Melania Trumpová

Melania Trumpová Zdroj: Profimedia.cz

Donald Trump s manželkou Melanií jsou nominováni na Zlatou malinu

Americký prezident Donald Trump i jeho manželka Melanie získali nominace na anticenu Zlatá malina, která se každoročně uděluje nejhorším filmům či hereckým výkonům. Šéf Bílého domu si nominaci vysloužil za "hlavní roli" v dokumentu Michaela Moorea Fahrenheit 11/9, jeho choť za "vedlejší roli" ve stejném snímku. Ceny považované za protipóly Oscarů se budou letos udělovat 23. února.

Provokativní film režiséra Moorea se věnuje okolnostem Trumpova zvolení do Bílého domu v roce 2016 a činí mimo jiné paralely mezi tehdejším děním v USA a nástupem Adolfa Hitlera k moci v Německu 30. let minulého století. Snímek měl premiéru loni v září a je volným pokračováním filmu Fahrenheit 9/11 z roku 2004, ve kterém Moore kritizoval tehdejšího republikánského prezidenta George Bushe mladšího.

Kromě účinkování v Mooreově dokumentu byl prezident USA navíc nominován na Zlatou malinu i za svou "roli" v politickém dokumentu Death of Nation (Smrt národa) režiséra Dineshe D'Souzy. Právě D'Souza dostal anticenu za nejhorší americký film roku již v roce 2017. Tehdy "ocenila" porota jeho dokument o Hillary Clintonové.

Zlatou malinu, která se uděluje od roku 1981, dostal realitní magnát Trump již v roce 1991 za roli sebe sama v komedii Duchové to dokáží. Jako většina oceněných si ale Zlatou malinu nepřevzal.