčském průzkumu zhruba kilometr nových chodeb, takzvaný Šošůvský koridor.

Se smutkem vzpomínají na rok 1970, kdy v jeskynním systému při povodni zemřeli dva speleologové.

Punkevní jeskyně jsou nejnavštěvovanější v Moravském krasu
Krápníky za svitu baterek. Zimní Moravský kras láká na běžně nepřístupná místa

Amatérská jeskyně
Jeskynní systém objevili před 50 lety v Moravském krasu mezi propastí Macocha a obcemi Sloup a Holštejn. Veřejnosti je nepřístupný.
Délkou přes 40 kilometrů je nejdelší v republice.
V srpnu 1970 povodeň uvěznila v podzemí dva speleology. Do záchranné akce se tehdy zapojilo několik set lidí, Milan Šlechta a Marko Zahradníček přesto v podzemí zemřeli.