Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Zdrogované ryby. Londýnská Temže je plná kokainu, zjistila univerzita

Věda

  6:00
PRAHA - Voda v Temži, která protéká Londýnem, obsahuje tolik kokainu, že to v řece způsobuje hyperaktivitu živočichů, zejména u úhořů, zjistili vědci z univerzity King's College v Londýně. Droga se rybám akumuluje v těle, způsobuje otoky i vážná zranění.
(ilustrační snímek)

(ilustrační snímek) foto: Reuters

Až tuna kokainu ročně. Podívejte se, kolik drog se protočí Českem

Nadměrné užívání drog v hlavním městě Velké Británie může mít nepříznivý vliv na některé volně žijící živočichy, upozorňuje list The Times. Výzkum, který vedli vědci z King’s College v Londýně, ukázal, že do řek se dostává velké množství kokainu prostřednictvím kanalizace a přečerpávané odpadní vodě. Úroveň stopového množství drog, které se z lidského těla uvolňují spolu s močí, je neobvykle vysoká, dokonce největší ze všech hlavních měst Evropy. 

V Londýně fungují zařízení na čištění vody. Ta ale nefungují na sto procent v období silných dešťů, kdy filtry nestíhají a voda je jednoduše obteče. „Poté, co kanalizace přetekla, jsme zaznamenali zvýšení množství kofeinu a kokainu v řece Temži,“ píše se ve výše zmiňované studii.

Vědci navíc předpokládají, že drogy mají velmi negativní vliv na některé živočichy. Zvláště úhoři jsou kvůli nim velmi hyperaktivní. Dále dochází u živočichů k úbytku svalů a poškození žaber. Dopady to má však mnohem větší. „Účinky drog mohou u ryb mařit jejich migraci oceány za reprodukcí,“ píší The Times. 

Nejen kokain

„Léky, které ovlivňují nás, budou samozřejmě ovlivňovat i jiné formy života. Biochemie bezobratlých je navíc mnohem citlivější, snáší to hůře,“ vyjádřil se k problematice odborník na podmořský život James Robson.

V minulých letech byly prováděny studie, kdy byly úhoři podrobeni 20 miliardtinám gramu kokainu na litr vody po dobu 50 dní. Výsledky ukázaly již zmíněné hyperaktivní chování a oslabení svalové hmoty. „Jejich svaly vykazovaly známky vážných poškození včetně rabdomyolýzy, což je rozpad vláken kosterních svalů,“ popisuje Robson. 

The Times poukazují i na další problémy. „Ve znečištěné řece je nejen kokain, ale například i morfium, pesticidy, těžké kovy, fenoly a antibiotika,“ stojí v deníku. 

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!