Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Kauza Huawei je projev obchodní války, soudce smím kritizovat, řekl Zeman

  14:24
Prezident Miloš Zeman odmítl nařčení, že se pokouší ovlivňovat soudce. „Neovlivňoval jsem je, ale kritizoval jsem a komentoval jejich práci. Což smí dělat každý český občan,“ vysvětloval v nedělním pořadu „S prezidentem v Lánech“. Vyjádřil se také k dění kolem společnosti Huawei. Pokládá je za ryzí projev obchodní války.

Udílení státních vyznamenání - prezident Miloš Zeman během svého úvodního projevu (28. října 2018) | foto:  Dan Materna, MAFRA

Obavy z případného narušení bezpečnosti firmou Huawei pokládá Zeman za nepodložené. Popřel také, že by byl ve střetu zájmů. 

„Nic se potvrdilo. Jsou to jen podezření. Nevím tedy, proč bych měl být ve střetu zájmů. Navíc Arne Schönbohm upozornil, že nikdo nemůže obviňovat Huawei ze špionáže a nařizovat možné zákazy jejích technologií, když k tomu nejsou důkazy. A s tím já souhlasím,“ řekl Zeman v pořadu portálu Blesk.cz s odvoláním na slova německého bezpečnostního experta.  

Huawei nezahazujte. Pro normálního smrtelníka rizikem není, říká odborník

Arne Schönbohm je šéf Spolkového úřadu pro bezpečnost informační techniky (BSI). Prezident ho podle svých slov považuje za odborníka v otázce kybernetické bezpečnosti, jehož slova mají váhu. Na rozdíl od českého  Národního úřadu pro kybernetickou a informační bezpečnost je pro Zemana německá instituce profesní autoritou. 

„Huawei není riziko a neprokázalo se, že by firma špiclovala. Nejsou důkazy, tečka. Narozdíl třeba od situace, kdy USA prokazatelně odposlouchávaly kancléřku Merkelovou. Na to důkazy jsou. Jde tak především o obchodní válku, kde se používají nekalé praktiky. V prodeji mobilních telefonů je první Samsung, Huawei je těsně druhý. Oproti tomu v prodeji počítačových komponentů a zařízení Huawei na trhu výrazně vede. Taková nařčení bez důkazů tak pro mne nemají váhu,“ ohradil se prezident během rozhovoru hned několikrát. 

V případě situace v Polsku, kde jsou ve vazbě dva podezřelí zaměstnanci firmy Huawei, prezident konstatoval, že je společnost jako špiony okamžitě vyhodila. Neznamená to však podle Zemana, že by se to dělo i u nás. 

Soudce jsem neovlivňoval, jen kritizoval jejich práci jako každý

Během hodinového rozhovoru se prezident vyjádřil také k ovlivňování soudců. Z tohoto trestného činu by mohl být obviněn i kancléř Vratislav Mynář. Podle prezidenta však k žádnému ovlivňování nedošlo. Pokud se soudci kancléř jednal, tak jen na základě Zemanova příkazu. Za to bere prezident plnou zodpovědnost. Vyjádřil se také k tvrzení, že vyvíjel nátlak na bývalého předsedu Nejvyššího správního soudu ČR Josefa Baxu.

Ze sídla prezidentů kamenolom. Stíhaný šéf těží v Lánech tisíce tun horniny

Já jsem pana Baxu pouze kritizoval. Existují kauzy, v nichž podle mého názoru justice selhává. Špatně vedená je například kauza Rath či případ H-Systém. Už dva roky také leží u soudu lex Babiš (novela zákona o střetu zájmů, pozn. red.). A nic se neděje. To není ovlivňování, to je vyslovení názoru. Naše soudy jsou někdy pomalé. Nechci říct nepracovité, nechci říct líné, ale trvá to,“ konstatoval prezident v Lánech. Uvedl, že soudce kritizoval také například kvůli rozhodnutí, které zkomplikovalo výstavbu zdymadla u Přelouče. „Soud stavbu zastavil, protože ve staveništi byla kolonie motýla modráska. Podle mě by neměl dávat přednost hmyzu před dopravní stavbou.“

Soudcům vytýkal také zrušení územního plánu Jihomoravského kraje, které ohrozilo stavbu dálnice, která spojuje Brno s Vídní nebo za rozhodnutí, jež zmařilo miliardovou investici do spalovny v Plzni. Nová spalovna běží jen ve zkušebním provozu, protože soud podlehl podle Zemana tlaku ekologů. 

Prezident zdůraznil, že jeho kritika soudců není žádným pokoutním našeptáváním. „Tyto věci říkám veřejně. Když jsem jmenoval soudce nejvyššího správního soudu, řekl jsem kupříkladu, že je třeba, aby soud méně podléhal tlaku ekologických aktivistů. Já raději říkám – ekoteroristů. A stojím si za tím,“ podotkl Zeman.  

Jestli by měl prezident jako ústavní činitel kritizovat soudce a zpochybňovat jejich práci, nechtěl hlouběji komentovat. „Kdybych nemohl soudce kritizovat já, nemohl by je kritizovat nikdo,“ dodal.

K případu kamenolomu v Oboře Lánech prezident řekl, že je třeba nechat pracovat policii. „Já jsem tam byl, je tam krásně a dřív tam byl kamenolom na zpevnění nějaké cesty. Nechme to vyřešit policii. A pokud se šéf obory dopustil nějaké chyby, o čemž pochybuji, tak to pak budeme řešit. Dřív ne,“ uzavřel. 

Lidí jako byl Palach je škoda, pro boj za pravdu je potřeba žít

Zeman se vyjádřil také k odkazu Jana Palacha a oslavám, které výročí jeho činu provázely. Sám sebe označil za ďáblova advokáta, když prohlásil, že „Jan Palach mohl protestovat v roce 89. Svou obětí přispěl k tomu, že padl komunistický režim, což však nevyváží smrt člověka.“ 

Janu Palachovi by bylo sedmdesát let, Miloš Zeman je pouze o čtyři roky straší a na události roku 69 si dobře pamatuje. „Když chce někdo bojovat za svoji pravdu, tak pro ni musí žít. Když se zabije, tak jeho život ztratil smysl,“ uvedl.

Další prezidentův komentář

Šikana v ochrance: Policie vyšetřuje Zdeňka Šimana pro podezření z šikany podřízených. „Já se tím zabývám také, nemohu vyloučit nějaké personální změny. Tady asi nebude žádný soud nebo rozsudek, ale na základě řady důkazu připouštím, že by se v mojí ochrance mohla dít šikana, kterou nemám rád. Otázku budu řešit v řádech týdnů,“ řekl Zeman.

Jiří Brady: prezident přeživšího z tábora z Osvětimi, který zemřel 11. ledna, odmítl vyznamenat a nic by na tom neměnil. „Já jsem pana Bradyho nevyznamenal proto, že bych nemohl vyznamenat další stovky přeživších. Proč tedy jeho ano a ostatní ne? Místo toho jsem vyznamenal Petra Becka, který Přežil Terezín, Osvětim i pochod smrti, podařilo se mu otéct a vrátil se se zbraní v ruce bojovat,“ vysvětlovat prezident. 

Lepšolidi: jsou podle prezidenti ti, kdo považují svoje názory za lepší, považují sami sebe za nadřazené, nediskutují, označují ostatní za blbečky a pitomce. Sám Zeman se ale jako člen lepšolidí necítí: „Já jsem to prohlásil na základě konkrétních příkladů, kdy se někdo choval jako hlupák,“ odpověděl na dotaz moderátora, jestli to není i jeho případ. 

Balda a terorismus: „Já bych takového člověka poslal do blázince, ale z titulu prezidenta nemůžu,“ odpověděl po vyslechnutí odposlechů Zeman.

ČSSD a Jana Maláčová: „Paní Maláčová si u mě šplhla, když zrušila Fond dalšího vzdělávání. Měl 650 úředníků, kteří byli teď propuštěni. Je potřeba snižovat počty zbytečných lidí i institucí. Ani já jsem nevěděl, co to bylo za fond.“

K pomníku Jana Palacha prezident nešel, a to prý z prostého důvodu. „Nechtěl jsem se setkat s hlupáky. Takovou skupinu odpůrců považuji za blbce. Můj postoj je výrazem pohrdání, dokonce hlubokého pohrdání. Pokud bych přijel, byl bych tam, uklonil se a odjel. Takhle jsem poslal věnec a ukázal jsem úctu.“

Po otázce, zda příčinou jeho nepřítomnosti nebylo zdraví, se Zeman rozesmál. Narážky na svůj zdravotní stav označil za bezzubé útoky. „Mě maximálně bolí nohy. I biskup Malý se už stal pavlačovou drbnou, protože naznačoval, že jsem byl přes Vánoce v nemocnici. A je mi trochu líto, že i biskup lže,“ nebral si servítky.

Pokud by způsobem ve stylu Palachova odkazu protestoval někdo proti prezidentovi, vzkázal by mu prý jen jednu věc: „Jděte k volbám.“ Zdůraznil, že v dobách, kdy Palach spáchal sebevraždu upálením, svobodné volby nebyly. 

Současní europoslanci zvlčili

Od nadcházejících eurovoleb si prezident slibuje obměnu celého parlamentu a věří, že se kompetence dostanou tam, kam patří. „Evropská komise je byrokratický orgán, ale hraje si na evropskou vládu. Ve skutečnosti je vládou EU Evropská rada složená z prezidentů a premiérů. Proto doufám, že Evropská komise dostane trochu po papuli a někdo jejím členům vysvětlí, že jsou jenom úředníci,“ uvedl.

Stejně tak je optimistou v otázce Brexitu, který je zatím v nedohlednu. Prezident si myslí, že se nakonec obě strany dohodnou. „Často používám termín ‚lose lose’, protože zatím prohrává Británie i Evropská unie. Český plán Brexitu už je připravený. Plně podporuji návrh zákona, který dává britským občanům u nás stejná práva, jaká měli v době, kdy byli v Unii,“ řekl Zeman.

Autor:

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Šebo: Rodiče neočkovaných dětí jsou zločinci, černý kašel je pro kojence smrtící

  • Nejčtenější

Írán zaútočil na Izrael. Armáda zachytila většinu střel, pomohli spojenci

13. dubna 2024  20:38,  aktualizováno  14.4 8:54

Sledujeme online Írán vyslal na Izrael desítky bezpilotních letounů a také rakety. Je to odveta za útok na íránský...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Ženu soudí za sex se psem i zneužívání syna a vnuka. Byla to terapie, hájí se

15. dubna 2024  12:28,  aktualizováno  13:33

U Krajského soudu v Ústí nad Labem začalo projednávání případu dlouhodobého sexuálního zneužívání,...

Ozbrojenci vtrhli do domu a svázali podnikatele s rodinou, zřejmě šlo o mstu

12. dubna 2024  9:44,  aktualizováno  15:08

Policisté z Česka i Německa pátrají na Domažlicku po ozbrojencích, kteří v noci na dnešek přepadli...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Na začátku byl tajný projekt. Jak vypadá stanice metra, kterou nikdy nejel vlak

14. dubna 2024

Premium Nenápadná plechová vrata naproti Úřadu vlády na pražském Klárově skrývají velké tajemství. Praha se...

V Polsku zatkli podezřelé z útoku kladivem na spolupracovníka Navalného

19. dubna 2024  11:29,  aktualizováno  16:32

Ve Varšavě byli 3. dubna zadrženi dva podezřelí z útoku na Leonida Volkova, spolupracovníka ruského...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Britští lékaři dělali pokusy na dětech, infikovali je nakaženou krví

19. dubna 2024  15:44

Britští lékaři v 70. a 80. letech minulého století prováděli pokusy na dětech, stovky lidí...

Zdrogovaný motorkář ujížděl policii. Srazil se s autem a zastavil se u svodidel

19. dubna 2024  15:37

Pětačtyřicetiletý motorkář se zákazem řízení ujížděl minulý pátek večer libereckým policistům,...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Náhle zemřel zpěvák Maxim Turbulenc Daniel Vali, bylo mu 53 let

Ve věku 53 let zemřel zpěvák skupiny Maxim Turbulenc Daniel Vali. Letos by se svou kapelou oslavil 30 let na scéně....

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Rohlík pro dítě, nákup do kočárku. Co v obchodě projde a kdy už hrozí právník?

V obchodech platí pravidla, která občas zákazník nedodržuje. Někdy se navoní parfémem, aniž by použil tester, nebo...