Ostrahu kynšperské věznice trápí zajíci. Ve střeženém areálu způsobují každou chvíli planý poplach

V areálu kynšperské věznice se usídlili zajíci (zdroj: ČT24)

Vedení kynšperské věznice řeší neobvyklý problém – uvnitř přísně střeženého areálu se rozmnožili zajíci. Běhají tam v zakázaných zónách a spouští výstražná čidla. Zařízení proto najalo speciální službu, aby zvířata pochytala.

Ve Věznici Kynšperk nad Ohří si odpykává trest 700 odsouzených. Mezi nimi jsou i zloději a násilníci, které od okolí dělí žiletkové dráty. Kolem areálu jsou víc než dva kilometry plotů a strážným při jejich ostraze pomáhají psi i elektronika. 

Práci hlídačům přitom v současných dnech komplikují zajíci, kteří svým pohybem bezpečnostní prvky matou. Ty pak kvůli nim mnohdy mylně ohlásí poplach. Každé narušení ochranné zóny musí následně pracovníci ostrahy prověřit. „Plané poplachy naše příslušníky určitě zatěžují,“ uvedla mluvčí kynšperské věznice Petra Bělíková. 

S problémem přijel věznici pomoct specialista ze záchranné stanice zvířat, který na zajíce líčí pasti. Z bezpečnostních důvodů totiž není možné v areálu střílet. Do pasti má zvířata nalákat potrava – jablka, oves nebo pečivo. Přírodního krmiva je v zimě málo. 

Jak se zajíci do areálu věznice dostali, není zcela jasné. Nejspíše mladí prolezli skulinami v plotě a pak se rychle rozmnožili. Jejich největší predátoři – lišky – se přitom do areálu nedostanou. 

Není to ovšem poprvé, co se v Česku dostala zvířata do věznice. „V Oráčově se do areálu zatoulala z nedalekého statku koza,“ uvedla mluvčí Vězeňské služby České republiky Petra Kučerová.