Británie jako sáček čaje. O brexitu žertují i někteří komici, ale jen v mezích povolených zákonem

Brexit se stal pro mnohé Brity frustrujícím tématem, co se bezvýsledně řeší už několik let. To se týká i některých komiků, kteří se snaží lidi rozesmát právě vtipy o brexitu. Mnozí z nich se však pokoušejí tématu odchodu Británie z EU raději vyhnout. Dělat si legraci z britské politiky má navíc ve Spojeném království překvapivé meze dané zákonem.

Tento článek je více než rok starý.

Londýn Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Brexit (ilustrační foto)

V Británii platí zákaz využívat záznamy z parlamentních debat v komediálních pořadech a politické satiře. | Zdroj: Fotobanka Profimedia

Hlasité snahy předsedy dolní komory britského parlamentu Johna Bercowa, nabádajícího své kolegy poslance k pořádku, jsou podle deníku The Guardian jedinou úlevou a řádem v brexitovém chaosu na britské politické scéně.

Podobné video sestřihy z britského parlamentu jsou na sociálních sítích běžné. Ostrovní televizní komici, kteří si berou na paškál parlamentní politiku, se ale už léta setkávají s jedním omezením.

Jak nedávno připomněl John Oliver ve své televizní show na stanici HBO, v Británii platí zákaz využívat záznamy z parlamentních debat v komediálních pořadech a politické satiře.

Oliver proto – s ohledem na své diváky ve Spojeném království – namísto záznamů využil služby americké komika Gilberta Gottfrieda a nechal ho legračním hlasem předčítat text dohody britské vlády se sedmadvaceti unijními zeměmi.

Jiní komici v podobných případech v minulosti využívali herce inscenující výstupy britských politiků ve Westminsteru.

Přehrát

00:00 / 00:00

Téma brexitu v Británii reflektují i někteří stand-up komici.

Ale i stand-up komici, kteří vystupují v britských klubech a mají bezprostřední vztah s publikem, narážejí na obtíže.

Ivo Graham spolupracuje na tvorbě satirických pořadů s BBC, ale ve svých vlastních show se politice spíš vyhýbá.

„Nemyslím si, že brexit je dobré téma pro stand-up komiky. Mám za to, že lidi po několika letech politických jednání tohle téma přinejmenším nudí, anebo jsou naštvaní. A to nejsou zrovna emoce dobré pro komedii. Hned po referendu koloval vtip, že kdo začne mluvit o brexitu, rázem ztratí polovinu publika. Jen záleží na tom, kterou – podle toho, kde vystupujete,“ vysvětluje.

On sám zastává názor, že lidé si chodí večer do klubu poslechnout stand-up komiky, aby se zasmáli a odpočali si od povinností i frustrujících zpráv.

Mayová obvolává nevěřícné evropské politiky, britské požadavky nezměnila

Číst článek

Z tohoto úhlu pohledu tak podle něj úspěšná komediální vystoupení v době brexitu mají jednu věc společnou – nepojednávají o brexitu. I tak má některé vtipy o brexitu rád zvláště ten připodobňující Británii k sáčku čaje

„Známý komik James Acaster přišel s historkou, jak pil čaj se spolubydlícím a ten se ho zeptal, jestli chce nechat sáček dál louhovat v hrnku, nebo ho vyndat. A on mu na to řekl, že to je těžká volba, protože, když nechá sáček v čaji, tak to vypadá, že ztratí na síle, ale stane se součástí silnějšího čaje. Když ho vyndá, čaj bude slabší, jenže sáček poputuje rovnou do koše,“ říká Graham s tím, že to je podle něj brilantní analogie současného vztahu ostrovní země s Evropskou unií.

Štěpán Sedláček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme