Slavná tvář i průlet nad planetou. Evropa už 15 let snímkuje Mars

  • 15 let obíhá Mars evropská sonda Mars Express
  • Na palubě má také kameru HRSC, která zmapovala 80 % povrchu Marsu
  • Tato kamera rovněž přináší úchvatné snímky s rozlišením až 2 m na pixel

Na konci roku 2003 dorazila k Marsu evropská sonda Mars Express. Na povrch Marsu měla vysadit malý přistávací modul Beagle 2, ale jeho přistání nebylo úspěšné. Samotná sonda však pracuje dodnes. Během 15 let učinila přes 19 000 oběhů Marsu a uletěla při nich na 950 milionů kilometrů.

Evropská kosmická agentura prodloužila misi Mars Expres už sedmkrát. Podle aktuálního plánu má pracovat nejméně do konce roku 2022.

Jedním z klíčových přístrojů na palubě sondy je stereoskopická kamera HRSC (High Resolution Stereo Camera ). Kameru vyrobilo Německé středisko pro letectví a kosmonautiku (DLR).

Unikátní kamera dokáže pořizovat 3D snímky Marsu s rozlišením lepším než 20 metrů na pixel a to v různých částech spektra. Současně může danou oblast fotografovat v režimu „super resolution“, kdy dosáhne rozlišení až 2 metry na pixel.

Během dosavadních 15 let bylo zmapováno na 80 % povrchu Marsu. Na Zemi bylo odesláno 360 GB komprimovaných dat. Po rozbalení a prvotním zpracování jde o 5400 GB dat.

Na základě dat z kamery HRSC vznikla i dech beroucí videa, díky kterým se můžete prolétnout nad povrchem Marsu.

15 let kamery HRSC u Marsu

Kráter Jezero

První video vás zavede nad kráter Jezero. Autorem je Seán Doran, který jako podklad využívá data z HRSC a také z kamery HiRISE, která je na americké sondě MRO. V kráteru Jezero má přistát budoucí americký rover Mars 2020. Česky znějící název kráteru má původ ve jménu města v Bosně a Hercegovině.

Kráter Holden

Video vás zavede nad 140 km velký kráter Holden.

Průlet nad Marsem

Další video je přímo z dílny Evropské kosmické agentury.

Hydraotes Chaos

Na dalším videu se můžete prolétnout nad oblastí Hydraotes Chaos.

Zdroj: DLR

Diskuze (3) Další článek: Tak snad už definitivně. Apple Pay přijde do ČR v březnu, známe již podporované banky

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,