Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána
130 let

Lidovky.cz

Praha má nočního starostu Jana Šterna. Bude řešit hluk způsobený opilými lidmi

Česko

  12:55aktualizováno  14:37
PRAHA - Pražští radní v pondělí vybrali tzv. nočního starostu. Stal se jím Jan Štern. Radní zároveň schválili složení komise, která bude nočnímu starostovi pomáhat. Jejím úkolem bude řešit noční život v Praze. Novinářům to v pondělí sdělila radní Hana Třeštíková (Praha Sobě).
Centrum Prahy - ilustrační foto.

Centrum Prahy - ilustrační foto. foto: Shutterstock

Štern se podílel na vzniku například kulturního centra Containall. V komisi zasednou zástupci Prahy 1 i městské policie. Problémy s hlukem jsou zejména v centru a způsobují ho bary a restaurace a také opilí lidé, zejména turisté. Zřízením starosty se město inspirovalo v zahraničí.

Kaplického knihovna nebude. Praha zastavila přípravy

„Smyslem naší práce nebude přiškrtit noční život, naopak. Vycházíme z předpokladu, že noční život je důležitá hodnota, ať už kulturní, sociální či ekonomická. Zároveň ale generuje řadu problému, které je třeba řešit. Budeme chtít formulovat konkrétní opatření, která budou vytvářet určité mantinely. Nejde o to mu přistřihnout křídla, ale kultivovat,“ řekl Štern.

„Chci se vyhnout zjednodušující zkratce a zdůrazňuji, že takzvaný noční starosta není funkce jednoho člověka, který bude v noci chodit po ulicích a žádat bavící se lidi, aby se ztišili. Je to tým lidí, který bude zavádět systematická opatření. Nepůjde o rychlou změnu mávnutím kouzelného proutku,“ uvedla Třeštíková. Podle ní je nutné vyvážit soukromý a veřejný zájem.

Předseda komise Štern uvedl, že mezi první opatření bude vyslání hlídek strážníků na nejproblematičtější místa v Praze. „Povedeme jednání s městskou policií o tom, jaké jsou v tomto ohledu možnosti zlepšení situace především v Dlouhé ulici,“ uvedl. Dalším krokem bude vyhláška umožňující městským částem stanovit ve vybraných lokalitách zavírací doby podniků.

Komise bude jednat i s majiteli nočních podniků

Komise začne jednat rovněž s provozovateli nočních podniků a kulturních akcí. Cílem je, aby sami podnikatelé řešili a předcházeli rušení nočního klidu. Třeštíková chce rovněž změnit image Prahy tak, aby nelákala turisty jedoucí pouze za levným alkoholem.

V komisi nočního starosty budou kromě Šterna například i radní Prahy 1 David Skála (Praha Sobě), ředitel strážníků Eduard Šuster, šéf magistrátního odboru kultury a cestovního ruchu František Cipro nebo kurátor pražských náplavek Jiří Sulženko.

Kromě nočního starosty město uvažuje také o pozici informačního ombudsmana, který by vyřizoval žádosti o informace v rámci svobodného přístupu k nim. Záměr měli pražští radní projednat v pondělí, ale rozhodnutí odložili.

Praha v minulosti měla například ombudsmana pro zeleň, který fungoval ještě za vlády někdejšího primátora Pavla Béma (ODS). Tehdy měl na starosti vyřešit podněty obyvatel týkající se zeleně a úklidu, k tomu byla na magistrátu dokonce zřízena bezplatná telefonní linka. Funkce byla postupem času zrušena.

Autor: