Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

V Moravskoslezském kraji panuje smogová situace. Někde zavedli i regulace

Česko

  7:46aktualizováno  9:43
OSTRAVA - V celém Moravskoslezském kraji už jsou výrazně zhoršené rozptylové podmínky. Kvůli vysokým koncentracím polétavého prachu v ovzduší je v oblasti Ostravska, Karvinska i Frýdecko-Místecka včetně Třinecka vyhlášen stav regulace. Pro podniky to znamená, že musí přijmout regulační opatření, aby ovzduší ještě víc neznečišťovali.
Smog - ilustrační foto.

Smog - ilustrační foto. foto: Lidové noviny

Pro zbývající část území platí smogová situace, která předchází regulaci a pro zónu Moravskoslezsko byla vyhlášena v pondělí časně ráno. Informoval o tom Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ).

V Moravskoslezském kraji byla vyhlášena smogová situace, podniky musí přijmout opatření

Meteorologové doporučují lidem, aby omezili pohyb pod širým nebem a zdrželi se venku zvýšené fyzické zátěže spojené se zvýšenou frekvencí dýchání. „Doporučení platí zejména pro osoby s chronickými dýchacími potížemi, srdečním onemocněním, starší lidi a malé děti. Doporučujeme maximálně omezit využívání dopravních prostředků se spalovacím motorem a přednostně používat veřejnou dopravu,“ uvedl ČHMÚ. Při regulaci musejí některé průmyslové podniky dodržovat regulační opatření včetně omezení výroby.

Rozptylové podmínky budou podle meteorologů nadále nepříznivé nebo mírně nepříznivé. „Průměrné čtyřiadvacetihodinové koncentrace prašného aerosolu se budou pohybovat výrazně nad hodnotou imisního limitu 50 mikrogramů na metr krychlový,“ uvedli meteorologové. Podle aktuálních hodinových koncentrací byla ráno situace na většině území hodnocena jako špatná nebo velmi špatná. Například ve Věřňovicích na Karvinsku stanice ráno vykazovala 393 mikrogramů na metr krychlový.

V Moravskoslezském kraji je dlouhodobě nejhorší ovzduší v zemi a jedno z nejhorších v Evropě. Smog trápí kraj hlavně na podzim a v zimě. Ke znečištěnému ovzduší přispívá průmysl, doprava, topení v domácnostech i škodliviny ze sousedního Polska.

Smogová situace je také ve Zlínském kraji

Smogovou situaci vyhlásili v pondělí ráno meteorologové také ve Zlínském kraji. Důvodem jsou také vysoké koncentrace polétavého prachu. Není vyloučeno vyhlášení regulace, uvedli v pondělí meteorologové. Smogová situace bývá vyhlašována, pokud alespoň na polovině stanic překročil dvanáctihodinový průměr hodnotu 100 mikrogramů na metr krychlový a ve výhledu na 24 hodin se nepředpokládá jeho pokles.

Imisní limit 50 mikrogramů na metr krychlový je překročen na všech měřicích stanicích ve Zlínském kraji. Vůbec nejhorší situace je ve Valašském Meziříčí na Vsetínsku, kde čtyřiadvacetihodinová koncentrace polétavého prachu v ovzduší dosáhla v pondělí v 8:00 hodnoty 134,3 mikrogramu na metr krychlový. Na Kvítkové ulici ve Zlíně činila ve stejný čas 93,3 mikrogramu, v Otrokovicích na Zlínsku 87,8 mikrogramu, na stanici pod Jižními Svahy ve Zlíně 84,4 mikrogramu, v Uherském Hradišti 83,1 mikrogramu a v Kroměříži - Těšnovicích 73,9 mikrogramu. Rozptylové podmínky ve Zlínském kraji se začaly výrazně zhoršovat už o uplynulém víkendu.

Autor: