Modelovací stříbro bylo vynalezeno na počátku devadesátých let minulého století v Japonsku, a i když možná zpočátku vzbuzovalo jistou nedůvěru, velice rychle se rozšířilo do světa výroby šperků a dalších uměleckých řemesel.

Nunofilcování
Japonská inspirace: Nunofilcování

Jedná se o čisté stříbro zpracované speciální technologií tak, že se z něho dá modelovat, ale například po naředění i stříkat pomocí injekční stříkačky, a díky tomu vyrábět zajímavé šperky. Zázračná proměna v pevný kov pak nastane po vypálení této suroviny, která se vyrábí z práškového stříbra smíchaného s organickým pojidlem a vodou; po zahřátí totiž pojivo shoří a zůstane pouze stříbro.

Koupit modelovací stříbro můžeme v různých formách, například v podobě pasty určené k nanášení štětcem, běžnější variantou jsou modelovací cihličky. „Můžeme oba typy hmoty také kombinovat,“ doplňuje šperkařka.

List pro začátečníky

„Vyrobit můžeme snadno nejen jakýkoli dutý tvar – válečky, trubičky, srdíčka, kuličky – ale i kresbu na ploše,“ popisuje odbornice dále s tím, že velice efektní a pro začátečníky nepříliš složité jsou rovněž stříbrné listy, které vycházejí ze skutečného listu.

Láďa Hruška vyrábí sněhuláka z kulatiny.
Tip Ládi Hrušky: Zkuste sněhuláka z kulatiny. Neroztaje a nepotřebuje sníh

„Vezmeme si list, nejlépe takový, který má na zadní straně hezké a výrazné žilkování. Osvědčila se mi kopřiva či ostružina. Zadní stranu listu pak natíráme štětcem tou tekutější formou modelovacího stříbra, která vypadá jako pasta. Je potřeba nanést asi deset až dvanáct vrstev a jednotlivé vrstvy vždy nechat zaschnout. Poté vypálíme i s listem, který samozřejmě shoří, a zůstane nádherná filigránská kopie listu,“ radí Veselá.

Nápadům se podle jejího názoru meze nekladou, neboť tato zázračná hmota prý neskýtá téměř žádná omezení. „Jediným omezením je to, kolik modelovací hmoty se nám vejde do stříkačky,“ říká na závěr s tím, že podobně se dá pracovat již i s mědí, bronzem ve třech barvách, a dokonce i ocelí.

Co budeme potřebovat na výrobu dutého stříbrného vejce:

  • modelovací stříbro v injekční stříkačce
  • ubrousky
  • miska s vodou
  • špejle
  • šamotová cihla s mřížkou
  • horkovzdušná pistole
  • brusný kartáč na kov

Postup:

Výchozí tvar vejce vymodelujeme z papíru, ideálně z ubrousků či toaletního papíru. Papír naškubeme na malé kousky a namočíme do vody. Vyždímáme a vytvarujeme to, co budeme chtít modelovat, v našem případě tedy malý vejčitý tvar. Necháme dokonale uschnout. Pro lepší manipulaci napíchneme na špejli.

Originální knihovna na stěnu
Nevíte kam s knihami? Vyrobte pro ně na stěně originální prostor

Pomocí injekční stříkačky nanášíme stříbro po celém povrchu šablony. Jakmile vrstva modelovacího stříbra dobře zaschne, položíme výrobek na kovovou mřížku na hranol z dřevěného uhlí či na šamotovou cihlu nebo na velký kámen.

Vypálíme pomocí horkovzdušné pistole, přičemž nesmíme zapomenout, že se uvnitř pálí papír, a tak bychom měli vypalovat buď venku, anebo v dobře odvětrávané místnosti. Po vypálení se hmota promění v pevný kov. Pod svrchní bílou vrstvu, kterou odstraníme brusným kartáčem, je stříbro.

Hotové stříbrné vajíčko můžeme navléknout na šňůrku či řetízek a nosit jako šperk na krku.

Roubování stromů s Láďou Hruškou
Jak na roubování stromů? Láďa Hruška napoví

Zdroj: FTV Prima