Čtvrtek 18. dubna 2024, svátek má Valérie
130 let

Lidovky.cz

Na horách v českém Aspenu. Medvědín po hranách, Mísečky vzduchem

Cestování

  11:11
Medvědín jsme navštívili v týdnu, kdy jsme měli štěstí na dopolední azuro a zakusili jsme jedny z nejlepších letošních lyžařských podmínek. Ranní manšestr byl umrznutý akorát tak, aby se lyže krásně zakrajovaly a na sjezdovkách šlo často urvat i volný kus jen pro sebe.

Stihnout první lano je ve Špindlu základ, a tak si tu své místečko u turniketu hlídají lyžaři už od osmi hodin. My se sklouzli na první jízdu na Medvědíne, kde nám byly odměnou precizně urolbované sjezdovky, jejichž povrch aktuálně vybízí k maximálnímu naklápění na hrany – sjezdovky nejsou ani zledovatělé, ani příliš měkké. foto: Tomáš Rucký/SNOWtour.cz

Stihnout první lano je ve Špindlu základ, a tak si tu své místečko u turniketu hlídají lyžaři už od osmi hodin. My se sklouzli na první jízdu na Medvědíne, kde nám byly odměnou precizně urolbované sjezdovky, jejichž povrch aktuálně vybízí k maximálnímu naklápění na hrany – sjezdovky nejsou ani zledovatělé, ani příliš měkké.

Na Mísečkách najdete opravdu hezky připravený a udržovaný snowpark, který...
Vedlejší sjezdovka Tréninková je sice v horní polovině značená modře, přesto se...

Těžko na Medvědíně určit naši oblíbenou sjezdovku, protože obě mají velmi kvalitní parametry – jsou dlouhé (přes 2 km), široké a přehledné po celé délce. O nějaký ten bodík navíc ode mě možná dostává sjezdovka Červená, která je na rozdíl od své modro-černé sousedky hned od počátku „do rychla“ a zejména úvodní polovina je po ránu carvovací nirvanou.

Vedlejší sjezdovka Tréninková je sice v horní polovině značená modře, přesto se tu dají lyže poměrně sportovně pokládat na hrany. Tuhle širokou mírnější pasáž vystřídá v druhé polovině užší černý hang s příjemným dojezdem do roviny, takže se to nemusíte bát pustit. Sjezdovky díky mrazům zůstávaly rovné i po poledni.

Špindlerův Mlýn v kostce:

  • Vzdálenost z Prahy 2 h
  • Celodenní skipas dospělý 1000 Kč
  • senior/Junior 800 Kč
  • Děti 700 Kč
  • Děti do 6-ti let zdarma (v doprovodu rodiče)
  • Fastpass 2 990 Kč
  • Parkování zdarma na Hromovce i Medvědíně u lanovky
  • www.skiareal.cz
  • *ceny skipasů, které zakoupíte na místě na pokladně, výhodnější ceny získáte s gopassem

Z Medvědína jsme se plynule přesunuli na Mísečky, kde se nám stejně dobře lyžovalo na červené Turistické, které rovněž nebylo co vytknout. S přibývajícím časem se jen začaly tvořit fronty na lanovku, na sjezdovkách se ale pak lyžaři rovnoměrně rozprostřeli. Pro náročné lyžaře, kterým jde o co největší počet jízd, se v těchto dnech pravděpodobně vyplatí Fastpass (2 990 Kč/den), díky kterému nemusíte stát ve frontě.

Na Mísečkách najdete opravdu hezky připravený a udržovaný snowpark, který disponuje vlastní pomou. Vyzkoušet si tu můžete menší i větší skok a několik jednodušších překážek jako jsou bedýnky a zábradlí.

Stejně jako v jiných částech Špindlerova Mlýna, i na Medvědíně u nástupu sedačkové lanovky najdete Meďánkovo lyžařskou školku, která zahrnuje pojízdný pás, dětský slalom a na zpestření také oblíbené terénní vlny. Výuka je organizovaná lyžařskou školou Skolmax, která používá řadu metodických pomůcek, jako je například hadice na obrázku. Ceník dětské skupinové výuky zde.

Na oběd jsme si vyjeli na vrchol Medvědína do stejnojmenné restaurace, která se od loňska „nafoukla“ o horní patro. Restaurace se skládá ze samoobslužné části, kde si můžete k obědu vybrat například řecký salát (79 Kč), penne s boloňskou omáčkou a sýrem (199 Kč) nebo zvěřinový guláš (199 Kč) a dále restaurace zahrnuje i kavárnu, kde máte kromě kávy (65 Kč) nebo bombardina (89 Kč) na výběr i z různých druhů dortíků.

Autor:

Měsíc bez starostí s BEBELO® Milk 2: Vyhrajte zásobu mléka pro miminko
Měsíc bez starostí s BEBELO® Milk 2: Vyhrajte zásobu mléka pro miminko

Zajistěte svému miminku to nejlepší hned od začátku s BEBELO® Milk 2, které je pečlivě vyvinuté pro harmonický růst a vývoj vašeho dítěte. Mléko...