Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa
130 let

Lidovky.cz

Policie v Berlíně provádí velkou razii kvůli pašování zbraní z Česka a Slovenska

Svět

  9:33aktualizováno  13:14
BERLÍN - Speciální policejní komando ve čtvrtek ráno v Berlíně zahájilo rozsáhlou razii proti mezinárodnímu gangu pašeráků zbraní. Vyšetřování je vedeno proti deseti osobám obviněným z pašování zbraní ze Slovenska, informovala agentura DPA s odvoláním na generální státní zastupitelství v Berlíně.

Německá policie provádí razii kvůli pašování zbraní. foto: ČTK

Deník Die Welt, který informace o razii přinesl dříve, píše o zbraních ze Slovenska a České republiky. Zatím byli při razii podle policie zatčeni čtyři lidé. Slovenská policie bez bližších informací potvrdila, že v případu spolupracuje s kolegy z Německa.

Po bombovém útoku na autobus s turisty bylo v Egyptě při raziích zabito 40 radikálů

Policie od 06:00 SEČ prohledávala byty a restaurace v Berlíně a sousední spolkové zemi Braniborsko, potvrdila agentuře DPA policejní mluvčí. Podle ní bylo prohledáno 26 bytů a restaurací a zatčeny čtyři osoby. Vyšetřováno je údajně deset obviněných kvůli pašování a dalšímu prodeji upravených pistolí ze Slovenska. Státní zastupitelství má během dne sdělit další informace.

Podle německého zpravodajského serveru Welt.de jde o policejní zásah ve „zřídkakdy vídaném rozsahu“. Bezpečnostní složky hlavního města údajně v boji proti organizovanému zločinu vedou masivní úder proti mezinárodně činné skupině překupníků zbraní.

Organizace pašuje zbraně ve velkém stylu

Mluvčí slovenského policejního prezidia Denisa Baloghová uvedla, že elitní slovenská policejní jednotka NAKA spolupracuje s německými vyšetřovacími orgány prostřednictvím Europolu. Detaily o případu Baloghová neuvedla.

Vyšetřování podle informací Weltu pokračuje už více než půldruhého roku a zaměřuje se na organizaci, která „ve velkém stylu“ pašuje zbraně z Česka a ze Slovenska do Berlína. Jde přitom údajně o pistole malé ráže, které jsou předělávány na pistole ráže devět milimetrů. Podle jednoho z policistů se tak do Berlína a okolí dostalo více než 700 zbraní.

Kvůli nebezpečnosti gangu bylo do akce zapojeno téměř celé zvláštní berlínské komando SEK, podporované braniborskými kolegy. Policie má za cíl zatknout několik osob a zabavit zbraně, uvedla DPA.

Autor:

2. týden: Vyhrajte dobroty pro batolata v hodnotě 3 466 Kč
2. týden: Vyhrajte dobroty pro batolata v hodnotě 3 466 Kč

Zúčastněte se volby jména roku 2024 a správně odpovězte na soutěžní otázku.