Chcú zarobiť na konkurze vinárskych firiem ako Kočner na Markíze?
21.1.2019 00:00
akt. 10.12.2019 06:10

Chcú zarobiť na konkurze vinárskych firiem ako Kočner na Markíze?

Uložiť článok
Spoločnosti, ktoré kedysi ovládal kontroverzný biznismen z východného Slovenska Štefan Duč, sa pred časom ocitli v konkurze. Prihlásili sa doň podozriví veritelia s pohľadávkami viac ako 6,5 milióna eur.

Východoslovenský biznismen Štefan Duč pred pár rokmi narazil so svojim megalomanskými plánmi. Jeho vinárske impérium v samom srdci Tokajskej oblasti totiž skončilo v konkurze.

Výstavbu závodu na výrobu vína prostredníctvom Dučových firiem Vinohradnícka spoločnosť a Tokajská spoločnosť Viničky od začiatku sprevádzali veľké podozrenia zo subvenčných podvodov . Za tie bol aj neprávoplatne odsúdený Špecializovaným trestným súdom.

Na scénu prichádzajú zmenky

Medzičasom sa tento kontroverzný podnikateľ spomínaných firiem oficiálne zbavil, avšak jeho tieň sa znovu vynára v práve prebiehajúcich konkurzoch. Na majetku oboch firiem by totiž chceli zarobiť aj subjekty, ktoré sa preukazujú podozrivými pohľadávkami. Ich hodnota presahuje viac ako 6,5 miliónov eur.

Z dokumentov doložených do konkurzu Vinohradnícka spoločnosť vyplýva, že sa doň s pohľadávkou prihlásil aj Dučov známy Jozef Figeľ. Ten totiž predložil zmenky v sume viac ako 1,6 milióna eur (kópiu jednej z nich majú Aktuality.sk k dispozícii – foto na konci článku). 

V účtovníctve nič nie je

6fotiek v galérii Jedna zo zmeniek, ktoré mal vystaviť Štefan Duč Zdroj: Aktuality.sk

Tieto peniaze si mal Duč požičať v roku 2008, pričom vystavil tri zmenky. Ako avalistu, teda ručiteľa, uviedol aj Vinohradnícku spoločnosť a Tokajskú spoločnosť Viničky, v ktorých v tom čase bol spoločníkom a konateľom.

Problémom je, že v účtovníctve spoločností nie je žiadny záznam o týchto transakciách. Pokiaľ firmy ručili za zmenku, táto skutočnosť by mala byť prinajmenšom zachytená v účtovných poznámkach, vysvetľuje konkurzný správca a odborník na takéto prípady Ladislav Barát ( s touto vecou nemá nič spoločné - pozn. redakcie).

„Pokiaľ správca nikde v dokumentácii úpadcu nevidí záväzok dlžníka a nevie sa dopátrať žiadneho racionálneho vysvetlenia, tak by mal takúto pohľadávku veriteľa poprieť minimálne z opatrnosti,“ priblížil Barát.

Majetkové priznania

Navyše, Duč o tomto svojom záväzku nič neuvádza ani vo svojich majetkových priznaniach . Ešte ako poslanec košickej župy v rokoch v rokoch 2006 až 2017 mal totiž povinnosť zverejňovať svoje majetky, vrátane záväzkov prevyšujúcich 35-násobok minimálnej mzdy (viac ako 12-tisíc eur).

V žiadnom zo svojich priznaní ale svoje dlhy zo zmeniek neuvádza.

Kontaktovali sme aj Figeľa. Ten sa však tváril, že o ničom neviem. Rovnako tak sa nám podarilo spojiť aj s Rudolfom Bodnárom, ktorý vlastnil jednu zo zmeniek a až neskôr ju previedol na Figeľa.

Na našu otázku, či išlo o skutočný alebo len fiktívny dlh povedal, že na túto tému sa s nami nebude rozprávať a všetko povedal tam, kde mal. Čo tým skutočne myslel, ale nevysvetlil a zložil nám telefón.

O čo ide v tomto prípade?

Aj keď Vinohradnícka spoločnosť a Tokajská spoločnosť Viničky skončili v konkurze ich majetok je stále lukratívny. Obe firmy totiž vlastnia nehnuteľnosti, ako aj drahé technológie. 


Peniaze na to dostali z európskych dotácií na podporu agrosektora.


V prípade, že by sa nejaký fiktívny veriteľ mohol podieľať na predaji majetku, tak by na tom dobre zarobiť. Problémom teraz je, že Štefan Duč stál v prípade zmeniek a uznania dlhu na oboch stranách. 


Na jednej strane dlh vyrobil ako súkromná osoba a na druhej strane ho uznal ako štatutár firmy. 

Prichádza schránková firma

Ďalším podozrivým veriteľom, ktorý sa prihlásil do konkurzu, je firma Isonzo (pôvodný názov Invest-Kapital). Jej akcionárom je cyperská schránková spoločnosť Strideon Holding Limited.

Táto akciovka mala odkúpiť pohľadávky v hodnote 5 miliónov eur od samotného Štefana Duča. Tieto pohľadávky mali vzniknúť ako dlhy, ktoré uznali Vinohradnícka spoločnosť a Tokajská spoločnosť Viničky.

Z notárskych zápisníc, ktoré má redakcia Aktuality.sk k dispozícii, vyplýva, že Duč ako súkromná osoba mal požičať svojim dvom firmám dohromady 5 miliónov eur.

Tieto peniaze mal dostať naspäť z bankových úverov. Spoločnosti však neboli v dobrej finančnej kondícii a v roku 2009 im už žiaden peňažný ústav nepožičal.

Uznanie dlhu

6fotiek v galériiZdroj: David Ištok/Aktuality.sk

Preto sa Dučove firmy rozhodli, že tento záväzok uznajú pred notárom. Duč teda z pozície konateľa uznal sám sebe dlh. To sa udialo 12. 10. 2009. O dva dni neskôr sa podnikateľ vzdal svojej funkcie konateľa v oboch spoločnostiach.

V zápisniciach z valných zhromaždení sa uvádza, že podniky sa nachádzajú v mimoriadnej situácii a nemajú financie na zachovanie základných funkcií. Keďže nikto už do nich nechcel vložiť žiadne peniaze, tak Duč odišiel z riadiacich pozícií a o pár mesiacov sa zbavil aj vlastníckych podielov.

Istý podiel vo firmách získal aj Mikuláš Vareha, ktorého súd poslal za mreže pre daňové podvody.

Dôkaz o reálnych dlhoch chýba

Aj v tomto prípade existujú pochybnosti, či nejde o fiktívny dlh - podobne ako v prípade zmeniek. Podnikateľ totiž vo svojich majetkových priznaniach nikdy neuviedol, že by mal toľko finančných prostriedkov, aby mohol požičať Vinohradníckej spoločnosti a Tokajskej spoločnosti Viničky až 5 miliónov eur.

Okrem toho o týchto pôžičkách nie je záznam v účtovníctve firiem. Oslovili sme aj notárku Julianu Paškovú, ktorá spísala zápisnicu o uznaní dlhov. Tá si na to veľmi nespomínala.

„Pre Duča som robila veľmi veľa notárskych služieb. Vzhľadom na to, že to bolo pred takmer 10 rokmi, tak si na detaily nepamätám,“ uviedla Pašková.

Prečo neboli súčasťou zápisu aj nejaké písomné dôkazy o poskytnutí pôžičky, ale iba písomné vyhlásenia spoločníkov? Podľa Paškovej to zákon nevyžadoval.

Stratový a zadlžený veriteľ

Chceli sme dať priestor súčasnému majiteľovi týchto pohľadávok – firme Isonzo, avšak na bratislavskej adrese sme našli iba schránku.

„Isonzo tu nemá žiadnu kanceláriu len poštovú schránku. Keby som mala spočítať, koľko ľudí už tu hľadalo kanceláriu tejto firmy a nejakých jej zástupcov, tak sa nedorátam,“ povedala nám pracovníčka SBS pri vstupe do budovy, kde má Isonzo svoju oficiálnu adresu (Hattalova 12, Bratislava).

Posledná zverejnená účtovná závierka z roku 2017 naznačuje, že tejto schránke sa tiež veľmi nedarí. Jej vlastné imanie totiž skončilo v mínuse viac ako 7 miliónov eur, pričom vyprodukovala stratu 1,8 milióna eur.

Hlavní aktéri mlčia

Konkurzný správca Vinohradníckej spoločnosti a Tokajskej spoločnosti Viničky Jaroslav Jakubčo nám na zaslané dotazy priamo neodpovedal. Chceli sme vedieť, akým spôsobom preveroval spomínané pohľadávky.

„Po oboznámení sa s vašimi požiadavkami vám musím s ľútosťou oznámiť, že nie som oprávnený im vyhovieť vzhľadom na zákonom stanovenú povinnosť mlčanlivosti správcu,“ odkázala Jakubčo.

Z aktuálne posledného záznamu na webe v rámci konkurzu Vinohradníckej spoločnosti vyplýva, že súd zatiaľ odmietol schváliť Isonzo ako veriteľa.

V prípade Tokajskej spoločnosti Viničky zatiaľ nie je známe, či sa táto schránková spoločnosť prihlásila s podozrivými pohľadávkami a či Figeľ predložil zmenky a ako o nich rozhodol súd.

Aktuality.sk zaslali otázky aj Dučovi. Ten však mlčí. 

Notárska zápisnica z uznania dlhu Štefanovi Dučovi

6fotiek v galérii Notárska zápisnica Štefan Duč Zdroj: Aktuailty.sk
6fotiek v galérii Notárska zápisnica Štefan Duč Zdroj: Aktuailty.sk
ČÍTAJTE VIAC O TÉME:
Aktuality.sk Plus
Pridajte si Aktuality do svojho kanála správ Google.