Konec nadějí? Satoranský a spol. zklamali, nespasili je ani náhradníci

  5:45aktualizováno  18:37
Až přijde čas ohlédnout se za sezonou, úterní porážka v Clevelandu by mohla být tím zápasem, ve kterém basketbalisté Washingtonu přišli o play off NBA. Na palubovce nejhoršího týmu ligy selhali 113:116, když zoufalou situaci málem zachránili až náhradníci. I ti však šanci vydolovat prodloužení propásli.
Tomáš Satoranský (vpravo) z Washingtonu se snaží zablokovat Collina Sextona z...

Tomáš Satoranský (vpravo) z Washingtonu se snaží zablokovat Collina Sextona z Clevelandu. | foto: David Richard-USA TODAY SportsReuters

Washington má po třetí porážce za čtyři poslední zápasy bilanci 21 výher a 29 porážek a jeho odstup na osmé Charlotte (24-25) i sedmé Miami (24-24) se teď - po 50 z 82 utkání - jeví jako propastný.

Situaci nijak nevylepšuje, že Wizards v Clevelandu, který právě získal teprve jedenáctou výhru, selhali už podruhé v sezoně. 

V prosinci to skončilo 101:116, když se hosté nevyhrabali z devětadvacetibodové ztráty, o měsíc a půl později ve čtvrté čtvrtině prohrávali rozdílem 25 bodů.

Hráči z konce lavičky jako Jordan McRae (15 bodů při střelbě 5/5) a Gary Payton II. (11 bodů) dokázali domácí Cavaliers alespoň znervóznit. 

Ještě 42 sekund před koncem vedli o dvanáct. Jenže pak McRae proti svému bývalému týmu dal dvě rychlé trojky, domácí nevyužili další trestné hody a po McRaeových šestkách 18 sekund před koncem už činil rozdíl ve skóre pouhé tři body. 

Domácí Cedi Osman pak netrefil ani jednu šestku a Wizards tak měli možnost vybojovat prodloužení. Nicméně turecký křídelník předchozí zaváhání napravil a zablokoval trojku devatenáctiletého nováčka Troye Browna Jr. Cavs vyhráli dvě utkání za sebou teprve podruhé v sezoně a před svými fanoušky ukončili devítizápasové čekání na vítězství.

„Hráči z lavičky si zasloužili, aby se pokusili ten obrat dotáhnout. Měli právo, když takhle snížili, aby se pokusili o prodloužení,“ vysvětlil washingtonský kouč Scott Brooks, proč nevrátil na palubovku nikoho ze základní pětky.

Tomáš Satoranský a jiní členové základní rotace dění poslední čtvrtiny jen přihlíželi. Sedmadvacetiletý český reprezentant na nedávné výkony proti San Antoniu (21 bodů, devět doskoků a osm asistencí) a Golden State (20 bodů a 10 asistencí) nenavázal a s pěti body, sedmi asistencemi a třemi doskoky prožil jeden ze slabších večerů. Mrzet ho musí pouhé dvě trefy z osmi pokusů. S 31 odehranými minutami druhým nejvytíženějším hráčem hostů.

Bradley Beal ve washingtonském dresu stihl 31 bodů a sedm asistencí, Trevor Ariza vypomohl 13 body. Otto Porter Jr. je na 11 bodech, Thomas Bryant na pěti bodech a osmi doskocích... 

Clevelandský náhradník Jordan Clarkson pomohl ke druhému úspěchu v řadě 28 body, když trefil šest z 15 trojek svého týmu (sezonní maximum), turecký mladík Cedi Osman přidal 26 bodů, sedm asistencí a pět doskoků. Larry Nance Jr. má double double za 13 bodů a 11 doskoků, Ante Žižič za 12 bodů a 12 doskoků. Collin Sexton se zastavil na 12 bodech.

Cedi Osman a Jordan Clarkson, hlavní postavy zápasu Cleveland vs. Washington:

„Asi jsme si mysleli, že jsou v Clevelandu špatní, ale oni nám dali zase přes ústa, stejně jako posledně,“ uznal nejlepší střelec hostů Bradley Beal. „V téhle soutěži se nesmíte nad nikoho povyšovat a podceňovat ho,“ dodal.

New Orleans se vyrovnalo s několika absencemi i pozorností celé sportovní Ameriky vyvolanou pondělní žádostí superhvězdného Anthonyho Davise o výměnu a porazilo Houston na jeho palubovce 121:116.  

Jahlil Okafor zastoupil zraněného Davise 27 body a 12 doskoky, Jrue Holiday zaznamenal 19 bodů, osm asistencí, šest doskoků a osobní rekord šest bloků, což je pro rozehrávače unikátní statistická řada, navíc si vzal za úkol ubránit Jamese Hardena. „On je jedním z nejlepších obránců v lize, možná nejlepší. A dneska odvedl obrovský kus práce,“ musel Holidaye ocenit houstonský kouč Mike D’Antoni.

Před Holidayem si šest bloků v zápase zapsali jen dva „guardi“ - Dennis Johnson (19´77) a Kendall Gill (1997).

Ian Clark pomohl 15 body, Darius Miller 14 body, Tim Frazier 10 body a 10 asistencemi a Frank Jackson 10 body a sedmi doskoky. A kupříkladu nedraftovaný a málo využívaný nováček Kenrich Williams se blýskl osm body a 16 doskoky.

Momenty ze zápasu Houston - New Orleans:

Harden přes veškerou snahu Holidaye a kol. nastřílel 37 bodů, ale potřeboval na to 32 pokusů (trojky 6/18). Přidal 11 doskoků, šest asistencí a čtyři zisky. Jeho historická série třicetibodových zápasů tedy drží, posunula se kupředu o 24. dílek (vyrovnána byla třetí nejdelší šňůra Wilta Chamberlaina, ten zvládl i řady dlouhé 31 a 65 utkání).

Zároveň už pojedenácté za sebou Harden překonal 35 bodů (pátá nejdelší série v historii NBA). Leden odehrál s průměry 43,6 bodu, 8,7 doskoku a 7,6 asistence. Ve 14 zápasech zaznamenal 610 bodů. Přes hranici 600 bodů za měsíc se naposledy dostal Michael Jordan, a to v březnu 1987. V průběhu ledna vystřelil Harden 233 tříbodových pokusů, což je nový rekord NBA.

Kenneth Faried pomohl texaskému celku 19 body a 11 doskoky, Eric Gordon 17 body, když trefil čtyři trojky. Chris Paul se ve druhém zápase po návratu dostal na 10 bodů a devět asistencí.

James Harden proti New Orleans:

Rockets doma brzy vedli až o 15 bodů, ale o náskok také snadno přišli. Hosté se utrhli v závěru, povedený úsek jim zajistil vedení 114:102 tři a půl minuty před koncem.

Janis Adetokunbo útočil na triple double, při výhře Milwaukee v Detroitu 115:105 měl na kontě 21 bodů, 11 asistencí a osm doskoků a také tři zisky. Bucks se nadále drží na čele NBA - také proto, že v této sezoně ještě neprohráli dva zápasy po sobě. 

Janis Adetokunbo proti Detroitu:

Brook Lopez mu pomohl 12 ze svých 14 bodů už v první čtvrtině - řecký tahoun si udělal dva rychlé fauly a brzy střídal. Eric Bledsoe zajistil vítězům 20 bodů a sedm asistencí, Pat Connaughton 16 bodů a Khris Middleton 15 bodů, šest doskoků a šest asistencí.

Pistons nepomohl vyrovnaný sezonní rekord 25 bodů Reggieho Jacksona, Andre Drummond nabídl 20 bodů a 13 doskoků, náhradník Luke Kennard 19 bodů a Blake Griffin přinesl 18 bodů, devět asistencí a sedm doskoků. 

30.ledna 2019 v 15:00, příspěvek archivován: 30.ledna 2019 v 18:36

Brook Lopez has made at least one 3-pointer in each of his last 31 games, the longest such streak by a 7-footer in NBA history. Lopez had shared the record of 30 such games in a row with Dirk Nowitzki and Karl-Anthony Towns. https://t.co/YiXucpBYpS

San Antonio zdolalo Phoenix 126:124 díky střele Rudyho Gaye v poslední vteřině. Celkově se Gay dostal na 16 bodů, pět doskoků a pět asistencí.  LaMarcus Aldridge při absenci DeMara DeRozana posbíral 29 bodů a 14 doskoků.

Davis Bertans vysázel 18 bodů (výtečný střelec z dálky zaznamenal pět trojek, ale potřeboval 12 pokusů, čímž si lehce pohoršil bezmála 50procentní bilanci), a přidal pět asistencí a čtyři zisky a Marco Belinelli ho doplnil 17 body (čtyřmi trojkami se dostal přes hranici 1100 tref z dálky v základní části NBA) a pěti asistencemi. Derrick White se dostal na 15 bodů a sedm doskoků. 

Suns nepomohl ani jeden z nejlepších výkonů tahouna Devina Bookera, mladý křídelník zaznamenal 38 bodů, sedm asistencí a pět doskoků. Veterán Jamal Crawford se dostal na 22 bodů, Mikal Bridges na 17 bodů, šest doskoků a čtyři zisky, Kelly Oubre Jr. na 14 bodů a sedm doskoků, Josh Jackson na 14 bodů, šest doskoků a pět asistencí. 

Celku z Arizony nestačil náskok 12 bodů ze třetí čtvrtiny, prohrál podeváté v řadě. V San Antoniu podlehl v jedenáctém utkání za sebou.

Rudy Gay rozhodl o výhře nad Phoenixem:

Hvězdné duo Oklahoma City zářilo i při výhře 126:117 v Orlandu. Paul George vysázel 37 bodů a Russell Westbrook má čtvrtý triple double za sebou - za 23 bodů, 14 doskoků a 14 asistencí. 

Westbrook nastřádal triple double už v třetí čtvrtině, což se mu povedlo už ve 40. utkání v kariéře. Jasně tím vévodí historickým statistikám, druhý je James Harden s 12 úspěchy.

30.ledna 2019 v 03:25, příspěvek archivován: 30.ledna 2019 v 18:34

Tonight marked the 40th time in Westbrook's career that he got a triple-double in three quarters. James Harden is next with 12 https://t.co/b8feZB7aZK

Tentokrát se k nim však připojil i Dennis Schröder; německý supernáhradník nastřílel 18 ze svých 21 bodů v poslední čtvrtině. Než se Schröder nastartoval, jeho tým prohrával o pět bodů, když s Magic končil, hosté vedli o 13.

George, Curry a Harden

Paul George trefil alespoň dvě trojky už ve 29 zápasech za sebou. To v historii NBA dokázali jen dva další hráči. Jejich jména odhalují, že prožíváme zlatou střeleckou éru. Jedná se o Stephena Curryho a Jamese Hardena.

Steven Adams musel utkání vynechat, má potíže s kotníkem. Nerlens Noel za něj zaskočil 12 body, sedmi doskoky a pěti bloky. Thunder uspěli v šestém duelu za sebou. 

Nikola Vučevič táhl Magic 27 body a 11 doskoky, Evan Fournier dodal 17 bodů, Aaron Gordon 16 bodů, devět doskoků a sedm asistencí. Terrence Ross se postaral také o 16 bodů plus o šest doskoků. Jonathan Isaac zvládl 11 bodů a osm doskoků. Po nadějném vstupu do sezony floridský celek odpadá, prohrál sedmý z osmi zápasů za sebou.

V zápase na sebe narazili bratři Grantové (synové bývalého hráče NBA Harveyho Granta a synovci slavnějšího Horace Granta). Jerami pomohl Thunder k výhře 18 body a sedmi doskoky, jeho starší bratr Jerian se dostal jen na pět bodů.

Dennis Schröder proti Orlandu:

Philadelphia si dojela na palubovku LA Lakers pro očekávanou výhru 121:105. Joel Embiid vedl Sixers s 28 body, 11 doskoky a šesti asistencemi, je to jeho 34. zápas v sezoně,  ve kterém pokořil 20 bodů a 10 doskoků. V utkání si zhoršil zranění zad, ale ještě se vrátil do hry. 

Jimmy Butler mu sekundoval 20 body, šesti asistencemi, pěti doskoky a pěti zisky, když se po třech absencích zaviněných problémem se zápěstím vrátil do sestavy. Trenér Brett Brown jej vyzkoušel na rozehrávce. Ben Simmons, převelený na křídlo, vypomohl 19 body, osmi doskoky a šesti asistencemi a pivot Mike Muscala 17 body plus sedmi doskoky. J. J. Recick nastřílel 13 bodů.

Joel Embiid z Philadelphie si při pokusu o smeč proti LA Lakers poranil záda.

Joel Embiid z Philadelphie si proti LA Lakers zhoršil bolest zad.

Odpovídat se pokusil Brandon Ingram, který si vylepšil osobní rekord na 36 bodů, trefil 16 ze 20 střel, na kontě má i pět doskoků a pět asistencí. JaVale McGee pomohl 17 body a 14 doskoky, Kentavious Caldwell-Pope 12 body a Rajon Rondo pěti body, 11 asistencemi a sedmi doskoky.

Bez Kyla Kuzmy, Lonza Balla a samozřejmě i LeBrona Jamese však losangeleský celek nebyl konkurenceschopný, už ve druhé čtvrtce prohrával o 24 bodů. Ve zbytku utkání sice stahoval, ale na dostřel nevrátil.

Brandon Ingram proti Philadelphii:

Brooklyn uspěl v domovské hale podeváté v řadě, s Chicagem si poradil 122:117. D’Angelo Russell zvládl naplnit roli lídra 30 body, 24 bodů zapsal ve druhém poločase, podpořil je sedmi asistencemi a třemi zisky. Náhradník Shabazz Napier zajistil 24 bodů (pomohl mu osobní rekord pět trojek), Rondae Hollis-Jefferson 18 bodů a Joe Harris 17 bodů.

Zach LaVine byl nejlepším střelcem Bulls s 26 body, Jabari Parker zařídil 22 bodů a devět doskoků a Lauri Markkanen zvládl kromě 18 bodů také osobní rekord 19 doskoků. Kris Dunn je na 15 bodech. Chicago prohrálo desátý z posledních 11 duelů.

Výsledky NBA

Cleveland Cavaliers - Washington Wizards 116:113 (za hosty Satoranský 5 bodů, 7 asistencí, 3 doskoky)
Detroit Pistons - Milwaukee Bucks 105:115
Orlando Magic - Oklahoma City Thunder 117:126
Brooklyn Nets - Chicago Bulls 122:117
Houston Rockets - New Orleans Pelicans 116:121
San Antonio Spurs - Phoenix Suns 126:124
Los Angeles Lakers - Philadelphia 76ers 105:121

Tabulka Východní konference

Tým Z V P S %
1. Milwaukee Bucks 49 36 13 5744:5271 73,5
2. Toronto Raptors 52 37 15 5934:5653 71,2
3. Indiana Pacers 49 32 17 5325:5087 65,3
4. Philadelphia 76ers 51 33 18 5900:5716 64,7
5. Boston Celtics 50 31 19 5608:5293 62
6. Brooklyn Nets 52 28 24 5815:5798 53,8
7. Miami Heat 48 24 24 5073:5065 50
8. Charlotte Hornets 49 24 25 5479:5445 49
9. Detroit Pistons 49 21 28 5188:5324 42,9
10. Washington Wizards 50 21 29 5642:5793 42
11. Orlando Magic 51 20 31 5318:5504 39,2
12. Atlanta Hawks 49 16 33 5399:5759 32,7
13. Chicago Bulls 51 11 40 5170:5673 21,6
14. Cleveland Cavaliers 52 11 41 5336:5893 21,2
15. New York Knicks 49 10 39 5220:5636 20,4

Tabulka Západní konference

Tým Z V P S %
1. Golden State Warriors 50 36 14 5953:5589 72
2. Denver Nuggets 49 34 15 5469:5191 69,4
3. Oklahoma City Thunder 50 32 18 5724:5473 64
4. Portland Trail Blazers 51 31 20 5751:5617 60,8
5. Houston Rockets 50 29 21 5614:5543 58
6. San Antonio Spurs 52 30 22 5853:5721 57,7
7. Utah Jazz 51 29 22 5544:5362 56,9
8. Los Angeles Clippers 51 28 23 5821:5789 54,9
9. Los Angeles Lakers 51 26 25 5718:5707 51
10. Sacramento Kings 50 25 25 5649:5754 50
11. Minnesota Timberwolves 50 24 26 5586:5580 48
12. New Orleans Pelicans 51 23 28 5951:5872 45,1
13. Dallas Mavericks 49 22 27 5369:5369 44,9
14. Memphis Grizzlies 51 20 31 5131:5297 39,2
15. Phoenix Suns 53 11 42 5622:6132 20,8
Autoři: ,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž

  • Nejčtenější

Anglie - Brazílie, Francie - Německo. Kde zdarma sledovat sobotní fotbalové šlágry?

15. dubna 2024

Víkend je ve znamení reprezentačního fotbalu a přináší řadu atraktivních zápasů. Po pátečním...

Sparta – Třinec 2:3P. Historický obrat posílá hosty do finále, hrálo se 122 minut

13. dubna 2024  12:25,  aktualizováno  20:15

Extraliga se dočkala bájného obratu. Hokejisté Třince otočili sedmé semifinále se Spartou a...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Procházka knokautoval Rakiče! Divoká bitka a bonus 7 milionů za nejlepší výkon

14. dubna 2024  3:01,  aktualizováno  10:32

Las Vegas (Od našeho zpravodaje) Jiří Procházka zvládl zásadní zápas v Las Vegas. V neděli nad ránem se oklepal z listopadové prohry...

Třinec - Sparta 2:1. Sekunda od prohry, domácí zázračně vybojovali sedmý zápas

11. dubna 2024  16:40,  aktualizováno  21:17

O první branku se oba semifináloví soupeři přetahovali až do třetí části. Vstřelila ji sice Sparta,...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Pardubice - Třinec 6:3. Domácí si k první výhře pomohli drtivým finišem

17. dubna 2024  17:40,  aktualizováno  22:44

Je vyrovnáno. Hokejisté Pardubic dosáhli na své první vítězství v letošním finále extraligového...

Podivné praktiky svazu a vzniklá škoda. Hokej stále nemá síň slávy. Proč?

19. dubna 2024

Premium Nově budovanou Síň slávy sliboval hokejový svaz otevřít v březnu. Jenže to nesplnil. Prostory v...

Dostal druhou žlutou, i tak chytal dál. Martinez zařídil Aston Ville postup

18. dubna 2024  23:39

Těsně před poločasem dostal žlutou kartu za zdržování. Když po první sérii penaltového rozstřelu...

Moderní pětibojařka Hlaváčková prošla na SP v Ankaře do finále

18. dubna 2024  23:27

Moderní pětibojařka Lucie Hlaváčková se jako jediná z Češek probojovala do finále na Světovém...

Souček s Coufalem v pohárech končí, raduje se Leverkusen. Liverpool smutní

18. dubna 2024  20:23,  aktualizováno  23:05

Manko z venkovního zápasu nedohnali. Fotbalisté anglického West Hamu s Vladimírem Coufalem a...

Náhle zemřel zpěvák Maxim Turbulenc Daniel Vali, bylo mu 53 let

Ve věku 53 let zemřel zpěvák skupiny Maxim Turbulenc Daniel Vali. Letos by se svou kapelou oslavil 30 let na scéně....

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Rohlík pro dítě, nákup do kočárku. Co v obchodě projde a kdy už hrozí právník?

V obchodech platí pravidla, která občas zákazník nedodržuje. Někdy se navoní parfémem, aniž by použil tester, nebo...