Hlavní obsah

Sušická nemocnice musí záchranářům doplatit přes milion za přestávky na jídlo

– Sušice
Právo, Patrik Biskup

Částku 1,3 milionu korun musí zaplatit sušická nemocnice nelékařskému personálu záchranné služby v Sušici a Modravě jako doplatek mzdy, kterou mu krátila o půlhodinové přestávky na oběd. Definitivně o tom nyní rozhodl Krajský soud v Plzni, který potvrdil původní rozhodnutí klatovského okresního soudu.

Foto: ZZS Středočeského kraje

Ilustrační foto

Článek

Doplatek se týká pětadvaceti řidičů, záchranářů a zdravotních sester a období roku 2015, kdy záchranná služba spadala ještě pod nemocnici. U některých z nich se částky pohybují i v řádech desítek tisíc korun.

Záchranáři u soudu argumentovali tím, že jejich práce nemůže být přerušena za účelem jídla. „I bez přerušení práce ale podle zákoníku práce platí, že takovému zaměstnanci musí být poskytnuta přiměřená doba na oddech a jídlo, která se ale započítává do pracovní doby,“ stojí v žalobě.

Vedení nemocnice naopak tvrdilo, že práce záchranářů není prací, jež by nemohla být přerušena za účelem jídla, a že třicetiminutová přestávka k tomu určená není součástí pracovní doby.

Poskytování bezodkladné zdravotní péče je prací nepřetržitou.
Luboš Koranda, soudce

Soud dal za pravdu záchranářům. „Z charakteru práce, kterou vykonává člen záchranného týmu, je jasné, že poskytování bezodkladné zdravotní péče je prací nepřetržitou. Je povinen splnit pokyn operátora k výjezdu do dvou minut po jeho obdržení,“ uvedl v původním rozhodnutí klatovský soudce Luboš Koranda.

Podle jeho názoru je nepředstavitelné, aby člen výjezdové skupiny záchranné služby mohl v průběhu směny čerpat třicetiminutovou přestávku v práci, po kterou by byl pro zaměstnavatele prakticky nedosažitelný, neboť jednotlivé týmy jsou nezastupitelné.

„I pokud je záchranář v zaměstnavatelem vymezeném čase na obědě nebo jen mimo prostory určené pro posádky, je stále v dosažení prostřednictvím vysílačky či mobilního telefonu, tak aby mohl do dvou minut sanitkou vyjet na místo. Je vyloučeno, aby nepřerušil oběd či oddech a nedodržel limit pro odjezd na místo, kde je potřeba poskytnout bezodkladnou zdravotnickou péči,“ vysvětlil soudce.

Peníze vyplatí nemocnice

Pokud by tomu bylo opačně, pozbyla by podle Korandy záchranná služba svého základního atributu, a to rychlosti, s níž se dopraví k pacientovi. „Bezpochyby by došlo k přímému ohrožení lidských životů pacientů, kteří spoléhají na to, že se k nim záchranáři dopraví v co možná nejkratším čase,“ uzavřel Koranda.

Zřizovatelem sušické nemocnice je město, které ji spravuje prostřednictvím obecně prospěšné společnosti s vlastní právní subjektivitou. Od roku 2015 má nemocnici v nájmu soukromý subjekt. „Pokud soud uznal nárok záchranářů za oprávněný, peníze jim vyplatí obecně prospěšná společnost nemocnice Sušice,“ reagoval na rozsudek starosta města Petr Mottl.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám