Předseda Nejvyššího správního soudu Michal Mazanec týdeníku Respekt potvrdil schůzku s hradním kancléřem Vratislavem Mynářem a poradcem prezidenta Miloše Zemana Martinem Nejedlým.

V rozhovoru pro Deník N se o ní zmínil Mazancův předchůdce ve funkci Josef Baxa.

Podle Baxy navrhoval prezident novému šéfovi soudu Mazancovi, koho zvolit za místopředsedu. Poté, co Mazanec tento návrh odmítl, si s ním vyžádal schůzku Mynář. Zúčastnit se jí měl i prezidentův poradce Nejedlý.

"Bavili jsme se o otázkách právních. Pan Nejedlý u toho byl, celou dobu mlčel a usmíval se. Tématem bylo i to, jak je to se jmenováním místopředsedů," řekl nyní Respektu Mazanec. Slíbil také, že vydá podrobnější prohlášení.

Respekt rovněž získal dopis, který Mynář psal Baxovi kvůli případu Plzeňské teplárenské.

Z dopisu vyplývá, že Hrad žádal po Baxovi informace a že se stavěl na stranu teplárny. Proti tomu, že Plzeňské teplárenské chyběla některá povolení k provozu, u soudu protestovaly ekologické organizace. Kromě toho chtěl kancléř také vědět více například o stížnosti prezidenta na služební zákon, který řešil Ústavní soud. Mynář měl podle Respektu dát soudu doporučení tím, že řekl, jaký rozsudek by si přál prezident Zeman.

O tom, že kancléř Mynář opakovaně kontaktoval soudce ve věcech, které se týkají Hradu a prezidenta, psal minulý týden Respekt. Baxa ve čtvrtek v rozhovoru pro Deník N uvedl, že mu Hrad dával opakovaně najevo, jak má jeho soud rozhodnout v některých kauzách.

Kontakty Hradu se soudci se bude zabývat sněmovní podvýbor

Podezřeními kolem údajného ovlivňovaní soudců Hradem se budou zabývat členové sněmovního podvýboru pro justici. Předseda Pavel Blažek (ODS) svolal schůzi na středu večer "s ohledem na závažná vyjádření některých představitelů justice". Občanští demokraté o tom informovali v páteční tiskové zprávě.

Na jednání Blažek pozval bývalého předsedu Nejvyššího správního soudu Josefa Baxu, ústavního soudce Vojtěcha Šimíčka a hradního kancléře Vratislava Mynáře, aby se k věci mohli vyjádřit. "Doufám, že tímto přispějeme k vyjasnění situace a k tomu, aby mohlo být sněmovnou či jejími orgány přijato k celé záležitosti relevantní stanovisko," uvedl Blažek.

Schůze podvýborů jsou neveřejné. Jednací řád dolní komory ale dává členům možnost rozhodnout o jejich otevření.

Očekává se, že část poslanců se bude snažit prosadit diskusi o záležitosti na sněmovní plénum, jehož schůze začíná v úterý odpoledne. Mluví se také o svolání mimořádného jednání ústavně-právního výboru, prosazují jej piráti. "Nezávislost soudců musíme důsledně a kategoricky bránit, protože bez nezávislých soudců nejsou ani práva občanů. Je nutné, aby se politici konečně naučili respektovat nezávislost soudců a nežádali po nich konkrétní rozhodnutí," uvedl již ve čtvrtek předseda pirátského klubu a místopředseda výboru Jakub Michálek.