Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto
130 let

Lidovky.cz

Znečištění snižuje v Číně produktivitu, tvrdí vědci

Věda

  6:38
ŘÍM - Všichni víme, že znečištění životního prostředí škodí zdraví, ale jen málokdo ví, že špatná kvalita vzduchu rovněž snižuje produktivitu práce a škodí nejen pracovníkům, ale i podnikům, píše italský deník La Repubblica.

Znečištěné ovzduší v Číně (ilustrační snímek). foto: Reuters

Studie vypracovaná ekonomy ze Singapurské národní univerzity ukázala, že pracovní schopnosti dělníků ze dvou textilek v Číně, z nichž jedna je v provincii Che-nan a druhá v provincii Ťiang-su, klesají o jedno procento vždy, když koncentrace jemného prachu na pracovišti vystoupí o deset mikrogramů na metr krychlový v 25 po sobě následujících dnech.

Po překonání byrokratických překážek dosáhli autoři studie povolení k přístupu k údajům o kvalitě vzduchu v podnicích. A protože v obou továrnách jsou dělníci placeni podle vykonané práce, která byla každodenně pečlivě vyhodnocována, mohli vědci snadno srovnávat pracovní výkon, čili produktivitu, s tím, jak byli dělníci vystavování působení jemných prachových částic.

Meteorologové měřili škodliviny během Silvestra, ohňostroje výrazně škodí ovzduší

Jemné částice, které mají průměr pod 2,5 mikronu, jsou indikátorem závažnosti znečištění ovzduší: jde o částice organického a neorganického původu, které jsou kapalné i tuhé a které vzhledem ke svým malým rozměrům mohou proniknout do hloubi dýchacího systému a dostat se do krve. Přenášejí na svém povrchu různé toxické látky, jako jsou kovy, sírany, dusičnany a organické sloučeniny. Většina lidí, kteří žijí v rozvojových zemích, je vystavena takovým koncentracím jemných částic, které nadnárodní zdravotnické organizace považují za nebezpečné.

V obou sledovaných čínských textilkách se úroveň znečištění den ze dne výrazně měnila, ale celkově byla stále vysoká. V jedné z nich koncentrace jemných prachových částic dosahovala průměru rovnajícímu se 85 mikrogramům na metr krychlový. (Podle Světové zdravotnické organizace by denní koncentrace neměly přesahovat 25 mikrogramů.)

Zajímavým výsledkem výzkumu bylo to, že negativní dopad na produktivitu neměly denní změny koncentrace jemných prachových částic, ale trvalé vystavení dělníků znečištěnému prostředí. „Zjistili jsme, že zvýšení koncentrace prachových částic o deset mikrogramů na metr krychlový po 25 dní po sobě snižuje denní produkci o jedno procento a ohrožuje podniky i zaměstnance,“ uvedl spoluautor studie profesor Liou Chao-ming. Jedno procento se zdá být málo, ale je velmi příznačné, dodal.

Znečištění ovlivňuje psychiku

Proč se snižuje produktivita, když znečištění vzrůstá? Singapurští vědci předpokládají, že v případě vysoké koncentrace prachových částic je znečištění vidět a to může ovlivnit stav jednotlivce různými způsoby. Kromě pronikání přes plíce do krve tu může hrát roli i psychický prvek: práce ve značně znečištěném prostředí po dlouhou dobu může ovlivnit náladu či chuť pracovat.

Mikroplasty se můžou šířit i do ovzduší prostřednictvím hmyzu, ukazuje výzkum

O vztahu znečištění a produktivity práce existuje jen málo vědecké literatury. Studie Kalifornské univerzity z roku 2017 již prokázala, že baliči ovoce, kteří pracují ve znečištěném prostředí, mohou vykazovat zpomalení ve své činnosti. Když znečištění překračuje deset mikrogramů na metr krychlový, jejich produktivita klesá o šest procent. V tomto případě vědci vyhodnocovali souvislost mezi produktivitou práce a kvalitou vzduchu v průběhu jednoho dne. Avšak čínský výzkum sledoval tutéž souvislost po delší dobu. Zjištěné skutečnosti je však ještě třeba podpořit dalšími výzkumy.

Autor:

Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!
Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!

30 uživatelů eMimina mělo možnost otestovat krém na nohy od Manufaktury z kolekce Louka. Pomohl vám na suchou a hrubou pokožku chodidel? Přečtěte...