Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Izraelská armáda přiznala ostřelování íránských cílů v Sýrii

Svět

  7:21aktualizováno  9:13
JERUZALÉM - Izraelská armáda oznámila, že ostřelovala íránské cíle v Sýrii. V prohlášení rovněž varovala syrskou vládu, aby neútočila na izraelské území. Oznámení přišlo několik hodin poté, co v neděli Izrael sestřelil raketu nad Golanskými výšinami. Sýrie před sestřelením rakety uvedla, že zmařila několik izraelských náletů u Damašku.
Izraelští vojáci (ilustrační foto)

Izraelští vojáci (ilustrační foto) foto: Reuters

Tři izraelské noční útoky v Sýrii si vyžádaly životy čtyř syrských vojáků, dalších šest bylo zraněno. Poškodily také mezinárodní letiště v Damašku, uvedla agentura TASS s odvoláním na ruské vojáky působící v Sýrii. Syrská protivzdušná obrana podle tohoto zdroje zničila více než 30 střel a řízených bomb.

„Zahájili jsme ostřelování iránských cílů na syrském území. Varujeme syrskou armádu, aby se nepokoušela ničit izraelské jednotky či izraelské území,“ uvedla v noci na pondělí izraelská armáda na Twitteru. Syrská agentura SANA uvedla, že sestřelila „několik nepřátelských střel“ v okolí Damašku.

Premiér: Ničíme každého, kdo nám chce ublížit

Izrael v předchozích letech provedl stovky leteckých útoků na syrské území, kde míří na íránské cíle a na spojence Íránu z libanonského Hizballáhu. Írán pomáhá spolu s Ruskem syrskému prezidentu Bašáru Asadovi v občanské válce, Izrael se ale obává rozmáhání íránského vlivu v blízkosti svého území.

K nedělnímu vzájemnému ostřelování se vyjádřil také izraelský premiér Benjamin Netanjahu, který byl ten den na návštěvě v Čadu. „Máme stálou politiku ničit íránské cíle v Sýrii i každého, kdo se nám snaží ublížit. Tato politika se nemění, ať jsem v Izraeli, nebo na historické návštěvě v Čadu,“ uvedl Natanjahu, který v neděli oznámil obnovení diplomatických vztahů s touto africkou zemí po téměř půlstoletí.

Izraelská letadla odpálila rakety, zasáhnout měly sklad na damašském letišti

Izraelská armáda rovněž oznámila, že v pondělí zůstane uzavřen lyžařských areál na hoře Hermon. Ta leží na hranicích mezi Sýrii a Izraelem v oblasti Golanských výšin, jejichž dvě třetiny okupuje Izrael. Ten je obsadil během dvou válek v roce 1967 a v roce 1973, roku 1981 je v rozporu s rezolucemi OSN anektoval. Východ Golan je syrský a na části Golan je nárazníkové pásmo kontrolované silami OSN UNDOF.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!