Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Ústavní soud podržel zákon o registru smluv. Jednomyslně zamítl stížnost senátorů

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Radek Sycha, EuroZprávy.cz

Ústavní soud jednomyslně odmítl zrušení zákona o registru smluv. Návrh skupiny senátorů, kteří usilovali o jeho pozměnění nebo úplné anulování, tak nebyl vyslyšen a zákon nadále platí.

Podle zákona musejí být zveřejňovány všechny smlouvy s plněním nad 50 000 korun. Výjimka platí pro akciové společnosti v nichž má majoritní podíl stát, kraje nebo obce. Smlouvy, které nebudou v registru zveřejněny nenabudou platnosti.

„Zákon o registru smluv posiluje jedno z nejvýznamnějších moderních politických práv, jehož smyslem je umožnit veřejnosti efektivní kontrolu veřejné moci. Zároveň je zákonodárcem zvolené řešení podle názoru US rozumným prostředkem, jak takového cíle dosáhnout,“ řekl serveru Novinky.cz soudce zpravodaj Jan Musil.

Na ústavní soud se obrátila skupina třiceti senátorů, za kterou jednal Radko Martínek (ČSSD). Podle nich zákon narušuje podmínky ve veřejné soutěži, když znevýhodňuje veřejný sektor oproti tomu soukromému. Dále jim vadil údajný nárůst byrokratické zátěže. Soudci se však s jejich názorem neztotožnili.

Mezi senátory, kteří usilovali o zrušení nebo změnu zákona, byli například Milan Štěch (ČSSD), Jaroslav Kubera (ODS), Ivo Valenta (Soukromníci) nebo Jan Veleba (SPO). Podle soudců však skutečnost, že dané subjekty nakládají s veřejnými finančními prostředky, dostatečně „odůvodňuje potřebu dbát na jejich hospodárné využití.“

Rozhodnutí soudu přivítal například ředitel Transparency International ČR David Ondráčka. „Je spíš ostuda, že skupina senátorů napadla celý princip zveřejňování smluv a veřejné kontroly,“ napsal na svém twitterovém účtu. „Bavit se o tom, kdo a co všechno zveřejňovat je úplně na místě, ale ten princip je správný.“

Témata:  Ústavní soud ČR zákony registr smluv na internetu Senát Parlamentu České republiky

Aktuálně se děje

17. dubna 2024 12:42

Senát posunul nová pravidla pro partnerství stejnopohlavních párů k prezidentovi

Senát ve středu na návrh zákonodárců ODS a TOP 09 rozhodl, že nebude projednávat nová pravidla pro partnerství stejnopohlavních párů a umožní tak jejich přijetí. Senátoři vyřadili novelu občanského zákoníku z programu navzdory odporu lidovců. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy