Video placeholde

Na co do kina tento týden: Kursk a další filmy o plánech, co tak úplně nevyšly

Ať chcete vidět velké komiksové finále na mrakodrapu, hrdou plavbu „nepotopitelné“ ponorky, úspěch propagačního videa pro ospalé městečko, které potřebuje investici diskontního řetěze, nebo jiné triumfy vůle a odvahy, v aktuální nabídce kinopremiér se jich nedočkáte. I když snaha by byla.

Skleněný

V thrilleru Skleněný navazuje na své předchozí snímky Rozpolcený a Vyvolený autorský filmař M. Night Shyamalan (dále například Šestý smysl nebo Znamení). Jak naznačují názvy volné trilogie, každý z titulů se točí kolem figury s jistou zvláštností. „Pan Skleněný“ v podání Samuela L. Jacksona tahal za nitky Davida Dunna ve Vyvoleném: muž s extrémně křehkými kostmi a touhou osnovat teroristické útoky tehdy přesvědčoval přeživšího vlakové havárie o jeho superschopnostech. Třetím do party je hlavní antihrdina Rozpolceného – psychicky narušený muž, který v sobě nese dvacítku různých osobností od traumatizovaného mladíka Kevina přes devítiletého šišlajícího fracka a přísnou Patricii až po brutální bytost jménem Netvor.

Všichni tři se sejdou na zastrčené psychiatrické klinice, kde se je psycholožka Dr. Staple snaží přesvědčit, že jsou úplně normální. Což jaksi... nejsou. Jak je u mistra zvratů Shyamalana zvykem, film vezme v závěru ostrý zvrat, který nemusí být každému po chuti (jak se stalo například u režisérovy Vesnice): navenek katatonický pan Skleněný má totiž ďábelský plán... Ale když položíme stranou diskutabilní pointu a fakt, že klinika s třemi extrémně nebezpečnými jedinci je hlídaná naprosto lajdácky, zbude nám solidní drama stojící na nervní klaustrofobické atmosféře a hereckých výkonech. Zatímco Samuel L. Jackson a Bruce Willis (Dunn) se dokáží tvářit ponuře asi na tucet způsobů, James McAvoy stejně jako v Rozpolceném rozehrává fantastický ohňostroj poloh, ve kterých mění hlasy i s přízvuky, mimiku, držení těla a další projevy. Už jen kvůli tomu stojí za to Skleněného vidět.

Kursk

Drama Kursk nevypráví o městě, u něhož se odehrála největší tanková bitva v dějinách, nýbrž o ponorce, která po něm byla pojmenovaná. Jak známo, chlouba ruského námořnictva se 12. srpna 2000 potopila na dno Barentsova moře hned na začátku velkoplošného cvičení a zahynulo v ní všech 118 členů posádky. V plánu tehdy bylo, aby cvičení ukázalo sílu ruského námořnictva v míře nevídané od dob SSSR, ale výsledkem bylo fiasko. Plánem natočit o tragédii Kursku film zřejmě bylo vzdát poctu statečné posádce, ale výsledkem je čistokrevné ponorkové porno, které z diváka ždíme slzičky nejpřímočařejším možným způsobem.

Námořníci trpí na dně zimou a nedostatkem kyslíku (a my víme, že zemřou), jejich ženy pobíhají po panelákovém sídlišti a tahají informace ze zachmuřené ruské admirality (a my víme, že se jich nedočkají), britský komodor se úpěnlivě snaží pomoct (a my víme, že neuspěje) a mlčenliví chlapci dostávají po svých padlých otcích hodinky (a my víme, jak strašlivé to je klišé). Coby ukázka typického ruského šlendriánu, v němž záchranné práce nemají naději na úspěch, je Kursk záslužný. (Rusko se na něm podílet odmítlo, jde o západoevropskou koprodukci z rukou Luca Bessona.) Filmově však selhává na všech frontách. Zbývá jen otázka, co v takovém počinu dělají hvězdy jako Colin Firth, Max von Sydow nebo Léa Seydoux.

Zjevení

Ve francouzském dramatu Zjevení se plány točí kolem vesničanky Anny, která údajně zažila mariánské zjevení. Zatímco kolem ní krouží nápadníci, Vatikán chce událost využít pro svou agendu, k čemuž najme investigativního novináře Jacquese. Film natočil Xavier Giannoli, podepsaný například pod vztahovou studií Žádostivá těla nebo francouzsko-českou koprodukcí Marguerite o „nejhorší zpěvačce na světě“.

Amatéři

Švédští komediální Amatéři vyprávějí o dvojici dospívajících dívek z imigrantských rodin, které se rozhodnou překazit plán ospalého městečka Lafors přilákat investici diskontního řetězce Superbilly. Poté, co radnice natočí nabubřelé a zavádějící sebeprezentační video, pustí se Aida a Dana do zaznamenávání materiálu o skutečném stavu věcí. A komediální jsou pochopitelně i dva animáky, které distributoři v této fázi roku vypustili do kin zřejmě ve snaze prodloužit rodičům bezstarostné vánoční časy, kdy děti civěly na pohádky. Ve filmu Husí kůže 2: Ukradený Halloween parta puberťáků bojuje proti monstrům v čele s loutkou Slappy, která chtějí z nedostatku jiných nápadů ovládnout svět. Bizarnější dobrodružství zažívá lední medvěd Norm ve snímku Ledová sezóna: Medvědi jsou zpět. Poté, co se mu jaksi nepodaří okouzlit svým šarmem New York, bojuje proti plánům chamtivé korporace zorganizováním hokejového utkání. A co máte v plánu vy?