Hlavní obsah

Hory stihla o víkendu nebývalá invaze lyžařů

Právo, Vladislav Prouza

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Invaze hodná období mezi Vánoci a silvestrem stihla o víkendu české hory. Leden přitom tradičně patří k nejméně vytíženým měsícům zimní sezony.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Turisté masově využili zatím po všech stránkách nejvydařenějšího víkendu letošní zimy. Lyžaře čekaly sjezdovky vesměs s minimálně půlmetrovou vrstvou přírodního sněhu a povedené počasí.

Služeb lyžařské areny, krkonošského SkiResortu Černá hora – Pec, využilo v sobotu a neděli 22 000 lidí. Rozloha areálu propojeného systémem lanovek a skibusů umožnuje lyžařům se rovnoměrně rozmístit po jednotlivých střediscích. „Mají šanci najít zrovna nejméně vytíženou lanovku nebo vlek a předejít tak možným frontám,“ tvrdí mluvčí janskolázeňského resortu Zina Plchová.

Cestu do Špindlerova Mlýna našlo o víkendu nadprůměrných 20 000 turistů. Stovky lyžařů daly před hlavními horskými středisky přednost podhorským vlekům sice s kratšími, ale lacinějšími a volnějšími sjezdovkami. Letos navíc se sněhovými podmínkami srovnatelnými s velkými areály.

Žádné fatální úrazy

Úměrně s počtem turistů přibylo i množství lyžařských úrazů. „Asistovali jsme u pětačtyřiceti. Nešlo o nic zvlášť vážného,“ přiblížil šéf Horské služby Jizerské hory René Mašín víkendovou bilanci, včetně pátečního hledání ztraceného turisty. Muž vyrazil do hor s úmyslem bivakovat ve volném terénu.

Podchlazeného a vyčerpaného jedenadvacetiletého turistu záchranáři našli kolem půlnoci pod vrcholem 1124 metrů vysoké hory Smrk. „Hospitalizace nebyla nutná. Nechali jsme ho přespat u nás na služebně a druhý den odjel domů,“ doplnil Mašín.

Desítky úrazů evidují za víkend jenom ve Špindlerově Mlýně. Záchranáři z Krkonoš snížili stupeň lavinového nebezpečí ze čtyřky na trojku z pětistupňové stupnice. „Pořád to ale kulminuje mezi trojkou a čtyřkou. Masy sněhu leží na nestabilním podloží a hrozí velké samovolně uvolněné laviny,“ varují. Běžkařům nadále hrozí i sněhem zatížené stromy v lesních úsecích běžeckých stop.

Jedna z největších krkonošských lavin spadla 12. dubna 2002, kdy úbočím Studniční hory letělo dvousetkilometrovou rychlostí 280 000 tun sněhu. Obrovská lavina spadla 10. února 2015 v Modrém dole. Zdaleka však nedosahovala rozměrů mamutích lavin, které 8. března 1956 totálně zdevastovaly část údolí Bílého Labe, Obřího a Labského dolu a tragičnosti laviny z března 1968, kdy v polském Bialym Jaru zahynulo devatenáct lidí.

Kritickou hranici záchrany člověka pod lavinou představuje pětačtyřicet minut. Lavina v Krkonoších naposledy zabíjela začátkem února 2015, kdy v Malé Studniční jámě nad Obřím dolem zahynul 28letý skialpinista.

Reklama

Výběr článků

Načítám