Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Soukup žaluje ČT, ředitele Dvořáka i moderátorku. Kalousek: „Fňuká a lže“

Autor: simao - 
28. ledna 2019
20:33

Majitel TV Barrandov Jaromír Soukup pokračuje v televizní válce s Českou televizí. Po odvysílání reportáže pořadu 168 hodin na ni, generálního ředitele Petra Dvořáka i moderátorku Noru Fridrichovou podal trestní oznámení. Soukup se přitom založením svého hnutí přihlásil i do politického boje - a nyní se do něj pustil i Miroslav Kalousek (TOP 09), podle kterého Soukup fňuká a lže.

O tom, že Jaromír Soukup podal trestní oznámení na ČT, informovala v pondělí tisková mluvčí TV Barrandov Marie Opálková v tiskové zprávě. Soukup se dle ní „důrazně ohrazuje proti lživým informacím, týkajícím s finančních výsledků jeho podnikání, průběžně zveřejňovaným na veřejnoprávní České televizi“.

Soukup: Poškozují moji značku

„Jaromír Soukup již nehodlá dále tolerovat poškozování značky a dobrého jména svého mediálního impéria ze strany České televize. A tak se rozhodl za lživé výroky žalovat jak ředitele České televize, tak podat trestní oznámení na moderátorku Noru Fridrichovou,“ stojí v tiskové zprávě.

Soukup si v ní stěžuje, že je Dvořák, do kterého ostře šil v řadě svých pořadů již v minulosti, zodpovědný za obsah vysílání a ČT pod jeho vedením postupuje „jednoznačně ideologicky ke zpracovávání obsahu, který je spojen s mou osobou nebo s televizí Barrandov“. Nařkl také Radu pro rozhlasové a televizní vysílání, že je její chování v případě ČT „farizejské“.

Kalousek: Fňukna Soukup

Soukupovy nářky nenechaly klidným šéfa poslaneckého klubu TOP 09 Miroslava Kalouska, o kterém Soukup natočil nejeden díl svých pořadů na Barrandově.  „Jaromír Soukup může fňukat a žalovat, jak chce. Čísla, na rozdíl od Soukupa, nelžou. Pokud má společnost větší finanční závazky, než je celý její majetek, pak je taková společnost plajte. Tak to prostě je a ČT neřekla nic jiného,“ reagoval Kalousek na Twitteru.

Soukup zaujal v poslední době i založením vlastního politického hnutí List Jaromíra Soukupa. Další opoziční strana ODS na to reagovala tím, že odmítla vysílat své zástupce do jeho pořadů, protože již není moderátorem, ale politickým rivalem.

Realitní magnát Jaromír Soukup v pořadu, kde se strefoval do ČT i jejího ředitele Dvořáka Realitní magnát Jaromír Soukup v pořadu, kde se strefoval do ČT i jejího ředitele Dvořáka | Reprofoto TV Barrandov

Reportáže o Soukupově finanční situaci

Zatímco Soukup v minulosti natočil několik kontroverzních pořadů o financování ČT a kritizoval např. vybírání koncesionářských poplatků i nakládání s těmito penězi, v České televizi se tuto i minulou neděli objevily reportáže v pořadu 168 hodin o něm.

A to Soukupa naštvalo. „Zatímco v pořadech mu věštci pro tento rok předpovídají finanční úspěch, skutečný stav firem Jaromíra Soukupa naznačuje pravý opak,“ zaznělo v reportáži Kristiny Cirokové a Zuzany Tunové. „Některé z jeho firem jsou velmi zadlužené. A i když v mediálním světě to je věc ne zcela výjimečná, tak u Jaromíra Soukupa je problém, že se může stát, že nebude mít z čeho zaplatit,“ uvedla pro pořad investigativní novinářka Sabina Slonková.

Reportáže ČT upozorňují, že se některé Soukupovy firmy potýkají se stamilionovými dluhy. 20. ledna v pořadu 168 hodin reportáž pojmenovali doslova „Dluhy Jaromíra Soukupa“.

„Mohl by se tak jmenovat další z pořadů Jaromíra Soukupa na TV Barrandov. Ve skutečnosti jde o finanční kondici jeho firem (...) Není bez zajímavosti, že jde o byznysmena, který se potýká se stamilionovými dluhy,“ upozornila moderátorka Nora Fridrichová. Reportáž pojednávala mj. i o tom, že Soukup figuruje v Česku a na Slovensku celkem v 39 společnostech a ve většině z nich je majoritním vlastníkem. 

Pořad ČT 168 hodin moderovaný Norou Fridrichovou rozkryl údajné velmi vysoké dluhy Jaromíra Soukupa, majitel Barrandova se brání soudně Pořad ČT 168 hodin moderovaný Norou Fridrichovou rozkryl údajné velmi vysoké dluhy Jaromíra Soukupa, majitel Barrandova se brání soudně | Reprofoto ČT1

Mít úvěry je normální?

„Konečně si mě včera vzala do huby Česká televize,“ čílil se Soukup 21. ledna. ČT však poukazuje i na dluhy společnost Barrandov Televizní studio a odvolává se na její výroční zprávu a účetní závěrku z roku 2016, kdy je výše vlastního kapitálu vyčíslena na minus 114 660 000 korun a dluhy obchodním partnerům přesahují výše 600 milionů korun. „Mít úvěry na provoz a investice je úplně normální věc,“ reagoval ve svém pořadu Soukup.

Podle reportáže 168 hodin však mohou hrozit problémy se splácením a kondice Soukupových firem není nejlepší. „U společností pana Soukupa je to zadlužení veliké,“ podotkl ČT ekonom Ladislav Mejzlík, děkan Fakulty financí a účetnictví VŠE. Podle ČT má „velké potíže“ i Soukupovo stěžejní vydavatelství Empresa Media. „Na konci roku 2017 dosáhly dluhy výše 887 000 000 korun,“ upozornila reportáž a jmenovala i čtvrtmiliardovou půjčku od jedné z čínských společností.

fredynek ( 29. dubna 2019 14:04 )

„Fňuká a lže“ jen Kalous starý a Kalous čer..

moudivlacek ( 10. dubna 2019 12:58 )

Já tu mega TV Barrandov několik let nemám vůbec v televizní nabídce. Soukupa považuju za magora. Pokud si myslí, že když tam chodí cintat hradní senila a že když zaměstnává manželku hradního zloděje že může všechno... myslím, že nemůže.

salto ( 30. ledna 2019 09:08 )

Pan Kalousek je pravý opak pana Drahoše. Ten by ke všemu inicioval diskusi, ježto pan Kalousek má na všechno svůj (samozřejmě) správný názor

flora ( 29. ledna 2019 15:25 )

No a? Jak se jeho dluhy(úvěry) týkají Fridrichové a Slonkové? Potažmo ČT? To teď každý kdo má úvěry(dluhy) bude českou televizí probírán v extra pořadu?

xnovp ( 29. ledna 2019 15:13 )

Zavri tlamu ty jitrnice duta hlavo...

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa