Když se naučíte pracovat u počítače ve stoje, zhubnete přibližně 2,5 kilogramu každý rok. Pozitivní vliv na spotřebu energie, a tedy udržování hmotnosti je jen vedlejší přínos pracovních stolů, které místo sezení podporují práci na nohou. Výsledky studie publikované v Evropském časopisu preventivní kardiologie nejsou jediné. Britští lékaři přišli s tím, že „kancelářské krysy“, které část pracovní doby stráví ve stoje, jsou nejen zdravější, ale zároveň jsou v práci výkonnější.

Vědecké argumenty jsou solidní důvod vyzkoušet netradiční způsob práce u počítače. K experimentu jsem použil řešení, které funguje s každým dostatečně robustním stolem, který unese vedle standardní zátěže ještě pár kilogramů oceli a dřevovláknité desky. Pracovní stanici Stell Sit-Stand od výrobce držáků na monitory a televize stačí položit na stávající stůl a přemístit klávesnici, myš a monitor, nebo třeba dva.

Sit/Stand pracovní stanice Stell SOS 3130

Jednoduché řešení bez montáže

Sit-Stand Workstation Stell SOS 3130 se prodává ve velké kartonové krabici, ve které je kromě trochy polystyrenu už z výroby sestavený systém, který umožňuje měnit výšku pracovní plochy v rozsahu 13 až 50 centimetrů. Což je dost na možnost přechodu mezi sedem a prací ve stoje pro standardní výšku kancelářského stolu.

Jediným krokem před položením masivní konstrukce na desku pracovního stolu je nalepení ochranných koleček na spodní část zařízení – nutné to je ale pouze v případě, že máte málo odolný stůl a nechcete ho případně poškrábat.

Podmínkou pro „montáž“ jsou minimální rozměry stolu – musí být alespoň stejně velké, jako plocha pracovní stanice. To by neměl být problém, systém od Stellu je široký 90 centimetrů a hluboký 64. Čistě teoreticky může i trochu přesahovat, ale osobně bych se necítil dobře mít tak masivní konstrukci na malém stolku.

Zbývá vám ještě 70 % článku

Co se dočtete dál

  • Jak funguje zařízení s názvem "Sit/Stand stolní pracovní stanice" a jak uspělo v testu?
  • Kde dává zařízení určené jako nástavec pro běžný stůl největší smysl?
První 2 měsíce předplatného za 40 Kč
  • První 2 měsíce za 40 Kč/měsíc, poté za 199 Kč měsíčně
  • Možnost kdykoliv zrušit
  • Odemykejte obsah pro přátele
  • Nově všechny články v audioverzi
Máte již předplatné?
Přihlásit se