Praktické, levné a bez módních výstřelků. O takové oblečení je mezi tuzemskými zákazníky největší zájem. A zatímco na přelomu tisíciletí si velká část Čechů nejen v menších městech chodila pro oděvy a obuv na vietnamská tržiště, v posledních letech přebírají štafetu polské obchodní řetězce.

Pragmatický nákup

„Češi jsou konzervativní a mají rádi praktickou módu. V tom se liší například od Slováků, kteří jsou mnohem víc ‚fashionable‘ orientovaní,“ říká Jan Kotrbáček, vedoucí oddělení pronájmu maloobchodních prostor v poradenské společnosti Cushman & Wakefield.

Ilustrační foto.
Které potraviny v Česku loni podražily? Nejvíce se zvedly ceny cibule či brambor

K pokladnám obchodů Pepco se letos linuly fronty zákazníků v předvánoční horečce napříč celou republikou. Řetězec s levným oblečením a doplňky, hračkami i dekoracemi vznikl v Polsku v roce 2004, před šesti lety vstoupil na český trh a dnes už tady má přes 160 prodejen. Lze je najít ve velkých obchodních centrech, stejně jako v nákupních parcích na maloměstech.

Ostrá konkurence

Do menších sídel se začíná rozšiřovat i polská obuvnická síť CCC. Loni zamířila třeba do Benešova, Příbrami nebo Jirkova. Zároveň investuje do interiérů a nových technologií ve svých stávajících prodejnách v nákupních galeriích, kde tak konkuruje obchodům s luxusnějším zbožím. „CCC zažívá obrovský boom. Lidé chtějí dostupné věci přijatelné kvality, navíc zakoupené v atraktivním prostředí,“ vysvětluje Kotrbáček.

Škoda Scala vstupuje na trh, už má téměř 1000 rezervací.
Škoda Scala vstupuje na trh, už má téměř tisícovku rezervací

Do podobného boje se pustila rovněž polská skupina LPP, známá tuzemským milovnicím módy díky značkám Reserved, Mohito a Cropp. Že se v Česku staví na úroveň světových oděvních gigantů – švédské sítě H&M, nizozemské C&A či španělského Inditexu (značky Zara, Bershka) – dala najevo také otevřením třípodlažní vlajkové prodejny na Václavském náměstí v Praze. Jak ukazuje rychlost expanze, polský řetězec má v tuzemsku větší úspěch než ve světě proslulá španělská Zara.

Italský problém

Tím, kdo na zdejším trhu naopak úplně pohořel, jsou Italové. Milánský módní dům Conbipel krátce zkoušel štěstí s dvoupatrovou prodejnou v pražském Palladiu i v Českých Budějovicích. Do roka a do dne z Česka odešel rovněž italský Sasch a počet svých prodejen postupně „osekal“ barvami hýřící Benetton. Zato opačný příběh zažívá konzervativní britský Marks & Spencer. Zatímco v zahraničí o jeho oděvy klesá zájem a zavírá prodejny, v tuzemských městech patří k oblíbeným.

Specifickou kategorií je na českém trhu dlouhodobě sportovní móda. I v tomto segmentu se mezi zavedené řetězce začínají tlačit polští obchodníci, konkrétně sportovní značka 4F.

Sociální síť Facebook - Ilustrační foto
Koníčky, zájmy i politické názory. Lidé netuší, co všechno o nich Facebook ví