Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána
130 let

Lidovky.cz

EU kvůli útoku v Salisbury uvalila sankce na pracovníky ruské rozvědky

Svět

  13:19aktualizováno  16:39
BRUSEL - Evropská unie uvalila sankce na dva důstojníky ruské vojenské rozvědky GRU, a také na šéfa této služby a jeho zástupce. EU tak podpořila britské tvrzení, že ruská tajná služba stojí za použitím jedovaté nervové látky loni v březnu v britském Salisbury.

Vyšetřování útoku na Skripala v Salisbury. foto: Scotland Yard

Unie ke zmrazení evropského majetku dotčených osob a k zákazu jejich vstupu do EU poprvé využila nový sankční režim namířený proti používání a šíření chemických zbraní domluvený loni v říjnu.

Pracovníci v ochranných oblecích prohledávají dům jedné z obětí.
Podezřelý Petrov a Boshirov byli zachyceni na bezpečnostních kamerách ve městě...

Británie se bojí profesionálnějších ruských agentů. Po útoku novičokem mají nahradit neúspěšnou GRU

Stejný mechanismus EU využila v pondělí také vůči syrskému středisku odpovědnému za vývoj a produkci chemických zbraní a proti pěti syrským činitelům, kteří za práci tohoto střediska přímo odpovídají. V tiskové zprávě to uvedla Rada EU na okraj jednání ministrů zahraničí bloku.

Británie z útoku na bývalého dvojího agenta Sergeje Skripala, který byl spolu se svou dcerou otráven loni počátkem března nervově paralytickou látkou označovanou jako novičok, viní právě příslušníky ruské GRU. Skripalovi přežili a Moskva obvinění popírá.

Agenti GRU ze Salisbury, vinění z útoku novičokem, měli být v Praze ve stejnou dobu jako Skripal

Odmítavé stanovisko Kreml potvrdil i v dnešním protestu proti rozšíření sankcí. Prezidentský mluvčí Dmitrij Peskov rozhodnutí EU označil za neopodstatněné. „Stále jsme (o vině Ruska) neviděli žádné důkazy,“ řekl mluvčí s tím, že fotografie dvou údajných ruských atentátníků zveřejněná v Británii přímým důkazem není.

Na dva členy GRU byl vydán evropský zatykač

Podle médií v Salisbury během útoku působili lékař GRU Alexandr Miškin a plukovník Anatolij Čepiga. V Británii pobývali s doklady na jména Alexandr Petrov a Ruslan Boširov. Na oba byl vydán evropský zatykač a britské úřady věří, že mají dost důkazů pro jejich odsouzení za přípravu vraždy Skripala a za pokus o vraždu jeho dcery Julije. Podezírá je také ze zabití Dawn Sturgessové, která s novičokem náhodou přišla do kontaktu v červenci.

Kvůli novičoku přišel o dům i auta. Policista otrávený v Salisbury poprvé promluvil

Spolu s Miškinem a Čepigou uvalila EU sankce na šéfa vojenské rozvědky Igora Kosťukova a jeho náměstka Vladimira Alexejeva.

Syrské Středisko vědeckého studia a výzkumu (SSRC) už figuruje na starším sankčním seznamu v souvislosti s občanskou válkou v Sýrii. Na něj v pondělí EU dopsala dalších jedenáct „prominentních podnikatelů“ a pět právnických subjektů, v souvislosti se syrskou občanskou válkou se tak sankce týkají 270 osob a 72 právnických subjektů. 

Putin ocenil profesionalitu rozvědky GRU, obviňovanou z útoku v Salisbury. Podle expertů šlo o zfušovanou akci

Unie také na Sýrii už dříve uvalila ropné embargo, platí omezení investic a zákaz exportu zboží a technologií, které mohou sloužit k represím či odposlouchávání, zmražena jsou evropská aktiva syrské centrální banky. Sankce unie spustila už v roce 2011, obnovovány jsou každoročně.

Autor: