Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa
130 let

Lidovky.cz

Podívejte se na tisíce Volkswagenů, jak čekají na svůj osud po Dieselgate

Ekonomika

  10:00
Victorville, USA - Trochu nenápadné letiště na okraji kalifornského městečka Victorville obvykle slouží jako odkladiště nepotřebných letadel. Už nějakou dobu ale v jeho areálu parkují i tisíce vozů Volkswagen, které čekají na to, co s nimi bude. Odstavila je sem kauza Dieselgate.

Odstavné parkoviště vozů vykoupených v rámci Dieselgate v kalifornském Victorville foto: Luděk Vokáč, Lidovky.cz

Důsledky Dieselgate v USA jsou pro Volkswagen obrovské a i když nakonec automobilka kauzu přestojí ve zdraví, důkazy rozměrů potíží stojí doslova rozesety po celých USA. Ve „státech“ totiž automobilka skladuje celkem přes 300 000 vozů vykoupených v rámci Dieselgate. Jedním ze zhruba 27 takových míst je i Southern California Logistics Airport, asi hodinu a půl cesty od Los Angeles.

Index LN

Více o osudu dieselových aut v kalifornské poušti si přečtěte v novém čísle magazínu Index LN. Vychází v pondělí 28. ledna v Lidových novinách.

Silný vítr, který se zhruba před půl hodinou zvedl a který zanedlouho do pouště přináší tady tak vzácný déšť, nám momentálně žene do obličeje písek takovou intenzitou, že to až bolí. Přes to chvíli vydržíme, dole pod námi se totiž naskýtá pohled, jakých moc není. V úhledných řadách a blocích tu stojí tisíce vozů Volkswagen a sem tam nějaká ta Audi.

Odstavné parkoviště vozů vykoupených v rámci Dieselgate v kalifornském...
Odstavné parkoviště vozů vykoupených v rámci Dieselgate v kalifornském...

Skladovací plocha vozů koncernu VW ve Victorville sice není veřejně přístupná, ale v podstatě kdokoli se sem může přijet na onu záplavu aut podívat. Vozy tu totiž stojí vyrovnané na okraji pozemků letiště, podle jedné ze silnic a prašné cesty. Areál je oplocen a plot je potažený netkanou textilií, která má přímému pohledu trochu bránit, ve skutečnosti je ale vše vidět opravdu dobře. Obzvlášť z onoho valu, který se nachází na severozápadním okraji skladovací plochy. Jen průjezd automobilem podél tohoto místa je opravdu působivý, na delší straně podél prašné cesty se tu řady a řady aut táhnou po délce asi 1,5 kilometru.

Když později stavíme u brány, která není chráněna onou textilií a je tu tak na auta výhled, pozorný hlídač se přiblíží s dotazem, co potřebujeme. V následné vcelku přátelské konverzaci nám ale o daném místě vlastně nic neprozradí. Kolik tu je aut, neví, jen ví, že jejich počet se neustále mění: některá auta jsou odvážena, namísto nich sem putují jiná.

Banner k Indexu.

Ze satelitních snímků v mapách lze odhadnout, že celá pro skladování aut vyhrazená plocha by jich v dané konfiguraci mohla pojmout asi až 35 000 a v průběhu naší návštěvy byla obsazena valná většina této plochy. Odhadem tu tak mohlo být zhruba 25 000 automobilů.

Převážně šlo o modely Volkswagen Golf a Jetta, sem tam jsme zahlédli i nějaké ty Volkswageny Beetle, dieselové Passaty i kompaktní SUV Tiguan. A také sem tam nějaké to Audi A3. Tedy v podstatě kompletní portfolio vozů, které Volkswagen s motory 2.0 TDI, kterých se Dieselgate týká především, v USA nabízel. Kdesi v dáli v poli jsme ale také identifikovali nějaká větší SUV Audi a také snad modely VW Touareg, tedy auta, která se v USA nabízela i s třílitrovými turbodiesely.

Volkswagen pod palbou. Kvůli emisnímu skandálu se k hromadné žalobě připojilo přes 300 tisíc lidí

Co s vozy bude, není zatím jasné. Volkswagen je podle dohod s úřady nemůže prodat do zahraničí, aniž by je upravil tak, aby splňovaly to, co po nich původně emisní předpisy požadovaly. Auta lze využít třeba na náhradní díly, ale otázkou je, jak moc se to vyplatí.

FOR KIDS by měl být zážitkem pro celou rodinu, říká Monika
FOR KIDS by měl být zážitkem pro celou rodinu, říká Monika

Monika Pavlíčková (35 let) je maminkou dvou dcer, sedmileté Terezy a čtyřleté Laury, a zároveň také manažerkou obchodního týmu společnosti ABF,...