Sobota 20. dubna 2024, svátek má Marcela
130 let

Lidovky.cz

Areál Bachledka. Parádní víkend s lyžemi i bez nich

Cestování

  5:05
V minulosti nepříliš známý slovenský skiareál Bachledka se za pár let dokázal probojovat mezi nejmodernější a nejnavštěvovanější střediska Slovenska. Za poslední dva roky tu stihli vybudovat moderní zázemí s půjčovnou i prodejnou, desetimístnou kabinkovou lanovku a tolik populární Stezku v korunách stromů.

Mou oblíbenou tratí na Bachledce je sjezdovka Furmanec, která je krásně široká, přehledná a její sklon je konstantní, takže vyzývá k rytmickým obloukům v kuse odshora až dolů, takže se tu dá i zapotit? foto: Tomáš Rucký/SNOWtour.cz

Areál Bachledka se rozprostírá na hřebeni Spišskej Magury na východě Tater a jde o sportovně rodinné středisko, jehož sjezdovky se z vrcholu spouští téměř do všech světových stran. Na kopec se můžete nechat vyvézt kabinkou, sedačkou nebo kotvou, dolů se pak můžete projet po červené, modré nebo i černé sjezdovce.

Páteřní dopravu areálu významně usnadnila letos nová desetimístná kabinková lanovka, která vede z Bachledové doliny až na vrchol Spišské Magury a nahradila tak starou trojsedačkovou lanovku. Cesta na vrchol nyní zabere 7 minut namísto 20.

Nejdelší a zároveň nejmírnější sjezdovkou je trať Bachledka I, která vede z vrcholu Spišské Magury až do Bachledové doliny a „nalyžujete“ na ní až přes 1800 metrů. Úvodní nadprůměrně mírná část vyhovuje především dětem a začátečníkům, v polovině sjezdovky je ale třeba počítat s o něco prudším úsekem.

Příjemné sportovní svezení nabídne červená sjezdovka Majstrák, která je ve středisku nejčlenitější a je i poměrně dlouhá.

Rodinnou modrou sjezdovku v Bachledce vyvažuje černý Slalomák, který je bez zatáček, takže máte klid soustředit se na poctivé oblouky po hranách. Ač je Slalomák černého značení, sjede ho i méně zkušený lyžař, protože sjezdovka není nijak nebezpečná ani extrémní.

Na kopec se můžete nechat vyvézt kabinkou, sedačkou nebo kotvou, dolů se pak...
Areál Bachledka se rozprostírá na hřebeni Spišskej Magury na východě Tater a...

Mou oblíbenou tratí na Bachledce je sjezdovka Furmanec, která je krásně široká, přehledná a její sklon je konstantní, takže vyzývá k rytmickým obloukům v kuse odshora až dolů, takže se tu dá i zapotit?

Bachledka v kostce:

  • Vzdálenost z Prahy 6 h 17 min
  • Celodenní skipas dospělý (16 - 60 let) 25,20 eur
  • Celodenní skipas junior (10 – 15 let) 22,80 eur
  • Celodenní skipas dítě (do 9 let) 21, 60 eur
  • Celodenní skipas senior (od 61 let) 22,40 eur
  • www.bachledka.sk
  • Parkování: Bachledová dolina – velké centrální parkoviště přímo v zázemí střediska, zdarma

S dětmi můžete zamířit do dětského parku u výstupu kabinkové lanovky, kde se malí lyžníci můžou projet v dětském slalomu zcela zdarma. Objednat se tu dá samozřejmě i lyžařská školička, která má zázemí hned vedle dětského parku.

Bachledka nabízí i pestrý doprovodný program pro nelyžaře. Letos je díky příznivým sněhovým podmínkám novinkou sáňkařská dráha, která vede z vrcholu Spiššské Magury až do Bachledové doliny, což dá dohromady 2,5 km sjezdu na saních. Pokud nemáte vlastní sáňky, můžete si je zapůjčit u nástupu nebo výstupu kabinkové lanovky.

Pokud by vám byl málo adrenalin na sáňkách, můžete vyzkoušet tzv. snowrafting kousek pod výstupem z kabinkové lanovky, kdy se ve sněhovém korytu s několika mírnými zatáčkami projedete v opravdovém raftu. Zpáteční cesta nahoru je možná větší zážitek, než jízda dolů, protože jedete zapřaženi za skútrem a to v celku svižné rychlosti! Pro dvě osoby vyjde snowrafting na 5 eur.

Bachledka se může poslední 2 roky chlubit jedinečnou stavbou Stezkou korunami stromů, která vás nejprve pozvolně dostane do výšky 24 metrů a dlouhým dřevěným mostem dovede až k dominantní dřevěné věži, z jehož vrcholu ve 32 metrech máte výhled na Belianské Tatry, Pieniny a Zamagurie. Dospělí za vstup zaplatí 9 eur, děti 7 eur.

Na svačinu si na Bachledce můžete zajít do několika bufetů, teplý oběd pak dostanete například v restauraci La Gamba, která je zároveň spojená s aprés ski stanem u nástupní stanice kabinky. Objednat si můžete tradiční slovenské halušky (6,90 eur), pečená žebra (10,90 eur), hamburger (6,50 eur) nebo pizzu (7,50 eur).

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!