Léčebné konopí je už legální, přesto zůstává pro pacienty téměř nedostupné

  0:01
Ačkoli se v Česku využívá konopí k léčbě už od roku 2015, dostává je pouze 249 pacientů. Lékařů, kteří mohou konopí předepsat, sice přibývá, a stejně tak i lékáren, jež ho mohou vydat, stále to však nestačí. Podle kvalifikovaných odhadů odborníků ho potřebují desítky tisíc lidí.
Léčebné konopí v uherskohradišťské lékárně (ilustrační snímek)

Léčebné konopí v uherskohradišťské lékárně (ilustrační snímek) | foto: Zdeněk NěmecMAFRA

Pětaosmdesátiletá žena ze severu Čech trpí od mládí úpornými bolestmi kolenních kloubů. Artróza postoupila tak daleko, že nyní kvůli chronické bolesti už téměř nemůže chodit. Tlumicí léky a náplasti nezabírají, její ortoped proto doporučil už jen jedinou možnost – léčebné konopí. K němu je však cesta hodně krkolomná. 

Vysoká cena 171 korun za gram (pro nejtěžší pacienty až 30 tisíc korun měsíčně) je pro mnohé lidi nedostupná. Podle vládní výroční zprávy si proto desetitisíce pacientů kupují marihuanu levněji na černém trhu, kde lze pořídit gram za stovku, nebo si ji pěstují doma. Kouří ji a míchají z ní masti. V obou případech riskují vězení. Stát teď navrhuje, že bude konopí v kapslích z velké části hradit. 

„Někdy to bolí méně, někdy více. Ale bolí to pořád,“ říká seniorka ze severu Čech. „Někdy se už ani nepostavím na nohy,“ dodává a ztěžka se oběma rukama opírá o hole. MF DNES její jméno zná, ale žena si s ohledem na další léčbu nepřála jméno zveřejnit. 

Minulý týden mířila ke specialistce, která je na seznamu registrovaných lékařů, již mohou konopí předepisovat. Přivézt ji musel syn a také ji podpírat cestou z auta. Jinak by do ordinace Centra bolesti nedošla. 

Do centra si nesla doporučení od svého ortopeda, k němuž už roky dochází. V posledních letech ji už neléčí, jen tlumí bolesti. Postupně vyčerpal všechny možnosti – masti, tablety, opiátové náplasti, infuze. Nic nepomohlo. Jedinou možností je podle něj léčebné konopí. Sám je však předepsat nemohl, neboť k tomu nemá oprávnění. Proto napsal doporučení pro registrovanou specialistku. 

Seniorka doufala, že konečně dostane něco, co urputné bolesti utiší. Lékařka však konopí odmítla s tím, že nejprve ji bude léčit sama a léčba podle jejích slov musí být komplexní. Nevyloučila, že jí nakonec konopí předepíše, ale nejprve je prý třeba se k němu dopracovat. Prohlásila, že konopí je až nejzazší možnost, a upozornila, že na ně může vzniknout závislost. „Mně je pětaosmdesát,“ povzdechla si žena, „já se nebojím závislosti, už jen chci, aby to přestalo bolet.“

Konopí může předepisovat

● onkolog

● neurolog

● specialista na paliativní medicínu a léčbu bolesti

● revmatolog

● ortoped

● geriatr

●  oftalmolog

●  internista

●  dermatovenerolog

●  psychiatr 

Lékařka ji po vyšetření poslala domů s receptem na opiátové náplasti, které už dostávala v minulosti, ale nezabraly. A na cestu domů dostala kartičku se škálou od jedničky do desítky, aby si doma zapisovala intenzitu bolesti. 

„Jak ji mám vyplnit?“ zoufá si stařenka. „Vždyť já nevím, jestli to, co právě cítím, je sedmička, nebo už osmička, devítka, nebo desítka. Jak to mám vědět? Každý vnímá bolest jinak,“ dodává.

Léčebné konopí momentálně dostává 249 pacientů, limit na každého je 180 gramů na měsíc. Předepisuje ho jen 58 lékařů a k sehnání je pouze v 51 lékárnách. Vydat recept totiž nemůže každý lékař, registrovaný může být jen některý. 

Jenže když už se lékaři zaregistrují, jen málokterý z nich konopí předepisuje. „V porovnání s předchozími lety je zřejmé, že zájem lékařů roste, což dokládá zdvojnásobení počtu zaregistrovaných lékařů v roce 2018. Počet aktivně předepisujících lékařů ale přibývá pomaleji,“ říká Barbora Peterová, mluvčí Státního ústavu pro kontrolu léčiv.

Zákon je přesně vyjmenovává, jsou to především specialisté v oboru onkologie, neurologie, geriatrie, psychiatrie, odborníci v interním lékařství. Na seznamu mohou být i ortopedi, v praxi to však dělají jen dva v celém Česku. 

Nárok na konopí mají pacienti:

● s chronickou bolestí

● s roztroušenou sklerózou

● se spasticitou

● s neurologickými potížemi

● s Parkinsonovou chorobou

● s onkologickým onemocněním

● s HIV

● s Tourettovým syndromem

● po poranění páteře, míchy, mozku

Převažují specialisté na léčbu bolesti. „Pro nás nemá léčebné konopí velké využití,“ vysvětluje ortoped z Teplic Jan Bartsch, proč se neregistroval. „To je spíše pro onkologické pacienty. My řešíme potíže chirurgicky, ovšem chápu, že u pětaosmdesátileté pacientky je operační zákrok nesmysl, tam je nejvhodnější konopí,“ dodává. 

Možnost vydávat léčebné konopí už není pro lékárny tak administrativně složitá jako před lety, přesto se ani ony do systému nehrnou. Převládají v něm nemocniční lékárny v místech, kde jsou Centra bolesti nebo pracoviště pro léčbu roztroušené sklerózy, jejichž lékaři konopí předepisují. 

Oslovení lékárníci, kteří konopí nenabízejí, odpovídají stejně: neměli by odbyt, když v jejich spádové oblasti nejsou lékaři, kteří by je předepsali. 

Zájemců o léčebné konopí je přitom v Česku mnohonásobně víc. Podle výroční zprávy Národního monitorovacího střediska pro drogy a závislosti z roku 2016 je v Česku odhadem na základě rozsáhlého průzkumu 880 tisíc lidí, kteří za poslední rok užili konopí k léčebným účelům. Mezi nimi jsou ale i ti, kteří se léčili legálními přípravky z konopí, třeba na afty. 

Lidí, kteří „trávu“ k léčbě kupují nelegálně, jsou podle konzervativního odhadu desítky tisíc. Nejčastěji v průzkumu uváděli, že díky ní zaháněli bolesti, další léčili kožní potíže, ztuhlost nebo třes a křeče. Novější údaje nejsou k dispozici, neboť tyto výzkumy se provádějí jen jednou za čtyři roky. 

Ministerstvo zdravotnictví nabídne lékařům speciální kurzy

Že je současný systém nedostatečný, si uvědomuje Úřad vlády i ministerstvo zdravotnictví. „Přes známky zlepšení v posledním období je dostupnost konopí pro léčbu v Česku velmi nízká,“ říká Renata Povolná z Odboru protidrogové politiky Úřadu vlády. 

Ministerstvo zdravotnictví proto uspořádá pro lékaře speciální kurzy. Jeden se uskuteční tento týden v Brně, další budou následovat.

249 pacientů v Česku si nechává lékařem předepsat konopí.

58 Celkem tolik lékařů může nyní předepisovat léčebné konopí.

51 Tolik lékáren v Česku konopí na předpis prodává.

180 gramů konopí je měsíční limit na jednoho pacienta.

171 korun stojí gram léčebného konopí v lékárně.

75 procent ceny konopí by v budoucnu mohl doplácet stát. 

Dalším problémem je cena. Oficiální konopí z lékárny je pro řadu pacientů příliš drahé. To od českého pěstitele stojí 171 korun za gram, cena od zahraničních dodavatelů je podobná. Konopí v kapslích je totiž víc druhů a záleží na síle účinné látky, podle níž se užívá buď proti bolesti, nebo třeba proti ztuhlosti svalů. 

„Maximální dávka daná vyhláškou stojí více než 30 tisíc měsíčně,“ říká Povolná. „V důsledku této situace pravděpodobně většina pacientů užívá k léčebným účelům konopí vypěstované a získané nelegálně a bez lékařské indikace a kontroly,“ dodává. Na ulici se dá marihuana pořídit i za stovku. Ministerstvo zdravotnictví se proto snaží legální léčebné konopí učinit dostupnějším a podle mluvčí Gabriely Štěpanyové uvažuje o příspěvku až do výše 75 procent ceny. 

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

  • Nejčtenější

V Baltimoru obří loď zbořila dálniční most. Selhal motor, kolos byl neovladatelný

26. března 2024  8:17,  aktualizováno  27.3 1:10

Aktualizujeme V Baltimoru na východním pobřeží Spojených států se v pondělí zřítil čtyřproudový silniční most, do...

Střelba, výbuchy a požár. Ozbrojenci zabili na okraji Moskvy přes 62 lidí

22. března 2024  18:41,  aktualizováno  23.3

Přímý přenos Nejméně 62 mrtvých, včetně dětí, a 146 zraněných si vyžádal ozbrojený útok v koncertním centru na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

K útoku u Moskvy se hlásí Islámský stát, teroristé prchli v bílém renaultu

22. března 2024  22:04,  aktualizováno  23.3 7:01

K zodpovědnosti za útok v Krasnogorsku u Moskvy se na ruské sociální síti Telegram přihlásila...

„Ukrajinci to nebyli.“ Islámský stát ukázal video z masakru u Moskvy

24. března 2024  14:47,  aktualizováno  17:17

Islámský stát (IS) prostřednictvím zpravodajské agentury Al-Amaq zveřejnil video z pátečního útoku...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

ANALÝZA: Čtyři Tádžici svlékli Putina do naha. Ten musí něco udělat

25. března 2024

Premium Sotva týden poté, co si Putin zajistil páté prezidentské období, masakr v Moskvě rozbil moderní...

IS bourá ruské teorie o vazbách teroristů na Kyjev, vyzývá k útokům na „křižáky“

28. března 2024  16:05,  aktualizováno  19:44

Ruský vyšetřovací výbor tvrdí, že získal důkazy o vazbách mezi pachateli teroristického útoku z...

Bulovka vážně pochybila, odškodné za potrat je na pacientce, říká právnička

28. března 2024  19:26

Fakultní nemocnice Bulovka vážně pochybila, když tamní personál omylem způsobil zdravé ženě ve...

Devítileté děvče i sedmdesátník. V Rusku se zatýká za „schvalování terorismu“

28. března 2024  18:45

Od Petrohradu na západě Ruska až po Magadan na Dálném východě zatýká ruská policie za komentáře k...

Jak velké odškodnění za tragický potrat? Pohled do historie napoví

28. března 2024  18:33

V pražské nemocnici na Bulovce kvůli záměně pacientek potratila zdravá žena. Nebylo to ale první...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...