Antarktida ztrácí led šestkrát rychleji než před 40 lety

Vědci z Kalifornské univerzity, NASA a Nizozemské univerzity v Utrechtu zjistili, že Antarktida ztrácí šestkrát více ledu než před 40 lety. Rychlejší tání podle nich způsobilo, že se hladina světového oceánu během té doby zvýšila o více než půl centimetru.

Dle vedoucího výzkumu Erica Rignota se mořská hladina může kvůli tání ledu v následujících staletích zvýšit až o několik metrů. Studie vyhodnocovala data o antarktické ledové mase za nejdelší časový úsek.

Data z letadla i z družic

Projekt bral v úvahu vývoj v posledních čtyřiceti letech a sledoval osmnáct regionů, které obsahovaly 176 pánví, jakož i okolní ostrovy. Cílem bylo porovnat úhrn sněhových srážek ve vnitrozemí s rozpouštěním a odlamováním ledových ker na okrajích.

Údaje vycházely z leteckých snímků s poměrně vysokým rozlišením, pořízených ze vzdálenosti asi 350 metrů během operace NASA IceBridge. Další data pak přinesla satelitní radarová interferometrie a probíhající dlouhodobé snímání Země pomocí družíc Landsat.

Vědci došli k celkem logickému závěru, že nejvíce ledu se ztrácí v oblastech, kde je Antarktida v kontaktu s relativně teplou oceánskou vodou. Tempo odtávání ledovce se podle studie dramaticky zrychlilo mezi roky 1970 a 1990.

Ročně odtají miliardy tun ledu

Antarktida v letech 1970 až 1990 tímto způsobem každý rok přicházela o 40 miliard tun ledové hmoty. V následujících letech až do současnosti toto číslo vzrostlo více než šestinásobně – na 252 miliard tun za rok.

Rignot k výsledkům uvedl: „Část Antarktidy v oblasti Wilkes Land byla v zásadě vždy důležitým místem velké ztráty ledy, a to už v osmdesátých letech minulého století, jak ukázal náš výzkum.“

Upozornil také, že tento region je pravděpodobně vůči klimatickým změnám citlivější, než se předpokládalo. To je důležité vědět, protože obsahuje více ledu než Západní Antarktida a Antarktický poloostrov dohromady.

Diskuze (7) Další článek: Tesla bude propouštět a očekává nižší zisky. Chystá se ale na další trhy a ve hře je i Česko

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,