Mayová opět přichází s návrhem, se kterým minulý týden drtivě prohrála, říká analytik

Britská premiérka Theresa Mayová v pondělí Dolní sněmovně představila svůj návrh na další postup ohledně odchodu Velké Británie z Evropské unie. Analytik Asociace pro mezinárodní otázky Kryštof Kruliš se domnívá, že se nezměnil ani tak obsah dohody, jako přístup premiérky – opakovaně zdůraznila, že je otevřená diskusi s poslanci. S tím souhlasí analytik Českého rozhlasu Filip Nerad. Spíš než plánem B by pondělní návrh označil za „plán A 2.0“.

Tento článek je více než rok starý.

Analýza Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Britská premiérka Theresa Mayová

Britská premiérka Theresa Mayová | Foto: Mark Duffy | Zdroj: ČTK/AP
Přehrát

00:00 / 00:00

Poslechněte si celý speciál

Kryštof Kruliš si myslí, že premiérka před parlament předstoupila s podobným návrhem, se kterým už minulý týden drtivě prohrála.

„Tentokrát ale zdůrazňuje, že je otevřena diskusi a připravená vyslyšet názory napříč politickým spektrem. Zejména ze strany konzervativců a severoirských unionistů,“ vysvětluje analytik Asociace pro mezinárodní otázky.

„Premiérka se tvrdě ohradila proti snaze parlamentu začít určovat směr, ale zároveň potřebuje unii ukázat většinu v dolní komoře. Pokud ji nezíská, moc dalších možností k jednání už mít nebude,“ dodává Kruliš.

VIDEO: Theresa Mayová odmítla druhé referendum o brexitu. O irské pojistce chce jednat s poslanci i s EU

Číst článek

Plán A 2.0

„Spíš než plánem B bych to nazval plánem A 2.0. Je to vylepšená varianta toho, co už minulý týden poslanci odmítli,“ souhlasí analytik Českého rozhlasu Filip Nerad. Britská vláda se tím podle něj snaží udržet iniciativu a bojí se, že by jí mohl převzít parlament.

Někteří konzervativci a severoirská DUP požadují, aby irská pojistka z dohody úplně vypadla, na to ale unie podle Nerada nikdy nepřistoupí a možnou dohodu si proto nedokáže představit.

„Hlavní unijní vyjednavač Michel Barnier je ochoten bavit se o úpravách politické deklarace a vizi budoucích vztahů nebo modelech obchodní spolupráce. Ale u samotné rozvodové smlouvy ovšem moc velká flexibilita ze strany EU nebude,“ domnívá se někdejší zpravodaj v Bruselu.

Nový návrh Mayové

Vláda bude podle Mayové nadále usilovat o dohodu s Unií, premiérka naopak odmítá odklad brexitu i konání druhého referenda, které by podle ní bylo nebezpečným precedentem a podkopáním demokracie. Premiérka chce zjistit, jak si poslanci představují řešení tzv. irské pojistky, a až poté o ní bude jednat s unií, a to na základě mandátu od Dolní sněmovny i odborných analýz.

Ve svém projevu Mayová také oznámila, že unijní občané, kteří budou chtít žádat o možnost zůstat po brexitu v Británii, nebudou muset platit původně plánovaný poplatek 65 liber (asi 1900 Kč). „Chceme, aby tu občané Evropské unie mohli zůstat a měli přístup ke všem benefitům, které přináší život ve Velké Británii. Ať už bude rozchod s unií jakýkoli,“ slíbila před poslanci Mayová.

Jan Burda, ert Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme