Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Kawasaki Z2300 V12 je nádherný a zároveň šílený motocykl

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)
Kawasaki má ve své historii řadu výjimečných modelů, z nichž k těm nejúžasnějším patří šestiválce Z1300. Motocykl z větším počtem válců tato značka nikdy nenabízela, ale přesto existuje Z2300 V12.

Kawasaki Z1300 se svým kapalinou chlazeným řadovým šestiválcem o objemu 1,3 l a výkonu 88 kW (120 k) patřila na přelomu sedmdesátých a osmdesátých let k nejpropracovanějším a nejvýkonnějším motocyklům na trhu.

Přesto tento model představoval ve vývoji sportovních silničních motorek slepou vývojovou větev, protože byl příliš velký a těžký, což dokázal čas a další směřování v konstrukci supersportů na dvou kolech.

V každém případě patří Kawasaki Z1300 k významným milníkům v historii motocyklů a dodnes tyto motocykly přitahují pozornost, kdekoliv se objeví právě díky svému motoru. Allen Millyard, jaderný inženýr z Berkshire ve Velké Británii měl ovšem před lety dojem, že šest válců je málo a proto stvořil dvanáctiválec.

Kawasaki Z2300 V12 tedy není zapomenutý model nebo prototyp z vývoje japonské značky, ale dílo velkého nadšence. Tento motocykl přitom díky skvělému dílenskému zpracování i v přímém srovnání se standardní Z1300 působí dojmem, že vznikl přímo u Kawasaki.

Vidlicový dvanáctiválec postavil Allen Millyard přímo na základech řadového šestiválce Z1300. Motor s řadami válců rozevřenými v úhlu 70 stupňů poskytuje z objemu 2281 cm3 výkon kolem 184 kW (250 k).

Dvanáctiválci odpovídá vyztužená konstrukce rámu, vycházející z rámu šestiválcové cestovní Kawasaki ZN1300 Voyager. Extrémně výkonný stroj, jehož hmotnost se pohybuje kolem 350 kg, pak pomáhají krotit kotoučové brzdy s šestipístkovými třmeny Pretech na předním kole.

Kawasaki Z2300 V12, která má být v současnosti vystavena v Barber Vintage Museum, není jediným výjimečným strojem z dílny Allena Millyarda. Tento konstruktér má na svém kontě mimo jiné Kawasaki H1 850, což je dvoutaktní pětiválec postavený na základech slavné tříválcové pětistovky H1 Mach III. Mezi jeho nejproslulejší díla pak patří již desetiletý Millyard Viper V10, jehož jméno jasně odhaluje, že zde je mezi dvě kola usazena pohonná jednotka původem z Dodge Viper.

Foto: Motor1, Motorcyclist

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)