Hlavní obsah

Bratrská láska a slzy štěstí. Český gólman ohromil dojemným činem Ameriku

Calgary/Praha

Dojemný příběh bratrské lásky cloumá zámořským hokejem. A gesto, z kterého se i vyhlášeným tvrďákům derou nejspíš do očí slzy, má na triku český gólman Calgary Flames David Rittich. Ten pomáhá plnit sny svého bratra Tomáše, kterého trápí porucha autistického spektra. Bráška skvělého gólmana totiž obdivuje maskota Plamenů a při návštěvě v Calgary se s ním mohl setkat a obejmout ho. Byl štěstím bez sebe, radostí pak zářil i brácha gólman.

Foto: Sport.cz

Okamžik štěstí. David Rittich (vpravo), gólman Calgary Flames, udělal radost svému bratrovi Tomášovi (vlevo), když domluvil setkání s maskotem Plamenů.

Článek
Fotogalerie

Obvykle je v zámoří za hvězdu David Rittich, když jej ale přijela do Kanady podpořit rodina, byl v centru pozornosti bratr českého brankáře Tomáš. Tomu se splnil sen, mohl se setkat s klubovým maskotem Calgary, jehož zbožňuje. Byl pro něj v tu chvíli důležitější než kdokoliv na světě.

„Bylo to úplně typické. I když se doma v Čechách dívají na moje zápasy, tak Tomáš vždycky hledá hlavně Harveyho," směje se vynikající gólman. „On ho miluje. Tak jsme mu naplánovali tohle setkání jako překvapení. Věděl jsem, že bude šťastný, ale netušil jsem, jak bude reagovat," pokračuje brankářská hvězda.

A dojemná chvíle překonala očekávání. „Rozbrečel se štěstím," popisuje gólman, jak vše probíhalo. „Tomáš byl chvíli zaskočený, pak se za maskotem rozběhl a vletěl mu do náruče," září česká hvězdička z NHL štěstím, stejně jako jeho o tři roky mladší bratr. Pak došlo i na obejmutí hodného bráchy. „Když chcete, aby se Tomáš smál, tak tohle je nejlepší způsob, jak mu udělat radost. Na tohle nikdy nezapomene," dodává.

Autistický bratr semknul rodinu známého hokejisty. Sám chce bráškovi dělat radost i na ledě. „Všechno, co dělám, dělám i pro něj," svěřuje se gólman. I doma v Čechách se snažil být bratrovi nablízku a pomáhat mu, jak jen to šlo. „Když jsem viděl, že je rozrušený, nebo ho dokonce něco bolí, byl to ten nejhorší pocit. Ty chvíle jsem nenáviděl a snažil jsem se dělat všechno, aby k tomu nedocházelo."

Stejně na tom jsou rodiče. David Rittich dobře věděl, že se pro své syny obětovali. „Rodina je pro mě nejdůležitější ze všeho. Vím, jak to rodiče měli těžké. Všechno tohle nás ale sblížilo a semklo," dodává a obdivuje bratra, jak se pere se životními lapáliemi. „Jsem na něj pyšný," konstatuje.

Reklama

Související témata: