Izrael ničil íránské cíle v Sýrii a přihlásil se k tomu. Předvolební kampaň nebo vzkaz Rusku?

Pavel Novotný

Izraelská armáda v noci na dnešek bombardovala íránské cíle v sousední Sýrii. Není to nic neobvyklého – podobných útoků provedli letci židovského státu během syrské války už stovky, až na výjimky se k nim ale nepřihlásili. Tentokrát izraelští vojáci (IDF) operaci nejen oznámili, ale rovnou zveřejnili i mapu míst, kde udeřili. Dodali i fotografie objektů vytipovaných ke zničení a dokonce video ze zásahu. Izrael takto reagoval na íránskou raketu vystřelenou na jeho území právě ze Sýrie.

Proč ta mediální změna? Souvisí s nástupem nového šéfa izraelského generálního štábu? A je útok samotný svéráznou připomínkou Rusku, které se údajně zavázalo nepustit Íránce a jejich spojence z radikálních šíitských milic – třeba libanonského Hizballáhu – blíže k izraelským hranicím? Nabízíme odpovědi nejen na tyto otázky týkající se konfliktu mezi Íránem a Izraelem, který se právě odehrává v Sýrii.

Co se stalo?

V neděli izraelská armáda na Twitteru ohlásila, že sestřelila íránskou raketu nad Golanskými výšinami, jejichž část (dvě třetiny) židovský stát od roku 1967 okupuje. Izrael sám toto území chápe jako anektované a zavedl na něm civilní správu.

Kovář: Brexit, Británie a Evropa. Budoucnost může být horší než rozpad EU

sinfin.digital