Zoufalý boj o cizí život svedlo na Václavském náměstí hned několik svědků. Z toho, co ale popsal pro Blesk Valentin Papazian, mrazí. Byl zrovna v rychlém občerstvení, když ho kolega upozornil na to, že pod koněm si někdo do ruky bere zapalovač a chce se zapálit. „Přiběhl jsem k němu a snažil jsem se mu zapalovač vytrhnout z ruky, ale měl dost sílu. Říkal, ať ho necháme být, a poléval se benzínem a snažil se zapálit,“ uvedl svědek.

Souboj o zapalovač

Muž zapalovač nechtěl pustit z ruky a několikrát škrtl, a Valentinovi se mu ho podařilo sebrat. „Podařilo se mi zapalovač získat, ale on vytáhl druhý a začal znova škrtat a asi třikrát a chytnul. Lekl jsem se, přicházeli lidi a bundami se ho snažili uhasit, ale on, jak ležel na tom benzínu, tak se to moc nedařilo. Použil jsem i svůj kabát,“ popsal událost těsně před neštěstím.

Jako Palach

I Valentin Papazian, který se zachoval jako hrdina, mluví o jisté souvislosti se studentem Janem Palachem (†20), který se upálil na protest proti poměrům v Československu po sovětské invazi, a to přesně před 50 lety.  „Určitě to má souvislost s Janem Palachem, protože se to pořád oslavuje, jaký je to hrdina, a pak vznikne dojem, že je to něco, co se dá následovat,“ dodal Valentin, který také Blesku poskytl drastické záběry.

  O tom, že se měl muž upálit jako Jan Palach, promluvil pro zpravodajský server Aktuálně.cz i místostarosta Prahy 1 Petr Hejma (STAN), který přišel s informací, že muž před jeho činem napsal o svém plánu bratrovi. „Údajně poslal svému bratrovi zprávu, že chce odejít v duchu Jana Palacha. Jeho bratr proto zalarmoval policii, která se ho snažila lokalizovat přes mobilního operátora," uvedl Hejma s tím, že informace k případu má coby místostarosta městské části Prahy 1 pro bezpečnost, u kterého se data sbíhají. 
Video
Video se připravuje ...

V Praze na Václaváku se pokusil upálit muž (54). 50 let po Palachovi Blesk TV

Fotogalerie
67 fotografií