Demokraté chtějí ztížit dostupnost zbraní. ‚Američany spíš ochrání zeď na hranicích,‘ odmítli republikáni

Zákonodárci v americkém Kongresu začali po delší době řešit, jak na federální úrovni zpřísnit přístup ke střelným zbraním. Téma otevřel justiční výbor Sněmovny reprezentantů. Slyšení se zúčastnili i pozůstalí po obětech střelby ve škole ve floridském Parklandu, kde před rokem zemřelo 17 lidí.

Washington Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Interiér obchodu, kde si atentátník Stephen Paddock koupil některé  ze svých zbraní.

Debaty o regulaci zbraní se v USA objevují pravidelně (ilustrační foto) | Foto: Jan Kaliba | Zdroj: Český rozhlas

Hned první podobné slyšení po osmi letech vyvolalo vášně. Otec jedné z obětí z Parklandu se dostal do roztržky s republikánem z Floridy Mattem Gaetzem. Ten prohlásil, že Američany před kriminalitou ochrání spíš prezidentem Donaldem Trumpem prosazovaná stavba zdi na jižní hranici s Mexikem než zpřísnění přístupu ke zbraním.

Republikánský poslanec z Floridy Matt Gaetz | Foto: Aaron P. Bernstein | Zdroj: Reuters

Rovněž další republikáni označili reformu za nadbytečnou a potenciálně neúčinnou.

Demokrati navrhují prověřovat sklon k násilí či duševní zdraví u všech kupujících, omezit přístup ke zbraním s velkokapacitními zásobníky nebo zavést možnost dočasně zakázat držení zbraní lidem, kteří představují hrozbu pro sebe nebo své okolí.

Vyzbrojit učitele?

Debaty o regulaci zbraní se v USA objevují pravidelně. Naposledy právě po loňském únorovém masakru v Parklandu, kdy se vzedmula vlna masových demonstrací.

17 minut za 17 obětí. Studenti v USA demonstrovali za přísnější pravidla pro držitele zbraní

Číst článek

Na incident tehdy zareagoval i prezident Trump, jenž ale vidí řešení jinde. Vyslovil se mimo jiné pro vyzbrojení učitelů a také pro zrušení zón beze zbraní na amerických školách.

Šéf Bílého domu prohlásil, že právě taková opatření jsou pozvánkou pro šílence a zbabělce, kteří chtějí útočit. Policii navíc trvá několik minut, než se na místo dostanou. 

„Radši než jim dát zbraně, ‚vyzbrojila‘ bych je znalostmi, jak takovým věcem zabránit,“ reagovala na nápad ozbrojit učitele například Nicole Hockleyová, jejíž šestiletý syn Dylan zemřel během střelby na základní škole Sandy Hook v roce 2012.

Jan Kaliba Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme