Hlavní obsah

Mayová odmítla druhé referendum, chce jednat o irské pojistce

Londýn
Aktualizováno

Britská premiérka Theresa Mayová v pondělí před zákonodárci prohlásila, že opakování referenda o vystoupení Spojeného království z Evropské unie nepřichází v úvahu. Na pořadu dne je naopak další jednání o takzvané irské pojistce.

Foto: Mark Duffy, ČTK/AP

Britská premiérka Theresa Mayová

Článek

Irská pojistka má ošetřit pravidla na hranicích unijního Irska a Severního Irska, které je součástí Británie, tak, že Severní Irsko zůstane v celní unii. S opatřením má problém část vládních poslanců, lídři EU ujišťují Brity, že má jít jen o dočasnou záležitost.

Spojené království má opustit unii 29. března, tedy už za 67 dní. Odložení termínu Mayová odmítá.

Irská pojistka
Je součástí dohody o podmínkách odchodu Británie z evropského bloku. Má platit v případě, že se Londýn s Bruselem do července 2020 nedohodnou na podrobných podmínkách budoucích obchodních a dalších vztahů. V takovém případě by s příchodem roku 2021 začal platit záložní plán vytvářející jednotný celní prostor unie s Británií; opatření navíc počítá se zachováním některých pravidel evropského jednotného trhu v Severním Irsku. Proti irské pojistce vystupují především severoirští unionisté (DUP), kteří svými deseti hlasy umožnili vznik současné menšinové vlády, a také část konzervativců.
Zdroj: ČTK

Parlament bude v následujících dnech o návrhu Mayové diskutovat, hlasovat o něm bude 29. ledna. O brexitové dohodě samotné pak mají poslanci hlasovat zhruba v polovině února, přesné datum známo není.

Kritika opozice

Vůdce opozičních labouristů Jeremy Corbyn Mayovou opět kritizoval. „Proč si myslí, že něco, s čím neuspěla v prosinci, může mít šanci na úspěch v lednu?” řekl vůdce levice v reakci na vystoupení Mayové, která původně chtěla dohodu s EU předložit parlamentu již v prosinci, ale hlasování odložila.

Minulý týden i tak v Dolní sněmovně utrpěla těžkou porážku.

Reklama

Související témata:

Související články

Petříček: Brexit by se mohl o týdny odložit

Ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD) míní, že by se odchod Velké Británie z EU mohl posunout o několik týdnů. Prozatím se počítá s termínem 29. března,...

Výběr článků

Načítám