Herectví se Marie Kyselková vzdala kvůli péči o syna Ondřeje, kterého měla s Petrem Haničincem (†77) a čekala ho už v době natáčení slavné pohádky. Dala možnost, aby se Haničinec mohl dál herecky rozvíjet.

Více než 20 let pak byla zaměstnaná jako vrátná strahovských kolejí. Už v té době měla problémy se zády. „Pořád to šlo. Před osmi lety to už ale bylo neúnosné a šla jsem na operaci,“ přiznala deníku Aha! princezna Lada v roce 2016.

Srpen 2015

Zrovna v období, kdy slavila 80. narozeniny, přestala chodit. Operace zad nepomohla. „Dali mi tam několik šroubů. Ploténky si ale po čase začaly sesedat, tlačí na nervy a vráží se to do nohou. Další operace ale nepřipadá v úvahu,“ vysvětlila nám herečka, která trpěla nesnesitelnými bolestmi zad a navíc začala mít problémy s chůzí. Nepomáhaly ani prášky, bohužel už ani hole.

Říjen 2016

Marie Kyselková se kvůli bolestem kyčlí stala téměř nepohyblivou. K chůzi po domě používala chodítko. „Už ani nevycházím z domu. Nic nepomáhá, ani Centrum bolesti v Ústřední vojenské nemocnici,“ postěžovala si tehdy herečka.

Březen 2017

K bolestem kyčlí se navíc přidal i zlomený krček. Kvůli němu byla pohádková princezna Lada hospitalizována v Nemocnici nad Petřínem, kde pobyla tři a půl měsíce. Hýbat se ale nezačala a i po léčbě zůstala upoutána na invalidní vozík.

Naštěstí žila v domě s kolegou a blízkým přítelem Ivem Niederlem (89), který se o Marii vždy pečlivě staral. „Je silná kuřačka. Na dvůr v nemocnici by s chodítkem nedošla, tak jsem ji tam vozil na vozíčku. Vytáhla tak tři cigarety za sebou, do zásoby,“ svěřil se Niederle.

Leden 2018

Potíže s pohybem Kyselkovou obtěžovaly a sužovaly natolik, že to zlomilo její psychiku. Před koncem roku 2017 tak musela být převezena na psychiatrickou léčebnu v Bohnicích. „Paní Kyselková u nás byla tak na měsíc až dva už několikrát. Poté, co podstoupila operaci krčku, má už velké potíže s pohybem, a hlavně s psychikou,“ řekl deníku Aha! informovaný zdroj z léčebny.

Leden 2019

Její dům, který obývala s Niederlem, byl pro ni útočištěm. Tam také v pondělí 21. ledna zemřela. „Dneska ráno za ní šla jedna z jejích dcer, ale princezna neotvírala. Měl jsem klíče, a tak jsem otevřel. Odpočívala po snídani, ale už nedýchala,“ řekl Blesk.cz smutný Niederle. Princeznu Ladu našel kolem půl desáté dopoledne.

VIDEO: Dcera „princezny se zlatou hvězdou“: Maminka už nemůže chodit!

Video
Video se připravuje ...

Dcera „princezny se zlatou hvězdou“: Maminka už nemůže chodit! Markéta Reinischová, Petr Soukup, Jaroslav Bouda

Fotogalerie
26 fotografií