Čtvrtek 18. dubna 2024, svátek má Valérie
130 let

Lidovky.cz

Stovka islamistů zemřela při útocích v Somálsku. Hnutí Šabáb přišlo o 70 procent ozbrojenců

Svět

  20:40
Mogadišo - Více než 120 bojovníků islamistického hnutí Šabáb bylo v sobotu zřejmě zabito při vojenských střetech na dvou různých místech v Somálsku. Podle agentur DPA a AP o tom informovaly somálská a americká armáda. Islamisté souběžně útočili i na vojenský konvoj etiopských mírových sil v zemi.

Přílsušníci radikální povstalecké skupiny Šabáb. foto: Reuters

Na hotel v Nairobi zaútočili teroristé z hnutí Šabáb, v budově explodovalo auto s výbušninami

Podle první zprávy při útoku na vojenskou posádku na jihozápadě Somálska zahynulo více než sedmdesát ozbrojenců hnutí Šabáb, které se podílelo i na nedávném útoku na hotelový komplex v keňské metropoli Nairobi. Podle somálské armády přišlo při boji o život i sedm vojáků, uvedla agentura DPA.

Islamisté zaútočili ráno na vojenskou posádku nedaleko přístavního města Kismayo. Podle jejich prohlášení je počet obětí na straně armády větší než oficiálně udávaný, k vlastním ztrátám se nevyjádřili. Protichůdné informace nelze podle DPA ověřit.

Velitelství amerických sil v Africe podle agentury AP večer oznámilo, že americké letouny v sobotu provedly úder blízko města Džilib v oblasti Střední Džuba. Zabito při něm bylo 52 extremistů z hnutí Šabáb. Šlo o odpověď na předchozí útok velké skupiny extremistů spojených s teroristickou organizací Al-Káida na somálské síly. O počtu případně zabitých či zraněných somálských vojáků se zpráva velitelství nezmínila.

Etiopská armáda, která v rámci mírové mise v Somálsku udržuje kontingent 20 000 vojáků, v sobotu oznámila napadení svého vojenského konvoje. K útoku se i v tomto případě přihlásilo hnutí Šabáb, podle něhož stál útok život bezmála šest desítek lidí.

Hnutí Šabáb je napojeno na teroristickou síť Al-Káida, usiluje o svržení prozápadní somálské vlády a zavedení islámského práva šaría v Somálsku. Organizace má v současnosti na svědomí nejvíce krvavých teroristických útoků ze všech džihádistických skupin v Africe. Odhaduje se, že v řadách Šabábu bojuje několik tisíc mužů. Hnutí ohrožuje i sousední Keňu.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!