Nespuštěné IT systémy. Ministerstvo práce prodělává podle kontrolního úřadu státu 30 milionů měsíčně

Nejvyšší kontrolní úřad prověřil, jak ministerstvo práce a sociálních věcí pořizovalo, provozovalo a rozvíjelo některé informační systémy. Kontroloři našli velké množství pochybení včetně porušení rozpočtové kázně za 737 milionů korun. Podali kvůli tomu dvě trestní oznámení. Resort také nezvládl vytvořit nové systémy, nevyhlásil veřejné soutěže nebo využíval drahé služby externích firem.

Tento článek je více než rok starý.

Praha (Aktualizováno: 9:13 21. 1. 2019) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ministerstvo práce a sociálních věcí (ilustrační foto)

Ministerstvo práce a sociálních věcí (ilustrační foto) | Foto: Filip Jandourek | Zdroj: Český rozhlas

Kontroloři se zaměřili hlavně na informační systémy zajišťující výplaty dávek, přes které stát ročně vyplatí asi 80 miliard korun. Mezi lety 2013 až 2017 za tyto systémy resort zaplatil 3,7 miliardy korun. Nejvyšší kontrolní úřad prověřil asi čtvrtinu z této částky – tedy 900 milionů.

Sdílení pracovního místa se odkládá. Zaměstnavatelé ho budou moct nabídnout nejdřív příští rok

Číst článek

Ministerstvo pro výplatu dávek používá čtyři systémy: pro státní sociální podporu, oblast hmotné nouze a sociálních služeb, OKslužby registr a pro politiku zaměstnanosti. Ty se podle úřadu snaží od roku 2011 nahradit pouze dvěma systémy – informační systémy s názvy Sociální dávky a Zaměstnanost. Resort se tak chtěl „zbavit závislosti na jednom dodavateli a stabilizovat výplaty dávek“. Podle rozhodnutí vlády měly systémy fungovat nejpozději v roce 2016.

Dodavatel nových systému měl vzejít z veřejné soutěže. To ale resort nestihl, a proto takzvaným jednacím řízením bez uveřejnění uzavřel v roce 2016 navazující smlouvu se stejným dodavatelem. „Tímto postupem se podle Nejvyššího kontrolního úřadu dopustilo porušení rozpočtové kázně ve výši půl miliardy korun,“ zveřejnili kontroloři na svém webu.

Služba systémové integrace

Nezavedení nových systémů stojí navíc stát každý měsíc o 30 milionů víc, než kolik by podle úřadu resort mohl platit. „Jen za rok 2017 se tak provoz těchto systémů prodražil o více než 360 milionů korun a náklady dále rostou,“ dodává Nejvyšší kontrolní úřad.

Od ledna se zvýší náhrady za pracovní úraz a nemoc z povolání. Změna se dotkne i obrany a vnitra

Číst článek

Informační systém Zaměstnanci měl být podle plánů ministerstva hotový v červenci 2018, ale na konci roku stále ještě nebyl nasazen. Systém Sociální dávky by mě být spuštěn nejdřív v roce 2021.

Ministerstvo práce a sociálních věcí porušilo rozpočtovou kázeň také v případě služby systémové integrace a to za 172 milionů korun. I zde použilo jednací řízení bez uveřejnění namísto otevřené soutěže.

Resort je tak navzdory plánům stále závislý na externích dodavatelích. Někteří navíc podle kontrolorů byli vybráni bez soutěže, na čemž stát zaplatil další peníze navíc. „Kontroloři spočítali, že například cena za jeden den práce vedoucího projektu z firmy vybrané na základě soutěže byla v rozmezí 4800 až 8500 korun. V situacích, kdy ministerstvo dodavatele vybralo napřímo bez soutěže, se denní cena práce vedoucího projektu pohybovala v rozmezí 14 300 až 24 900 korun. Přitom obvyklá cena na trhu informačních a komunikačních technologií se průměrně pohybovala kolem 11 900 korun,“ zjistil Nejvyšší kontrolní úřad.

8,5 místo 1,1 milionu

Zrušíme stovky míst, plánují ministerstva. Z úřadů mají zmizet kanceláře odborných náměstků či ředitelů odborů

Číst článek

Problémem byly také konzultační a externí služby v hodnotě 8,5 milionu. „Resort si také nechal od externí firmy připravit strategii rozvoje ICT pro roky 2018 až 2020, za kterou v době kontroly zaplatil přes osm milionů korun,“ popsali kontroloři s tím, že pokud by na ní pracovali zaměstnanci resortu, vypracování strategie by stálo pouze 1,1 milionu korun.

Řadě z problémů, které Nejvyšší kontrolní úřad odhalil, se podle něj dalo předejít, pokud by resort vyřešil nedostatek IT odborníků. „V roce 2017 mělo ministerstvo obsazeno jen 52 z možných 80 míst pro tyto pracovníky,“ popisují kontroloři.

Ministerstvo pro to mohlo využít označení některých míst jako klíčových, kdy může takovým zaměstnancům nabídnout vyšší plat než tabulkový. Resort tímto způsobem může označit až pět procent z 1244 služebních míst. V době kontroly ale využilo jen jedno procento a v případě ICT šlo jen o tři místa.

Patnáct opatření proti obchodu s chudobou. Maláčová představila plán, jak pomoci lidem na ubytovnách

Číst článek

Ministerstvo si je minulých nedostatků vědomo a řeší je. „Byla provedena celková personální reorganizace i revize řízení IT projektů, nastaven nový harmonogram, zafixován rozsah projektů nezbytný pro nasazení systémů do produkčního prostředí i stanoven pevný finanční rámec,“ vypočítává mluvčí ministerstva.

Šéfka resortu Maláčová považuje nasazení nových agendových systémů nejpozději do konce roku 2020 za jednu ze svých hlavních priorit. V současnosti se resort soustředí na personální stabilizaci sekce informačních a komunikačních technologií.

„Do dvou let pak chceme uskutečnit přechod na nově vysoutěžené plně funkční IT systémy bez dodatečných nákladů na státní rozpočet,“ uvedla pro ČTK Maláčová.

Kontrola NKÚ se zaměřila na to, jakým způsobem předchozí vedení MPSV (2013–2017) realizovalo IT systémy. Po svém nástupu jsem provedla celkovou personální reorganizaci i revizi řízení. Agendové aplikace nasadíme nejpozději do konce roku 2020. @Hospodarky @novinkycz @iDNES.cz

10:03 – 21. 01. 2019

3 14

pj Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme