Čtvrtek 9. května 2024, svátek má Ctibor
130 let

Lidovky.cz

Suverénní Kvitová je ve finále Australian Open, soupeřce nadělila kanára. Plíšková podlehla Ósakaové

Sport

  4:00aktualizováno  8:12
MELBOURNE - Petra Kvitová si zahraje ve finále Australian Open. V semifinále totiž porazila Američanku Danielle Collinsovou 7:6 a 6:0 a po dvou triumfech na Wimbledonu v roce 2011 a 2014 si potřetí vyzkouší, jaké je to zahrát si grandslamové finále. Utkání jsme sledovali v online reportáži.

Takhle slavila Kvitová zisk prvního setu. foto: Reuters

V sobotu se česká tenistka, která na turnaji stále neztratila ani set, utká o triumf s vítězkou loňského US Open Naomi Ósakaovou, jež v semifinále udolala Karolínu Plíškovou.

Melbourne tak v sobotu nezažije historicky první české finále ženské dvouhry na grandslamovém turnaji, Plíšková totiž Japonce podlehla 2:6, 6:4 a 4:6.

Jisté pak je, že vítězka Australian Open se v pondělí poprvé v kariéře stane světovou jedničkou.

ONLINE reportáž si přečtěte ZDE

„Postup pro mě znamená všechno. Moc jsem si přála být zase v grandslamovém finále a jsem nesmírně šťastná,“ řekla Kvitová Jimu Courierovi v rozhovoru po zápase přímo na kurtu.

„Obě hráčky jsou skvělé (Ósakaová a Plíšková - pozn. red.). Hrají výborně odzadu a Karolína dobře servíruje. Ale nevím, jestli se budu koukat,“ podotkla česká tenistka k soupeřkám, aniž by věděla, proti komu ve finále nastoupí.

Kvitová si podává ruku s Američankou Collinsovou.
Američanka Danielle Collinsová se při zápase nevyhnula rozepři s rozhodčím.

Jako poslední z českých tenistek ovládla dvouhru v Melbourne Hana Mandlíková, druhý triumf z Australian Open si na své konto připsala před 32 lety. Dosud poslední českou finalistkou byla Jana Novotná v roce 1991.

Posledním českým vítězem dvouhry na Australian Open se v roce 1998 stal Petr Korda.

Klíčový moment? Zatažení střechy

Pro diváky to byla vítaná změna, pro Petru Kvitovou však možná rozhodující moment zápasu. Za stavu 4:4 v prvním setu se totiž pořadatelé kvůli silným slunečním paprskům rozhodli zatáhnout nad kurtem Roda Lavera střechu. 

Trenéři o Kvitové: Je to neuvěřitelný příběh, ale na titul se nás neptejte

„Když oznámili, že zavírají střechu, byla jsem šťastnější než diváci. I kdyby se hrálo bez střechy, bojovala bych, ale takhle to bylo lepší,“ přiznala Kvitová.

Do zápasu totiž lépe vstoupila Američanka, která v páté hře sebrala Kvitové servis, česká tenistka však vzápětí proměnila pátý brejkbol a re-brejkem se vrátila do setu.  

Duel dospěl po více než hodině do tie-breaku, který Češka bezpečně vyhrála v poměru 7:2. 

„V prvním setu jsem byla svázaná nervozitou. Až v tie-breaku jsem se uvolnila a jsem ráda, že to přišlo,“ smála se na kurtu Kvitová.

Petra Kvitová se raduje z postupu do finále Australian Open.

Viditelně nervózní Collinsová se na začátku druhé sady začala dohadovat s umpirovým rozhodčím Carlosem Ramosem a ztratila koncentraci. Toho Kvitová využila a nenasazené hráčce nepovolila ve druhé sadě ani hru.

Česká tenistka tak poprvé od Wimbledonu 2014 postoupila do grandslamového finále, do něhož půjde s mimořádnou bilancí. Ve finále turnajů WTA vyhrála 26 zápasů a jen 7 prohrála. 

„Chci si finále užít. Nemůžu říct, jak to dopadne, ale finále mám ráda,“ dodala.

Jak předejít syndromu náhlého úmrtí kojence?
Jak předejít syndromu náhlého úmrtí kojence?

Syndrom náhlého úmrtí kojence (SIDS – sudden infant death syndrome) je doslova noční můrou všech rodičů. V současné době lze tomuto zbytečnému...