Páternoster v Baťově mrakodrapu se opět rozjel. Rekonstrukce trvala rok

Páternoster v Baťově mrakodrapu po rekonstrukci opět funguje (zdroj: ČT24)

Po více než rok trvající rekonstrukci se znovu rozjel páternoster v budově zlínského krajského úřadu. Výtah je součástí národní kulturní památky, je starý osmdesát let a jde o vůbec nejdelší páternoster v Česku.

Jeden stisk tlačítka a třicet kabinek na nekonečném řetězu se po roční pauze znovu dalo do pohybu. Z patnáctého patra až do přízemí trvá cesta kabinky páternosteru necelé tři a půl minuty. „Je to sofistikovaný, a přesto strašně jednoduchý stroj. Má původ už v antice, kdy se podobným způsobem dopravovala voda ze studní,“ vysvětlil Boris Kovanda zodpovědný za stavební dozor.

Ve strojovně výtahu je historický štítek, rok výroby 1938 a pak každý rok revize. Po zatím poslední rekonstrukci má výtah nový motor, převodovku i řetěz, byly repasovány všechny kabiny. Mazání převodovým olejem je ale původní. „Cílem rekonstrukce bylo zachovat co nejvíce historických dílů,“ řekl hejtman Jiří Čunek (KDU-ČSL). Krajský úřad, který v mrakodrapu sídlí, byl investorem renovace výtahu, která si vyžádala víc než osmnáct milionů korun.

Mrakodrap s páternosterem nechal postavit Jan Antonín Baťa podle projektu architekta Vladimíra Karfíka jako nové sídlo ředitelství své obuvnické firmy. S výškou sedmdesát sedm a půl metru byl v době svého vzniku nejvyšší budovou ve střední Evropě. Na kontinentu byl tehdy vyšší jen palác Všeobecné bankovní jednoty v belgických Antverpách s výškou osmdesát sedm metrů.

Jde o druh výtahu s nepřetržitým řetězem kabin, vertikální dopravní zařízení pracující na plynulém oběžném principu. V jedné výtahové šachtě jsou dvě řady kabin, z nichž se jedna pohybuje směrem nahoru a druhá dolů. Jednotlivé kabiny nejsou umístěny těsně nad sebou. Vzdálenost mezi nimi je taková, aby kabina v oblasti úvrati nenarazila do kabiny předchozí nebo následující. Páternostery byly instalovány především v první polovině 20. století. Nejvhodnějšími objekty pro jejich využití jsou velké administrativní budovy, například banky, ministerstva, úřady a školy.

zdroj: Wikipedia

Ilustrační foto. Páternoster v pražském Paláci Lucerna
Zdroj: Adam Pemble/AP

Páternosterů je v Česku kolem sedmdesáti. Ten z Baťova mrakodrapu je se zdvihem padesát osm a půl metru suverénně nejdelší. Nástup a výstup kdykoli a kdekoli a minimální čekací doba z něj i po osmdesáti letech provozu stále dělají nenahraditelného pomocníka.

Oprava výtahu je součástí celkové obnovy budovy. Kraj také upravil vstup, obnoví, doplní a rozšíří i expozice v objektu, vznikne v něm ucelený prohlídkový okruh s jednotným informačním a orientačním systémem. Nová pak bude expozice na vyhlídkové terase v 16. etáži.

  • Jihomoravský kraj
  • Vysoké učení technické v Brně – Fakulta strojního inženýrství
  • Budova pošty v Brně u hlavního nádraží
  • Budova Magistrátu města Brna, Malinovského náměstí
  • Zlínský kraj
  • Budova krajského úřadu ve Zlíně, správní budova č. 21 (nejdelší páternoster v České republice)
  • Budova Centroprojektu ve Zlíně
  • Budova firmy Barum Continental, spol. s r.o., Otrokovice
  • Praha
  • Budova magistrátu na Mariánském náměstí
  • Budova radnice Prahy 1 ve Vodičkově ulici
  • Budova ministerstva pro místní rozvoj
  • Škodův palác v Jungmannově ulici