Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Kvitová ve finále Australian Open bojovala, ale vítězkou a novou světovou jedničkou je Ósakaová

Prestižní duel o grandslamovou trofej a zároveň o ženský tenisový trůn opanovala v Melbourne Naomi Ósakaová, která ve finále porazila Petru Kvitovou po setech 7:6, 5:7 a 6:4. Česká tenistka sice ve druhé sadě dokázala odvrátit tři mečbolové šance a vrátila se do zápasu, ale v rozhodujícím dějství už na japonskou soupeřku nestačila. Záznam finálového utkání sledujte od 22:05 na ČT sport a webu ctsport.cz.

Kvitová hrála o grandslamový vavřín potřetí a poprvé na Australian Open. Na triumfy z londýnské trávy z let 2011 a 2014 nicméně nenavázala. V žebříčku se posune na druhé místo a vyrovná své maximum z přelomu let 2011 a 2012.

Při vyhlášení si rodačka z Bílovce vyslechla dlouhý potlesk publika. "Je bláznivé, že jsem mohla hrát zase grandslamové finále," zlomil se tenistce, která se vrátila na kurty po vážném zranění ruky z přepadení v prosinci 2016, hlas. A přišel další potlesk. "Je pro mě ctí držet i tuto cenu (pro finalistku) a všem děkuji za pomoc - přátelům a rodině u nás doma," prohlásila, když předtím pogratulovala Ósakaové. "Dobrá práce, Naomi. Hrála jsi skvěle a gratuluju i k postu světové jedničky."

Pak se otočila ke svému boxu v hledišti. "Děkuji, že jste se mnou vydrželi, i když jsem nevěděla, jestli ještě budu držet raketu v ruce. Podporujete mě a jste vždy pozitivní, což není vždy úplně jednoduché. Moc děkuji," řekla trenérovi Jiřímu Vaňkovi a kondičnímu kouči Davidu Vydrovi. K fanouškům dodala: "Snad vydržím zdravá a uvidíme se za rok."

Ósakaová začala lépe navzdory pěti brejkbolům Kvitové

Kvitová nevyužila v prvním setu ani jeden z pěti brejkbolů. V sedmé hře dokonce při podání Ósakaové vedla 40:0, ale dvakrát poslala return druhého servisu do autu. "Neudělala jsem nic vyloženě zle, jen jsem možná měla být ve výměnách o něco agresivnější," uvažovala Kvitová.

Její soupeřka postupně získala převahu. První dva setboly za stavu 5:6 ještě česká levačka ustála, ale v tie-breaku uhrála jen dva body.

Před druhým setem sundala osmadvacetiletá Češka čelenku, zapnula soustředění naplno a využila sedmý brejkbol v utkání drtivým forhendem. Vedla 2:0, ale Japonka přeřadila na vyšší obrátky, Kvitová začala více chybovat a ztratila čtyři hry v řadě.

Za stavu 3:5 se zdála dvojnásobná wimbledonská šampionka pokořena. Prohrávala při svém podání 0:40, ale všechny tři mečboly odvrátila a vzápětí srovnala brejkem na 5:5. Ósakaová se vztekala, bouchala se raketou do boty a zlostně odpálila míček. Bojující Kvitová zůstala trpělivá a profitovala z chyb neklidné soupeřky, která udělala při setbolu dvojchybu. "Jsem na sebe pyšná, jak jsem se vrátila do zápasu," uvedla Kvitová.

Petra Kvitová se raduje ze zisku druhého setu ve finále AO
zdroj: REUTERS autor: Aly Song

Ostré výměny pokračovaly i ve třetím dějství. Japonka se uklidnila a znovu profitovala z výborného returnu. Zejména proto získala brejk na 1:2 a čím dál víc úspěšně útočila z forhendu. Kvitová v razanci nezaostávala a v šesté hře měla šanci srovnat, o brejkbol ji nicméně připravil výborný servis Ósakaové.

Při skóre 2:4 se Kvitová dostala při svém servisu ze stavu 0:40 a držela naději, jenže při podání Ósakaové už neměla šanci. Odvrátila ještě čtvrtý mečbol, ale při pátém poslala return do autu a finálový zápas po dvou hodinách a 27 minutách skončil.

"Bylo to o jednom brejku, ale takový je tenis. Je třeba využít šance," uznala česká hráčka.

Kvitová v Austrálii podruhé v kariéře neuspěla s útokem na post světové jedničky. V roce 2012 prohrála v semifinále s Ruskou Marií Šarapovovou.

Australian Open z českých rodaček dvakrát ovládla Hana Mandlíková. Martina Navrátilová uspěla dokonce třikrát, ale už jako Američanka.

Jednadvacetiletá Ósakaová vyhrála druhý grandslam za sebou. Loni v září slavila premiérový titul z turnajů velké čtyřky v New Yorku na US Open. "Máš toho tolik za sebou. Bylo ctí s tebou hrát grandslamové finále," řekla Petře Kvitové talentovaná Japonka, která v semifinále vyřadila Karolínu Plíškovou. "Děkuji svému týmu, bez vás bych to nezvládla," dodala.

Naomi Ósakaová po proměněném mečbolu ve finále AO
zdroj: REUTERS autor: Kim Kyung-Hoon

Tenisový grandslamový turnaj Australian Open v Melbourne:

Ženy: Dvouhra - finále: Ósakaová (4-Jap.) - Kvitová (8-ČR) 7:6 (7:2), 5:7, 6:4.

Zdroj
ČT sport, ČTK, Twitter

Hlavní zprávy

Nejčtenější články