Hlavní obsah

Úplné zatmění Měsíce si podmanilo ranní oblohu

Novinky,

Od 5:41 do 6:43 hodin ráno jsme mohli sledovat úplně zatmění přirozené družice Země, našeho Měsíce. Podmínky na většině území Česka byly podle očekávání příznivé.

Úplné zatmění Měsíce Video: Novinky

 
Článek

Zatmění Měsíce vzniká při jeho průchodu zemským stínem. „Během zatmění z oblohy nemizí z toho důvodu, že se na jeho povrch promítají odstíny pozemských červánků,“ objasnil již dříve Pavel Suchan z Astronomického ústavu Akademie věd ČR. [celá zpráva]

Do zemského stínu láme vzdušný obal Země sluneční světlo, Měsíc tak získal naoranžovělou, cihlově červenou či nahnědlou barvu. To bylo zejména na začátku a před koncem úkazu doplněno i slabým tyrkysovým nádechem na okraji.

Foto: Rebecca Naden, Reuters

Úplné zatmění Měsíce pozorované ve Walesu

Zajímavosti úkazu napomáhá i doprovodný jev, takzvaný superúplněk. Jde o situaci, kdy je Měsíc v úplňku a rovněž je na své eliptické dráze nejblíže Zemi. Na obloze tak více svítí.

Více fází zatmění

V pondělí už krátce po 4:15 hodin bylo očima patrné, jako by byl Měsíc z levého horního okraje neobvykle tmavší. V té době již probíhalo polostínové zatmění (od 3:37 SEČ) a náš souputník se zvolna přibližoval k neostré hranici plného zemského stínu.

Částečné zatmění začalo ve 4:34, úplné v 5:41. Skončilo pak v 6:43 ve výšce necelých deset stupňů nad obzorem. V té době již začalo pozvolna svítat. Měsíc zapadá krátce před osmou hodinou ráno.

Foto: Petr Horálek/EAI

Simulační snímek oblohy během závěru měsíčního zatmění 21. ledna 2019 poblíž jasných hvězd v Blížencích a hvězdokupy Jesličky v Raku.

Další zatmění Měsíce pozorovatelné u nás nastane již letos, v noci ze 16. na 17. července. Bude velmi výrazné, avšak jen částečné. Nyní šlo o poslední úplné zatmění Měsíce v tomto desetiletí, další bude možné spatřit až 7. září 2025.

Může se vám hodit na Zboží:

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám