Hlavní obsah

Na Evropu se ženou bouře, do Česka dorazí vichr s nárazy 90 km/h

• Aktualizováno

Tlaková níže Oskar, která se nyní nasouvá do Evropy, přinese bouře a silný vítr. V Česku by měl v nížinách v nárazech dosahovat rychlosti 90 km/h, na horách pak síly orkánu. Meteorologové ještě čekají na přesnější modely, ale už nyní je jasné, že pátek bude extrémně větrný, sdělila Novinkám Dagmar Honsová ze společnosti Meteopress.

Foto: Windy

Vítr nad Evropou.

Článek

Tlaková níže Oskar se momentálně přesouvá nad Francii a s ní přichází nejen bouře a silný vítr, ale také vydatné srážky. V některých oblastech, například v Bretani, bude intenzivně pršet. Meteorologové očekávají, že by tam mělo spadnout 20 litrů na metr čtvereční.

V dalších oblastech by mělo intenzivně sněžit, nejvíce kolem Paříže, kde by mělo napadnout až 15 centimetrů. Vítr by na Atlantickém pobřeží mohl dosáhnout rychlosti až 130 kilometrů za hodinu.

V noci na středu se níže Oskar bude přesouvat dál na sever. „V Česku se projeví níže Oskar především silným větrem. Tolik srážek, jako spadne v západní Evropě, nám nehrozí. Sněžit bude od poloh 600 až 700 metrů nad mořem, v nížinách by mělo spíše pršet nebo padat mrznoucí srážky,“ řekla Honsová. Tlaková níže Oskar se podle jejích slov v Česku spojí se studenou frontou. „Před ní sice budou denní maxima na šesti stupních, potom se ale výrazně ochladí,“ dodala.

Tlaková níže Oskar ovlivní počasí ve Španělsku, ale také v Německu, kde by mělo nejvíce sněžit v Sársku a v oblasti západních Alp. Očekává se, že připadne dalších 10 centimetrů sněhu. Také Německo postihne silný vítr, který na hřebenech hor může dosáhnout orkánu.

Na bouře se připravují v Lucembursku, Belgii, Nizozemsku a také ve Velké Británii. Meteorologové ve Spojeném království varují před silnými vichry, mrazem a přívaly sněhu. Deník The Daily Mail dokonce napsal, že Británii mohou postihnout nejhorší dopravní komplikace za poslední rok.

Výběr článků

Načítám