Hlavní obsah

Tajný projekt Gonzalo. Sony už testuje nový PlayStation

Novinky, lez

Když přijde řeč na datum vydání nového PlayStationu, vedení společnosti Sony zpravidla mlží. Server T3 však nyní upozornil, že testy prototypu jsou již v plném proudu a zveřejnil i některé parametry chystané novinky.

Foto: archív výrobce

Aktuálně prodávaný Sony PlayStation 4 Pro.

Článek

Na všem se zatím pracuje v utajení, Sony tedy oficiálně zveřejněné informace nijak nekomentovalo. V rámci projektu Gonzalo, jak se nové konzoli přezdívá, se však podařilo již několik informací zjistit.

Zveřejnil je známý pokořitel hardwarových rekordů, který na internetu vystupuje pod přezdívkou Tum Apisak. Ten z kódového označení prototypu rozluštil – s ohledem na dříve vyvíjené konzole – některé parametry novinky.

Pod taktovkou AMD

Z kódu 2G16002CE8JA2_32/10/10_13E9 je podle něj zřejmé, že čip obsahuje GPU i CPU, jde tedy o APU – stejně jako u předchůdců. Dříve se přitom spekulovalo o tom, že by novinka mohla mít procesorovou a grafickou část oddělenou, což je typické například pro klasické počítače.

V útrobách konzole s krycím jménem Gonzalo by se mělo ukrývat jádro Zen 2 od AMD. Takt by se měl pohybovat okolo 3,2 GHz. Jasné nicméně není to, zda jde o hodnotu při běžné práci, nebo v boostu.

Vyčíst je možné z kódu také hodnotu 1600 MHz, která patrně značí boost pro grafické jádro. Poslední desítka v kódu by mohla značit typ grafického jádra – Navi 10. Jasno nicméně bude až v nadcházejících měsících, pětka se totiž ukáže nejspíše tento, nebo příští rok.

Kdy přijde?

Práce na nové konzoli nepřímo potvrdil před koncem loňského roku generální ředitel Sony Corporation Keničiro Jošida v rozhovoru pro Financial Times. „Je zřejmé, že další kus hardwaru potřebujeme,“ prohlásil Jošida v přímé reakci na otázku, zda přijde PlayStation 5. Sluší se nicméně podotknout, že přímo nepotvrdil, že novinka ponese číslovku pět v názvu, je tedy vcelku možné, že novinka ponese úplně jiný název.

Přesné datum premiéry nicméně zástupci Sony neupřesnili. Na detailnější informace si tak fanoušci budou muset ještě počkat.

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám