Středa 24. dubna 2024, svátek má Jiří
130 let

Lidovky.cz

Navštívit Benátky? Od roku 2022 s rezervací, město tak plánuje regulovat počet turistů

Cestování

  8:25
Benátky - Návštěvníci Benátek si od roku 2022 budou muset svůj pobyt v pověstném městě na laguně rezervovat - dostane se do něj jen omezený počet turistů. Starosta Luigi Brugnaro upřesnil, že „nikomu nebude bráněno do města vstoupit, ale pro ty, co se neohlásí předem, to bude komplikovanější“. A tomu, kdo si vstupenku do města nepořídí vůbec, hrozí pokuta od 100 do 450 eur (2570 až 11.560 Kč), napsal list La Repubblica.

Pohled na zasněžené Benátky a zamrzlé gondoly. foto: Reuters

Ve všední dny se za vstup bude platit šest eur (154 Kč), v rušnější dny osm nebo deset eur (205 Kč nebo 257 Kč). Úřady počítají s 19 výjimkami - například pro ty, kteří bydlí v regionu, informoval guvernér benátského regionu Luca Zaia. „Cílem je lépe spravovat množství turistů ve městě,“ vysvětlil starosta Brugnaro.

Benátský rej v maskách. První zmínka o karnevalu je 750 let stará

Podle jeho slov se po tříletém přechodném období budou návštěvy Benátek rezervovat prostřednictvím zákaznické karty a speciální software dohlédne na správný poměr místních a turistů. Letos bylo stanoveno jednotné vstupné tři eura (77 Kč), ale turisté se zatím předem hlásit nemusí.

V létě proti turismu protestovaly dva tisíce místních

Benátky dlouhodobě bojují s velkým množstvím turistů, kteří si chtějí historické město prohlédnout. Návštěvníci ve městě daleko převyšují počet obyvatel a místní úzké uličky jsou v době hlavní turistické sezony téměř neprůchodné. Davy jsou obzvlášť velké, když v přístavu zakotví výletní lodě s tisíci turisty na palubě, kteří okamžitě vyrazí do města.

V Benátkách téměř vyschly některé kanály. Kvůli nedostatku srážek i superúplňku

Hromadná turistika a vylidňování jsou dlouhou dobu příčinou nespokojenosti Benátčanů. Loni v létě dokonce vyšlo do ulic kolem 2000 místních na protest proti turistickému průmyslu. Již roky město jedná o možnosti regulace počtu turistů. Cílem je podpořit odpovědný a udržitelný cestovní ruch s ohledem na zájmy obyvatel.

Autor:

Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO
Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO

Každý den po celý tento týden můžete vyhrávat jedinečné dárky od značky BEBELO.